< Böngészés > Főoldal / Tudomány/gazdaság / Blog article: Így büntet a pénzügyi háttérhatalom – nagyot zuhantak az illiberális államok devizái az elmúlt tíz év alatt

| Mobile | RSS

Így büntet a pénzügyi háttérhatalom – nagyot zuhantak az illiberális államok devizái az elmúlt tíz év alatt

2018. július 8. | hozzászólás | Tudomány/gazdaság

Így büntet a pénzügyi háttérhatalom – nagyot zuhantak az illiberális államok devizái az elmúlt tíz év alatt

Nemcsak a magyar forint, de a példaképeinkül szolgáló illiberális államok, Oroszország és Törökország devizái is jelentőset zuhantak tíz év alatt a dollárhoz és az euróhoz képest.

A magyar forint dollárhoz és euróhoz viszonyított rekordgyengülése nem egyedi. Az orosz rubel és a török líra is zuhant az elmúlt tíz évben. Ha csak az elmúlt 10 évet nézzük, vagyis a 2008-as válság óta figyeljük néhány illiberális politikai rendszer devizáinak árfolyamváltozását, akkor az alábbi számokat láthatjuk.

2008. július 1-jén egy dollárért 149,5 forintot kellett adni, 10 évvel később több mint 280-at. A dollár tehát közel 90%-ot erősödött a forinthoz képest. Ugyanez az euró esetében 40%-ot takar, ennyit erősödött az euró a forinttal szemben.

Úgy tűnhet, hogy ez extrém változás, de ha a példaképnek tekintett orosz vagy török pénz mozgását nézzük, akkor bizony Magyarország a nyugalom szigete. 2008. július 1-jén egy dollárért 23,43 rubelt kellett adni, 2018. július 1-jén 62,75-öt, vagyis a dollár az orosz pénzzel szemben 2,7 szeresére emelkedett. Ugyanebben az időben az euró értéke a rubellel szemben megduplázódott.

Még rosszabbul áll a török deviza. A dollár vele szemben négyszeresére, az euró pedig közel háromszorosára. Ha ugyanennyit esett volna a forint, akkor ma egy dollárért 600 forintot adnánk, és egy eurórért több mint 700-at. Az összevetéshez három kontrollországot, Romániát, Horvátországot és Lengyelországot mutatunk.

Szöveg: M. Tóth Balázs

Vizualizáció: Bátorfy Attila

forrás:atlatszo.hu

Leave a Reply 93 megnézve, 1 alkalommal mai nap |