< Böngészés > Főoldal / EU Sajtószoba, Fecsegő hírek / Blog article: Akár félmillió forinttal is nőhet a képviselők fizetése

| Mobile | RSS

Akár félmillió forinttal is nőhet a képviselők fizetése

Akár félmillió forinttal is nőhet a képviselők fizetése

Kétszázezer, de egyes esetekben akár félmillió forinttal is emelkedhet a magyar Országgyűlés tagjainak fizetése – derült ki a Heti Napló riportjából.

Április végén írta meg a Blikk, hogy emelik a képviselői juttatásokat, akkor ezt a Fidesz közleményben határozottan cáfolta. Ehhez képest az Országgyűlés a nyári szünet előtti hajrában a miniszteri és a képviselői fizetések emelését is megszavazta.

A kormánytagok eddig a miniszteri államtitkári fizetésük mellé a képviselői fizetésnek csak a 30%át kapták meg, most viszont a teljeset, így a külügyminiszternek több, mint 666 ezer forinttal nő a fizetése.

Egy átlagos képviselői fizetés 143ezer forinttal emelkedik, de ha egy képviselő valamely bizottságban is dolgozik, akkor már 321ezer forint plusz pénzre számíthat, a frakcióvezetők pedig 485 ezer forint többletre. A legnagyobb nyertes Kövér László, házelnök, neki majdnem 700 ezer forinttal jár majd több. De jól járnak a bizottsági elnökök is, hiszen nekik is több mint fél millió forinttal nő a fizetésük. Köztük természetesen az ellenzéki bizottsági elnököknek is.

A Heti Napló a kérdésről a fizetésemelést első körben megszavazó Jobbik elnökét, Sneider Tamást is kérdezte, aki elsőre nem emlékezett rá, hogy pártja igent mondott az szóban forgó módosítóra, majd miután Benyó Rita szembesítette azzal, hogy a képviselői fizetésemelésről szóló módosító javaslatot a parlamenti szavazási jegyzőkönyv szerint nagyon is megszavazták, már emlékezett is.

Burány Sándor, a Párbeszéd-frakcióban ülő MSZP-s politikus szerint „ez egy kompromisszum volt a bizottsági ülésen, így a vidéki hálózatunk meg tud maradni, és a vidéki hálózat elvesztését tüntetésekkel nem tudtuk volna pótolni”. Burány nem bánta meg, hogy igennel szavazott, azt azonban igen, hogy az MSZP nem volt egységes a kérdésben.


„Azt bánom, hogy ennyire összevissza szavaztunk, és ennyire nem volt egységes az álláspont, egy ilyen fontos kérdésben ezt egyértelműen tisztázni kellett volna.”

Korábban a nemmel szavazó Korózs Lajos és Kunhalmi Ágnes arról beszélt a Startban , illetve az Egyenes beszédben, hogy a pártelnök, frakcióvezető nem ért el mindenkit telefonon, ezért volt az összevisszaság. Aztán Tóth Bertalan ugyanis a Magyar idők birtokába jutott levélben már arról írt, hogy ő a teljes frakcióval egyeztetett, hogy a szükséges nehéz döntést meg kel hozni, vagyis meg kell szavazni a képviselői fizetésemelést a frakciótámogatás megmaradásáért.

Hétfő reggel aztán Harangozó Tamás frakcióvezető-helyettes a Startban azt mondta: tiszta a lelkiismerete a képviselő fizetésekkel kapcsolatban, mert ugyan a törvényalkotási bizottságban igennel voksoltak, magát a törvényt nem szavazták meg. Szerinte, ha nem így tettek volna, akkor a frakciópénzek csökkentése miatt ellehetetlenedett volna az ellenzék. Azt ugyanakkor elismerte, hogy hibásan kommunikáltak, ami miatt mindenkitől elnézést kért.

fecsego.eu/atv.hu

Leave a Reply 112 megnézve, 1 alkalommal mai nap |