Brazília–Costa Rica 2-0.

Focinyár 2018

Van-e ennél nagyobb sportesemény a világon? Egyesek szerint az olimpia az, mások állítják, a labdarúgó világbajnokság a csúcs. Ha így van, akkor most itt a csúcs: június 14. és július 15. között foci-vb Oroszországban. Kövesse az eseményeket – meccseket percről percre, híreket, elemzéseket, publicisztikákat és jegyzeteket – a hvg.hu-val.

Egy csapat csak a meccsen vezethet. Ön bárhol. Az új Nissan X-Trail minden akadályt legyőz. Fedezze fel!

Friss cikkek a témában

Brazília: Alisson – Fagner, Thiago Silva, Miranda, Marcelo – Paulinho (Firmino, 68.), Casemiro, Philippe Coutinho – Willian (Costa, 46.), Gabriel Jesus (Fernandinho, 90.), Neymar

Costa Rica: Navas – Gamboa (Calvo, 75.), Acosta, González, Duarte, Oviedo – Venegas, Guzmán, Borges, Ruiz – Urena (Bolanos, 54.)

Követi-e Brazília Argentínát? Ez volt a kérdés a nap első meccsén – pedig a kezdőrúgásra igazán még fel sem ocsúdott a világ az előző esti döbbenetből, amikor Horvátország cafatokra alázta az argentinokat. A mostani Brazília–Costa Rica-meccstől alapesetben sok izgalmat nem várhattunk volna, de a brazilok az első csoportmeccsüket elszórakozták, csak 1-1 jött össze Svájc ellen, így hirtelen megnőtt a mai tét.

Annyiban persze más volt a helyzet, hogy Costa Rica messze nem annyira erős ellenfél, mint tegnap az argentinoknak Horvátország volt. Ne is finomkodjunk: a világbajnokság eddigi legnagyobb meglepetése lett volna, ha Costa Rica győz, de még az is mindenkit megdöbbentett volna, ha döntetlenre kihúzzák. A közép-amerikaiak továbbjutási esélyeiről legfeljebb illendőségből lehetett beszélni a meccs előtt, a brazilok esetében pedig azt számolgatta inkább mindenki, hogy a mexikói-német-svéd csoportból kit kaphatnak a 16 között.

A meccs aztán egész borzalmasan indult: az első félidő felében egy árva kaput eltaláló lövést sem láttunk. A 26. percig kellett várni, hogy legalább egy szabálytalan gól legyen: Marcelo lövése elakadt Gabriel Jesusban, ő lesen állva levette, és a léc alá bombázta, de a bíró ekkorra már sípolt. A brazilok lelkesen támadtak, Costa Rica kontrázott, szépen körbelövöldözték egymás kapuját, de mintha nem mondták volna el nekik, hogy az a téglatest formájú valami a pálya végében, ami előtt a kesztyűs ember áll, fontos hely a fociban.

Brazília-Costa
Galériáért kattintson a képre!
© AFP / Giuseppe Cacace

Az első félidő közepére pörögtek fel az események. Ekkor már láthattunk valamirevaló támadásokat, és akkor sem panaszkodhattunk igazán, ha kaput eltaláló lövés még mindig nem volt. Erre aztán egészen a 40. percig kellett várni, igaz, Marcelo lövéséhez csak le kellett hajolnia Navasnak. Ettől függetlenül a brazil szurkolók füttykoncertje között vonultak be a csapatok az öltözőbe.

Aztán a második félidő már úgy kezdődött, hogy látszott, a brazilok nem akarnak sokat várni az első gólra. A félidő első öt perce után már 2-0-ra is vezethettek volna, de a legnagyobb helyzeteiket is kihagyták. Nem egyszerűen megélénkült a meccs, annyi eseményt láttunk pár perc alatt, mint az első félidőben összesen, semleges szurkolóként is lehetett élvezni a történéseket. Folyamatosan az az érzésünk lehetett, hogy a levegőben lóg a brazil gól, a pálya másik felén gyakorlatilag nem történt semmi.

A meccs nagyjelenetére azonban egészen a 79. percig kellett várni. Neymar cselezgetett a tizenhatoson belül, majd két védő között elesett, a bíró pedig tizenegyest ítélt. Csakhogy jeleztek a játékvezetőnek, hogy vissza kéne nézni videón az esetet, ő pedig ezután úgy döntött: mégsem jár a büntető.

És amikor már majdnem vége lett, Brazília csak beszenvedte a győztes gólt: Marcelo ívelt középre, Marcelo Jesus rosszul vette át a labdát, de ezzel a mozdulattal gyakorlatilag gólpasszt adott Coutinhónak, aki a kapus lábai között lőtte a labdát a kapuba.

Costa Rica kitámadt, a hatperces hosszabbításban már minden mindegy volt, így a legvégén egy kontrából Neymar belőtte a brazilok második gólját. A jegyzőkönyvben annyi áll: 2-0, de aki látta a meccset, tudja, szó sem volt itt sima győzelemről.

Az E csoportban így Brazíliának 4 pontja van, Costa Rica 0 ponttal áll. A csoport következő meccsét Svájc és Szerbia játssza este nyolckor (a szerbek 3, a svájciak 1 ponttal állnak). Addig is délután 5-kor Nigéria–Izland.

fecsego.eu/hvg