A címvédő német válogatott a 95. percben, emberhátrányban fordított a svédek ellen.

Focinyár 2018

Van-e ennél nagyobb sportesemény a világon? Egyesek szerint az olimpia az, mások állítják, a labdarúgó világbajnokság a csúcs. Ha így van, akkor most itt a csúcs: június 14. és július 15. között foci-vb Oroszországban. Kövesse az eseményeket – meccseket percről percre, híreket, elemzéseket, publicisztikákat és jegyzeteket – a hvg.hu-val.
Friss cikkek a témában

Joachim Löw német szövetségi kapitány négy helyen változtatott kezdőcsapatán a Mexikó elleni égéshez képest, kimaradt például Mesut Özil is. A címvédő bátran kezdett, de a kezdeti zavarok után a svéd védelem jól állt a lábán, és az északi gárda veszélyes kontrákat vezetett. Az egyik végén Berg esett el Boateng mellett, és hiába tűnt egyértelmű büntetőnek az eset, a lengyel játékvezető és a videószobában ülők sem kértek visszajátszást.

Galéria:
Kattintson galériánkért!
© AFP / Odd Andersen

Az elmaradt tizenegyesen gyorsan túllépte a skandinávok, és a 32. percben Toivonen emelésével előnybe is kerültek. A német csapat nem találta a stabil védekezés ellenszerét.

A szünetben aztán a változtatás mellett döntött Löw, beküldte Gomezt, aki már nem volt eleve esélytelen a svéd védők gyűrűjében, míg Wernert kivezényelte a bal oldalra. Az egyenlítő gól pont innen is jött: a beadást Reus térddel tudta a kapuba továbbítani a 48. percben.

A Nationalelf beszorította ellenfelét a kapu elé, sorra jöttek a beadások és átlövések, de Olsen kapus és bandája rendezte a sorokat, és rendre menteni vagy éppen blokkolni tudott.

A német együttes helyzetét nem könnyítette meg, hogy a hajrára megfogyatkozott, ugyanis Boateng megkapta második sárga lapját. Löw ezzel együtt 19-re lapot húzott, és még egy támadót állított be az utolsó percekre, Brandt pedig kis híján meghálálta a bizalmat, de a kapufát találta el.

Galéria:
© AFP / Gokhan Balci / Anadolu Agency

A hosszabbításban a svédek eldönthették volna a meccset, ám Guidetti elszórakozta a lehetőséget, míg a németeké volt a slusszpoén. Egy szabadrúgás után megigazított labdát Kroos gyönyörű mozdulattal ívelt a hosszú felső sarokba. A középpályás a svédek gólja előtt nagyot hibázott, de ezzel mindent jóvátett.

A német válogatott a sikerrel életben tartotta esélyeit, és egyelőre elkerülte a címvédő átkát, vagyis a gyors csoportkörös kiesést.

fecsegoe.eu/hvg.hu