< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Burkoltan lealkoholistázták Szanyit, réges-régi Orbánt ástak elő

| Mobile | RSS

Burkoltan lealkoholistázták Szanyit, réges-régi Orbánt ástak elő

2018. július 4. | hozzászólás | Közélet

Burkoltan lealkoholistázták Szanyit, réges-régi Orbánt ástak elő

Kövér László házelnök szavaz az Országgyűlés plenáris ülésén
Fotó: MTI/ Szigetváry Zsolt
Alaposan fellazította a nyár a Tisztelt Ház üléstermi kultúráját. A szabadságjogok megkurtítására a Fidesz csak annyit reagált: 2006, kiderült, hogy pár száz milliárd forint az zsebpénz, és persze migránsozás nélkül nem lehet plenáris ülés.
Ha a tükörbe nézel, és nem tetszik, amit benne látsz, ne a tükörben keresd a hibát! Összetörheted, eldughatod, letakarhatod bizonyos részeit, de attól a helyzet nem változik – üzent Orbán Viktornak Tóth Bertalan. Így az MSZP frakcióvezetője szerint csak „Soros-ösztöndíjas Viktorként” emlegetett miniszterelnök azért támadja az igazságszolgáltatást, a civil társadalmat, azért csonkolja a szólásszabadságot és korlátozza a gyülekezési jogot, mert nem tetszik neki, amit a a tükörben lát. Nem tetszik, hogy kibukik az urizálás, hogy van más vélemény, mint a Fideszé, és hogy a sajtó megírja: mezítelen a király.

A rálövésekről

Emlékeztetőül: a Fidesz a magánélet védelmére hivatkozva akarja ellehetetleníteni a közszereplők ügyeinek feltárást – az erről szóló törvény már a ház előtt van. Ha megszavazzák, akkor többé magánügy lesz, hogy a miniszterelnök helyettese hol, mikor, kivel és mennyiért vadászik szarvasmarhára, jegesmedvére. Márpedig ha Tóth szerint egy normális európai országban, ha egy miniszterelnök-helyettes megpróbálná eltitkolni, hogy közbeszerzések nyertesétől fogadott el milliókba kerülő ajándék vadászatokat, már nem lehetne képviselő se, nemhogy kormánytag.
Csakhogy, magyarázta Tóth Bertalan, a Fidesz szerint nem az a probléma, hogy Orbán Viktor vejének aktív közreműködésével az ELIOS elcsalt-e adófizetői tízmilliárdokat, hanem az, hogy mindez felmerült. Pedig idézett – harminc évvel ezelőtti Orbán Viktort a szocialista politikus – „az politikai rendszer, ami nem hajlandó a társadalom megszerveződő erőivel tárgyalni, az csak önmagának tehet szemrehányást, amikor rálőnek. Csak magának! És nem a lövöldözőket kell, hogy terhelje a felelősség, hanem azokat, akik nem voltak hajlandóak a békés szándékúakkal tárgyalni, elismerni azokat, és működni hagyni.”
Völner Pál államtitkár szerint a baloldali pártoknak roppant érdekes felvetései vannak, miközben 2006-ban lövettek a tömegre és lovasrohammal szóratták szét a tüntetőket. Körülbelül ennyiben merült ki a szabadságjogok megnyirbálása kapcsán adott válasz.

Hát, egy kis zsebpénz csak jár

Soros György nyomására milyen igaztalanul vizsgálja az európai pénzek elköltését az EU, ezt panaszolja egyfolytában a kormán, gúnyolódott a kormányzati kommunikáción Szilágyi György. Csakhogy a jobbikos képviselő szerint a közösség nem véletlenül alkalmaz pénzügyi szigort. Miközben a statisztikák azt mutatják, hogy a szerződésben már lekötött összeg száz milliárdokkal nagyobb, mint a megítélt uniós támogatás. A kormány hivatalos magyarázata szerint azért, mert a kabinet egyszerűen több dotációra vállalt garanciát – az EU pénzének terhére. Ráadásul, figyelmeztetett Szilágyi, arra is akadt példa, hogy a szerződésbe foglalt summánál többet fizetett ki a kormány. Márpedig ez semmiképp nem lehet jogszerű – ezért büntet a bizottság. És tényleg felháborító, amikor az unió ilyen pitiáner ügyekkel foglalkozik, miközben a hatalom emberei úgy gondolják, jár nekik egy kis zsebpénz, ironizált a jobbikos politikus.

Iskolacsata

A napirend előtti felszólalások során Arató Gergely DK-s képviselő vetette Rétvári Bence EMMI-államtitkár szemére, hogy a kormány keveset költ oktatásra és a kistelepülési iskolák nagyon nehéz helyzetben vannak. A KDNP-s képviselő azzal vágott vissza, hogy a Gyurcsány-kormány oktatási államtitkáraként maga Arató zárt be kisiskolákat.

A fizetés az nem versenyképes

A “párbeszédes” Kocsis-Cake Olivio arról kérdezte a kormányt, mi van a hazavárt, mégis külföldön maradó fiatalokkal? Dömötör Csaba elismerte, egyelőre Magyarország nem tud jobb fizetést biztosítani a külhoni béreknél, és természetesen abba sem szólhat bele a kormány: ki marad kint, ki költözik haza. Riposztként azt olvasta a Párbeszéd fejére, hogy az alapjövedelemmel „éppen azoktól akarnak elvenni, akik dolgoznak”.

Osztrákok, olaszok csak minket követnek

Soltész Miklós „Az ellenzék az ország ellenében” címmel migránsozott napirend előtt, és  a „három évvel ezelőtt kezdődött invázióról” értekezett, aminek célja az lett volna, hogy „megváltoztassa az ország identitását”, de szerencsére a kormány a helyén volt és megépítette a kerítést. Bezzeg az ellenzék „minősíthetetlen módon reagált” és számos nyugati baloldali politikus is élesen kritizálta a kormányt,, de ezek a politikusok „ma már sehol nincsenek”, ellenben az olasz és osztrák kormány már „teljes mértékben azt a politikát folytatja, amit mi”.
A hazai ellenzék sem támogatta a magyar kormányt a keresztények megsegítésében, sem az ország megvédésében. Bezzeg mára változott a helyzet, a brüsszeli uniós csúcson történtek „egyértelműen visszaigazolták a magyar kormány döntéseit”, de a KDNP szerint továbbra is helyben kell segíteni a bajba jutottakat. „Én az ehhez segítség nyújtóknak köszönöm szépen, az ellenzék pedig nézzen magába, ha nem akar úgy járni, mint azok a baloldali nyugati politikusok, akik mára már nincsenek sehol”. Dömötör Csaba válaszában egy Szanyi Tibor rádióinterjút idézet, ami szerint az MSZP soha nem támogatta a bevándorlást. „Könnyű azt mondani, hogy Szanyi Tibor EP-képviselőként nem olvas újságot, nem tájékozódik saját pártja lépéseit illetően, egyéb életmódbeli vetületeket nem említve” – mondta Dömötör Csaba, nem is annyira burkoltan alkoholizmussal vádolva Szanyit. Majd egy EP-határozatot olvasott az MSZP fejére, ami a menekültek helyzetének rendezéséről szólt, és amit a szocialista EP-képviselők is megszavaztak.

A gyerekekre ömlik a pénz

Bánki Erik a Fidesz részéről a 2019-es büdzséről beszélt, igazából megismételve a már többször hallottakat: a jövő évi költségvetés a családok, a stabilitás költségvetése, nő a kétgyermekesek családi adókedvezménye, több jut óvodára, bölcsődére, pörögni fog a gazdaság. Persze egy kis ellenzék-ekézés itt sem hiányozhatott, az ellenzék nem támogatja a büdzsét, ergo nem támogatja mindezt a sok jó lépést, amit a kormány tervez, bezzeg ők kormányon „csak elvettek”. Magyarországot pedig „Brüsszellel szemben is megvédik” majd, ezért nem támogatják az Unió következő hét éves költségvetési tervezetét.

Tiszta beach-hangulat

A képviselők egyébként – talán a nyárnak köszönhetően – frakciótól függetlenül meglehetősen fegyelmezetlenek, Jakab István alelnök többször is rájuk szólt, hogy maradjanak csendben, vagy halkan és gyorsan hagyják el a termet, mert olyan hangosan beszélgetnek egymással, hogy a nagy alapzajban alig hallani a felszólalókat.
fecsego.eu/népszava online
Leave a Reply 97 megnézve, 1 alkalommal mai nap |