< Böngészés > Főoldal / Tudomány/gazdaság / Blog article: Azért nőnek a bérek, mert nincs, aki dolgozzon

| Mobile | RSS

Azért nőnek a bérek, mert nincs, aki dolgozzon

2018. július 3. | hozzászólás | Tudomány/gazdaság
Szolnok, 2018. március 9.
IC+ vasúti kocsi alvázát készítik a MÁV-START Szolnoki Jármûjavító Üzemében a sorozatgyártás aktuális helyzetérõl tartott sajtótájékoztató napján, 2018. március 9-én.
MTI Fotó: Mészáros János

Azért nőnek a bérek, mert nincs, aki dolgozzon

Egyre súlyosabb a munkaerőhiány, ez a bérek emelésére készteti a vállalkozásokat – írja egy MNB-tanulmányra hivatkozva a Portfolio.

Az Economic Sentiment Indicator felmérése alapján 2013 vége óta a magyar gazdaság valamennyi szektorában a vállalatok egyre nagyobb aránya mondja azt, hogy a termelés legfőbb korlátja a megfelelő munkaerő hiánya. Az iparban ez az arány már meghaladja a 80 százalékot, ami a szektorok között a legjelentősebb.

A munkaerőpiac egyre feszesebb, vagyis csökken a munkanélküliek száma, miközben növekszik a betöltetlen álláshelyeké. Mivel a cégek egyre nehezebben találnak munkaerőt, egyre jobb fizetésekkel próbálják meg magukhoz csábítani a jelentkezőket.

A munkaerőpiaci helyzet a munkaszervezés átalakítását is magával vonhatja, azaz egy dolgozóra több munkaóra juthat, de az is előfordulhat, hogy egyes vállalatok a hiányzó munkaerő egy részét gépesítéssel helyettesítik.

Kiemelt kép: MTI/Mészáros János

forrás:hír24.hu

Leave a Reply 81 megnézve, 1 alkalommal mai nap |