< Böngészés > Főoldal / Bíróság/Ügyészség/Szegedi Ítélőtábla, Fogyasztóvédelem, főszerkesztő blogja, Közélet, Nav, Rendőrségi hírek / Blog article: Az autószerelőnek ne adjuk oda meggondolatlanul kocsinkat, avagy rendeljék meg a munkát írásban!

| Mobile | RSS

Az autószerelőnek ne adjuk oda meggondolatlanul kocsinkat, avagy rendeljék meg a munkát írásban!

Az autószerelőnek ne adjuk oda meggondolatlanul kocsinkat, avagy rendeljék meg a munkát írásban!

Nagyon sok baj van egyes autószerelőkkel. Ezt hallani mostanában. A tulajdonosok becsapottnak érzik magukat a számlázáskor, valamint „holibiris’ összegeket kérnek el pofátlanul. A kicserélt alkatrészeket nem adják vissza, pedig ezzel lehetne bizonyítani, hogy a csere megtörtént! Lelkiismeretlenek egyes szerelők s alkalmatlanok is szakmailag a jellemes munkához. Többen nem is értenek az online pénztárgépek használatához, illetve nem ismerik a nyugta, s számlaadási törvényt. Vagyis nem adnak számlát, sem nyugtát. –  s még ők haragszanak meg, ha az erkölcsös állampolgár érvényesíteni szeretné az alkotmányos jogait.

Több szakembert kérdeztem a kocsi javítás korrektségéről és a szerelő „Urak” hozzáállásáról. Ezek a szakemberek több évtizedi szakmai háttérből érkeztek a vezetői székbe.

A szakmai vezetők egyetértettek azzal, hogy többen kihasználják a „tudatlan” autótulajdonosokat, s megvágják őket.

Felhívták a figyelmemet, hogy milyen előírásokat kell figyelembe vennie a gyanútlan autótulajdonosoknak, a az ellenőröknek…

„ Ha én adom át a kocsimat vizsgáztatásra, javításra, akkor ki kell állítani egy munkamegrendelőt, vagy szerződést az autószerelővel kettő példányban. Ez kötelező minden autószerelőnek!

„ A szerelőnek kötelessége felmérni a hibát /kat/ s majd ezt követően tájékoztatni kell, a kocsi tulajdonosát a hibákról s ezek után ki kell állítani a munkalapot, amin fel kell tüntetni-sorolni a hibákat! Majd ezt követően egyeztetnek, mit vállal fel a megrendelő az általa felsorolt javításokból”

„Ezután következik a megrendelt javítások elvégzése. Ha menet közben találnak még hibákat, azt közölni kell a kocsi tulajdonosával. A tulajdonosnak engedélyeznie kell a feltárt hibák javítását. Erről készül egy újabb megrendelő!”

„A következő lépés az árajánlat. Ez nemcsak a vállalkozónál, hanem az állami cégeknél is KÖTELEZŐ!

A vállalkozók világában Magyarországon ezt minden autószerelőnek tudnia kell!!- mivel ezt törvényi előírás! Továbbiakban meg kell határozniuk a javítási határidőt. ha túllépik az általuk adott időt, akkor tájékoztatnia kell a megrendelőt. Mikor lezajlik a javítás, akkor következik, a számla kiadás s a megkapott javítási összeget be kell ütni az online pénztárgépbe! – s ezek után ki kell állítani a 20 ezer Ft –ot meghaladó munkadíjnál a Jótállási jegyet. /kormány rendelet 6 hónapig szól/ Főleg ha közúti balesetes volt a kocsi.

Ha megsérültek a nyúlványok, a váz, akkor kötelező a lézeres – műszeres vizsgálat, – amiről szakmai véleményt kell adnia a szerelőnek, karosszéria lakatosnak, hogy megfelel e a közúti biztonság feltételeinek,mivel az emberi élet, közveszély okozás ténye áll fent!

A balesetes gépjárműnél alapos-fokozottabb vizsgálat kell elvégezni. Az átvételkor kötelező kiállítani egy átvételi bizonylatot, s a Munkalapot. Enélkül béna kacsa az autószerelő s nem tisztességes magatartás, hisz a felelősségvállalást visszautasítsa, ezzel a habitussal veszélyezteti a tulajdonos életét, illetve a családja életét, biztonságát. Ez bűncselekmény

Az autószerelőnek átvételkor ki kell állítani a Megrendelőt, s a szerződést, ami létrejött az autószerelő, s a gépjármű tulajdonos között, mivel ezzel kezdődik el a javítás..

A számlán köteles az autószerelő tételesen feltüntetni a karambolos autó esetében, – ám minden gépjármű esetében is a megvásárolt, illetve felhasznált alkatrészeket, még ha bontóból vette is s a hibás alkatrészeket át kell adnia a gépjármű tulajdonosának!

A környezeti és környezetbiztonsági feltételeket is vizsgálnia kell az autószerelőnek.

A svarc autószerelők nincsenek tisztába azzal, hogy milyen felelősséggel jár a tisztességes munka. A családok élete függ rajtuk. A műhelyük nem felel meg -néhány- a törvényi előírásoknak.

Véleményem szerint, a NAV- nak, Fogyasztóvédelemnek, ANTSZ -nek napi szinten kellene vizsgálni a szolgáltatásban dolgozók felelősségét, számlaadási kötelezettségét,, valamint a számlatömbök nyilvántartását s felhasználását, az állampolgárok érdekeit s természetesen az állam érdekeit is kiemelten kontrollálni kell.

Az autószerelőnek – tisztességesnek- a vizsgáztatáskor köteles átadni a vizsgáztatás számláját, s a munkadíjáról az áfás számlát.

2018-06-29

-oil-

 

Leave a Reply 402 megnézve, 1 alkalommal mai nap |