Szerbia-Svájc 1-2

Focinyár 2018

Van-e ennél nagyobb sportesemény a világon? Egyesek szerint az olimpia az, mások állítják, a labdarúgó világbajnokság a csúcs. Ha így van, akkor most itt a csúcs: június 14. és július 15. között foci-vb Oroszországban. Kövesse az eseményeket – meccseket percről percre, híreket, elemzéseket, publicisztikákat és jegyzeteket – a hvg.hu-val.

Egy csapat csak a meccsen vezethet. Ön bárhol. Az új Nissan X-Trail minden akadályt legyőz. Fedezze fel!

Friss cikkek a témában

Szerbia: Sztojkovics – Ivanovics, Milenkovics, Tosics, Kolarov – Matics, Milivojevics (Radonjics, 81.) – Tadics, Milinkovics-Szavics, Kosztics (Ljalics, 64.) – Mitrovics

Svájc: Sommer – Lichtsteiner, Schär, Akanji, Rodríguez – Behrami, Xhaka – Shaqiri, Dzemaili (Embolo, 73.), Zuber (Drmic, 90.)-2 – Seferovic (Gavranovic, 46.)

A ma pályára lépő csapatok közül Szerbia várhatta a legegyszerűbb helyzetből a napot: ők tudták, hogy ha este legyőzik Svájcot, akkor továbbjutnak. A svájciak pedig úgy állhattak hozzá a meccshez, hogy mindenképp nyerniük kell, mert egyébként a következő körben már Brazília vereségéért kellene drukkolniuk.

A meccs azonban úgy indult, ahogy a szerbek akarták. Az 5. percben Mitrovics egy percen belül másodjára fejelt. Az elsőt még Sommer védte, de Tadics beadását másodjára már gólra tudta váltani. Onnan is a szerbek akarata érvényesült a pályán, mígnem aztán 30 perccel a kezdés után Svájc hirtelen majdnem kiegyenlített. Jó darabig nem úgy tűnt, mint ha Svájc képes volna bármit is kezdeni ezzel a meccsel, de aztán csak összeszedték magukat, és ez a semleges nézőknek is nagyon jót tett.

A svájci csapat úgy jött ki az öltözőből, hogy nyerni akar, bármi áron. Több veszélyes helyzet után az 53. percben ki is egyenlítettek, Xhaka óriási gólt lőtt, Sztojkovicsnak esélye sem volt védeni. Ezután viszont összejött a nap (vagy akár az egész vb) egyik legjobb meccse, mindkét csapatban benne volt a győzelmi esély, bátran támadtak, egy pillanatig sem lehetett unatkozni. A meccs végére Svájc teljesen beszorította Szerbiát, de a szerb győzelmen sem csodálkoztunk volna, amilyen jók voltak a kontráik.

És a 90. percben jött a dráma: épp amikor a szerb kontrákat csodáltuk, Svájc mutatott be egy mintaszerű, tökéletes kontrát. Shaqiri kapott egy labdát még a saját térfelén, végigvezette a labdát a tizenhatosig, és belőtte Svájc győztes gólját.

Az E csoport állása: 1. Brazília 4 pont (3-1), 2. Svájc 4 pont (3-2), 3. Szerbia 3 pont (2-2), 4. Costa Rica 0 pont. A zárófordulóban Svájc-Costa Rica, Szerbia-Brazília jön, pontazonosságnál a gólkülönbség dönt.

fecsego.eu/hvg