< Böngészés > Főoldal / Kultúra / Blog article: Sajtóközlemény

| Mobile | RSS

Sajtóközlemény

2018. július 12. | hozzászólás | Kultúra

Tisztelt Sajtópartnerünk!

Megkezdik a román szakemberek a Szegedre érkezett arany- és ezüstkincs kiállítás értékes tárgyainak vitrinbe helyezését a Fekete házban, a Móra Ferenc Múzeum kiállítóhelyén. A Bukarestből érkezett tárlat összesen 1000, szinte felbecsülhetetlen értékű műtárgyat vonultat majd fel.

 

A tárgyak vitrinbe helyezési folyamatát tekinthetik meg az újságíró kollégák július 13-án, pénteken 10.30 és 11.30 között a Fekete házban.

Vasárnap délután rendkívül szigorú biztonsági intézkedések mellett érkezett meg a Fekete házba a jövő héten nyíló arany-és ezüstkincs kiállítás anyaga Bukarestből. A szinte felbecsülhetetlen eszmei értékű tárgyak ládákban pihentek, amíg a biztonsági vitrineket beállították és előkészítették a napokban a szakemberek.

 

Az óriási mennyiségű arany- és ezüsttárgyat román szakemberek helyezik be kiemelt biztonsági előírásoknak megfelelően ezekbe a speciális vitrinekbe. Az óriási értéket képviselő kollekció miatt a munkatársak kiemelten figyelnek a biztonságra, hiszen 1000 műtárgyról van szó.

 

A bukaresti Román Nemzeti Múzeum által összeállított kiállítás többezer év arany- és ezüstkincseiből nyújt áttekintést. A tárgyakat a mai Románia területén találták meg a 19-20. században – ezek a tárgyak annyira fontosak a román állam számára, hogy átvitt értelemben tekinthetjük őket a romániai Seuso-kincsnek is.

 

A tárgyak vitrinbe helyezési folyamata kapcsán tartunk sajtóeseményt július 13-án, pénteken 10.30-11.30 között a Fekete házban. Az óriási érték és a rendkívül szigorú biztonsági előírások miatt kizárólag ebben az egy órában van lehetőség az újságírók számára bepillantani a kiállítás építési folyamatába. Ezért kiemelten kérjük az újságíró kollégákat, hogy a szabályok miatt érkezzenek meg 10.20-ra a Fekete házhoz, a kaput 10.30-kor be kell zárnunk.  Egyúttal felhívjuk a figyelmet arra, hogy ezek miatt a biztonsági okok miatt hamarabbi vagy későbbi időpontban forgatásra, fotózásra, megtekintésre nem lesz lehetőség. Megértéseteket köszönjük!

 

 

Medgyesi Konstantin

tudományos és közönségkapcsolati igazgatóhelyettes

Móra Ferenc Múzeum

Leave a Reply 208 megnézve, 1 alkalommal mai nap |