< Böngészés > Főoldal / EU Sajtószoba, Közélet / Blog article: Csaba László: A válság jön, és mi nem állunk készen

| Mobile | RSS

Csaba László: A válság jön, és mi nem állunk készen

2018. június 23. | hozzászólás | EU Sajtószoba, Közélet

Csaba László: A válság jön, és mi nem állunk készen

Fotó: Szalmás Péter

Nem bízik Varga Mihály hosszú távú növekedési tervedéseiben Csaba László, aki szerint rövid időn belül bekövetkezhet az újabb pénzügyi krízis. Ilyenkor nem okos a hitelezést bővíteni – mondta a Magyar Hangnak.

A következő válság intő jelei már most láthatóak, az átlagosan tízévente bekövetkező krachot a kínai-amerikai kereskedelmi háború, az európai növekedés lassulása is kellő figyelmeztetés lehet – véli Csaba László.

A Soros-listával is megbélyegzett közgazdász akadémikus a Magyar Hangnak  adott interjúban értékelte a magyar gazdaság helyzetét és kilátásait, és részben megismételte Orbán Viktor miniszterelnök korábbi krízisjelzését. Csaba László szerint nem tartható a Varga Mihály 4-4,5 százalékos hosszú távú növekedési előrejelzése. Már csak azért sem, mert a magyar versenyképesség gyenge és a termelékenység alacsony, a magánberuházások – levonva belőlük az amortizációt – bővülése mindössze egyszázalékos, az államiak pedig nem hatékonyak, hiszen az atomerőmű és a stadion soha nem térül meg.

„Az innovációra fordított összeg – amely tekintetben 2022-re kellene elérni a bruttó hazai termék (GDP) 1,8 százalékát – messze elmarad a szükségestől és a háromszázalékos uniós átlagtól. Tehát nincs, ami hajtsa a növekedést. Segíthetne még a negatív reálkamat, vagyis az, hogy olcsón lehet hitelhez és tőkéhez jutni, de ennek a világnak is lassan vége, hiszen az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) kamatemelési ciklusba kezdett, aminek hatására emelkedtek a dollárkamatok, és ez elszívja a tőkét a feltörekvő országokból.” – mondta a szakember.

Mindez Csaba László szerint azt jelenti, hogy vége lesz a kegyelmi állapotnak, amely segítette a magyar gazdaság növekedését is. Az uniós pénzek hosszú távú hatása nem jelentős, mert rossz területen és gyatra hatékonysággal költjük el, ráadásul a pénz egy részét ellopják- tette hozzá.

A közgazdász szerint egy ilyen helyzetben rizikós fenntartani a jelenlegi extrém laza monetáris és fiskális politikát, ami mellett csak 3,5 százalékos növekedést produkál a magyar gazdaság. a választáskor beígért adócsökkentésekre egyszerűen nincs mód – jegyezte meg Csaba László, aki szerint józanságra utal, hogy a pénzügyminiszter nem is tervez ilyen lépéseket: kérdés, hogy Varga Mihály szava mennyit ér majd a növekedést és adócsökkentést ígérő jegybankelnökével, Matolcsy Györgyével szemben. Matolcsy ráadásul támogatja a hitelezés dinamikus bővítését is, miközben Csaba szerint már látszanak a financiális buborék jelei, az olcsó hitelt pedig termelés helyett bővülést nem hozó lakásvásárlásra fordítják a magyarok.

Az interjúban szóba kerül  hogy a korábban kimondottan Fidesz-szimpatizánsként ismert Csaba, hogyan kerülhetett a Figyelő Soros-listájára, és hogy mi várhat Magyarországon a CEU-ra a továbbiakban.

fecsego.eu/népszava online.hu

Leave a Reply 121 megnézve, 2 alkalommal mai nap |