< Böngészés > Főoldal / Bíróság/Ügyészség/Szegedi Ítélőtábla, Közélet / Blog article: S A J T Ó K Ö Z L E M É N Y Feketén kereskedtek zöldségekkel – vádemelés

| Mobile | RSS

S A J T Ó K Ö Z L E M É N Y Feketén kereskedtek zöldségekkel – vádemelés

CSONGRÁD MEGYEI FŐÜGYÉSZSÉG
6720 Szeged, Stefánia sétány 10. • 6701 Szeged, Pf.: 432.

S A J T Ó K Ö Z L E M É N Y
Feketén kereskedtek zöldségekkel – vádemelés

A Csongrád Megyei Főügyészség vádat emelt azzal az öt személlyel szemben, akik 2013. és 2016. között öt Csongrád megyei székhelyű gazdasági társaság keretében zöldségek számla nélküli forgalmazásával mintegy 132 millió forint vagyoni hátrányt okoztak az állami költségvetésnek.

A vádirat szerint a vádlottak érdekeltségi körébe tartozó csanádpalotai, pitvarosi, kövegyi, makói és kisteleki székhelyű gazdasági társaságok a 2013. tavasza és 2016. év vége közötti időszakban különböző mezőgazdasági termékeket, főként hagymát, petrezselymet, gyökeret szereztek be az eljárás során ismeretlenül maradt termelőktől számla és így az általános forgalmi adó megfizetése nélkül. Az így beszerzett zöldséget azután kistehergépjárművekkel Szegedre szállították, ahol az egyik nagybani piacon értékesítették. A vádlottak egyrészt az ismeretlenül maradt személyektől számla és az áfa megfizetése nélkül megvásárolt mezőgazdasági termékek legalizálása érdekében valótlan tartalmú számlákat szereztek be és így a bevallásaikban, mint a cégek által fizetendő adóval szemben levonható áfát szerepeltették azok adótartamát. Ezzel párhuzamosan a piacokon történt értékesítésekről kiállított valós számlák egy részét nem szerepeltették a bevallásaikban, így is csökkentve az adófizetési kötelezettségüket.

A vádirat szerint az öt vádlott az öt gazdasági társaság keretében részben egymással párhuzamosan működve, részben egymást váltva követte el az állami költségvetésnek vagyoni hátrányt okozó cselekményét.

A főügyészség a vádlottakat különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntettével, számvitel rendje megsértésével bűntettével, valamint hamis magánokirat felhasználásának vétségével vádolja.

A főügyészség a szabadlábon védekező vádlottak tekintetében a 2018. július 1. napjától hatályos új büntetőeljárási törvény rendelkezéseire figyelemmel a bíróság által kiszabandó büntetés határozott tartamára is indítványt tett arra az esetre, ha a vád tárgyát képező valamennyi bűncselekmény vonatkozásában a vádlottak beismerik bűnösségüket és lemondanak a tárgyaláshoz való jogukról.

A vádlottak bűnösségének kérdésében a Szegedi Törvényszék fog döntést hozni.

Szeged, 2018. július 24.

a távollévő:

Dr. Kopasz Zsolt
főügyész

helyett:

Dr. Törő Sándor
főügyészhelyettes

Leave a Reply 120 megnézve, 2 alkalommal mai nap |