Nigéria–Izland 2-0

Focinyár 2018

Van-e ennél nagyobb sportesemény a világon? Egyesek szerint az olimpia az, mások állítják, a labdarúgó világbajnokság a csúcs. Ha így van, akkor most itt a csúcs: június 14. és július 15. között foci-vb Oroszországban. Kövesse az eseményeket – meccseket percről percre, híreket, elemzéseket, publicisztikákat és jegyzeteket – a hvg.hu-val.

 

Friss cikkek a témában

Nigéria: Uzoho – Idowu (Ebuehi, 46.), Ekong, Balogun, Omeruo, Ndidi, Etebo (Iwobi, 90.), Mikel, Musa, Moses, Iheanacho (Ighalo, 85.)

Izland: Halldorsson – Saevarssonn, R. Sigurdsson (Ingason, 65.), Árnason, Magnússon, Bjarnason, G. Sigurdsson, Gunnarsson (Skúlason, 87.), Gíslason, Finnbogason, Bödvarsson

A nap második meccsére visszatértünk a D csoporthoz. Innen Horvátország már biztosan továbbjutott, Argentína pedig nagyon nehéz helyzetbe került a tegnap esti vereséggel. Nem véletlen, hogy a Nigéria–Izland-meccs kapcsán majdhogynem többet volt szó az argentinokról, mint a pályán lévő két csapatról: egy izlandi győzelem azt jelentette volna, hogy Argentína három pont hátránnyal várja az utolsó csoportmeccset.

Galéria:
Izlandi szurkolók a meccs kezdetén. További képekért kattintson!
© AFP / Nicolas Asfouri

A mérkőzés ugyan egy gyönyörű izlandi szabadrúgással kezdődött, de utána sokáig inkább csak a mezőnyben gyűrték egymást a csapatok. Nagy helyzetek helyett két jó védelmet láthattunk, de ettől még élvezhetően indult a meccs. A labda Nigériánál volt többet, de nagyobb helyzetei Izlandnak voltak. Így aztán egy olyan első félórát láthattunk, amelyet egész biztosan nem nevezhetünk unalmasnak, de nem ezekre a percekre fogunk évek múlva visszaemlékezni, ha eszünkbe jut 2018-as vb. A félidő végére megélénkült a meccs, de annyi rossz beadást, lecsúszó lövést és pontatlan szabadrúgást láttunk, hogy az már kezdett unalmassá válni. Hiába volt Nigériánál a félidő 60 százalékban a labda, a kapura lövések aránya 5-0 volt Izland javára.

A második félidőben 15 másodpercet kellett várni, hogy lássunk egy nigériai lövést, elkezdhettünk reménykedni, hogy kicsit több izgalom lesz ezután. És igazunk lett: a 49. percben egy izlandi bedobást kifejeltek a védők a saját tizenhatosukon, végigrobogott a nigériai csapat a pályán, Moses jobb oldali beadása után pedig Musa gyönyörű gólt lőtt.

Musa öröme az első gól után. További képekért kattintson!
© AFP / Philippe Desmazes

A meccs ettől úgy feljavult, hogy rá sem lehetett ismerni a csapatokra. Nigéria mindenhonnan lőtt, ahonnan csak lehetett, Izland pedig kettőzött erővel kezdett támadni. Mindent elmond, hogy a lövések arányát ekkorra a maga javára fordította Nigéria. A 75. percben pedig megduplázták az előnyt: Ebuehi a saját térfeléről vágta előre a labdát, Musa mindenkit megelőzött, kicselezte a kapust, majd halálos higgadtsággal megvárta, hova mozdul a kapuban álló két izlandi védő, és belőtte a második gólját.

A 80. percben Izland óriási lehetőséget kapott arra, hogy visszajöjjön a meccsbe: Ebuehi lökte el Finnbogasont a tizenhatoson belül, a bíró először kirúgást ítélt, de kihívták videózni, ott pedig már egyértelmű volt a döntés, megkapta Izland a teljesen jogos tizenegyest. Csakhogy Sigurdsson a kapu fölé lőtte a labdát. Onnan pedig hiába támadtak tovább, nem volt már remény.

A D csoport így áll két kör után: 1. Horvátország 6 pont, 2. Nigéria 3 pont (2-2), 3. Izland 1 pont (1-3), 4. Argentína 1 pont (1-4). A következő fordulóban Horvátország–Izland, Argentína–Nigéria, pontazonosságnál a több győzelem dönt.

fecsego.eu/hvg