< Böngészés > Főoldal / EU Sajtószoba, Közélet / Blog article: Közvetlen választás helyett a kormány nevezné ki a budapesti főpolgármestert?)) Au lieu d’une élection directe, le gouvernement nommera-t-il le maire de Budapest?

| Mobile | RSS

Közvetlen választás helyett a kormány nevezné ki a budapesti főpolgármestert?)) Au lieu d’une élection directe, le gouvernement nommera-t-il le maire de Budapest?

2018. július 25. | hozzászólás | EU Sajtószoba, Közélet

Közvetlen választás helyett a kormány nevezné ki a budapesti főpolgármestert?

Sajtóhírek szerint bár a fidesz tagadja, hogy hozzányúlna a jövő évi önkormányzati választás előtt a jelenlegi állapotokhoz, nemrég olyan közvéleménykutatást rendeltek, melyből erre lehet következteni.

A 24.hu cikke szerint az elmúlt hetekben olyan közvéleménykutatás zajlott a fővárosban a kormánypárt megbízásából, amelyben arról kérdezték az érintetteket, hogy mit szólnának ahhoz, ha megváltozna az önkormányzati választás jelenlegi szabályozása.

Közvetlen választás helyett a kormány nevezné ki a budapesti főpolgármestert?

Fotó, címlapi kép: MTI/Mohai Balázs

A lap szerint a változtatásról szóló hírek már a tavaszi országgyűlési választás környékén felreppentek, főleg azután, hogy kiderült, a Fidesz-KDNP Budapesten nem annyira erős, mint volt.

Ehhez kapcsolódik, hogy az új Orbán-kormány Fürjes Balázst a fővárosi beruházásokért felelős államtitkárnak nevezte ki, többek szerint ez azt mutatja, hogy Tarlós István jelenlegi főpolgármester helyett esetleg ő lehet 2019-ben a kormánypárt favoritja. Tarlós idén tölti be a 70. életévét.

“A főpolgármester azt hangoztatta, hogy értéknek tekinti a fővárosi önkormányzat vezetője számára önálló legitimációt biztosító közvetlen választást, de azt is hozzátette, hogy nincsenek pontos információ arról, hogy a kormánynak mik a szándékai ebben az ügyben” – olvasható a cikkben.

A 24.hu szerint az elképzelés az, hogy a közvetlen főpolgármester-választás helyett kétévenkénti kinevezéssel a kormány döntené el, ki legyen a főnök a kerületi polgármesterek fölött. Ráadásul a posztra épp valamely kerületi polgármestert emelnék be.

Erről tartottak tehát az elmúlt hetekben a lap értesülései szerint telefonos közvéleménykutatást Budapesten, ahol 15-20 kérdést tettek fel.

Egyelőre nem lehet többet tudni, a Fidesz szerint nem lesz változás, de a lap úgy tudja, a begyűjtött adatok elemzése után akár az is előfordulhat, hogy mégis változtat a Fidesz a jelenlegi önkormányzati választási szabályozáson.

fecsego.eu/propeller.hu

Au lieu d’une élection directe, le gouvernement nommera-t-il le maire de Budapest?

Selon des informations parues dans la presse, bien que le Fidesz nie qu’il touchera à l’état actuel des choses avant les prochaines élections municipales de l’année prochaine, il a récemment mené des sondages d’opinion publique qui pourraient mener à cela.

Selon l’article 24h, des sondages d’opinion publique ont été réalisés dans la capitale au cours des dernières semaines au nom du parti au pouvoir, demandant aux personnes concernées ce qu’elles diraient si la réglementation actuelle des élections locales changeait.

Au lieu d’une élection directe, le gouvernement nommera-t-il le maire de Budapest?

Photo, image de devant: MTI / Mohai Balázs

Selon le journal, la nouvelle du changement a été abandonnée à l’approche des élections législatives du printemps, surtout après que le Fidesz-KDNP n’ait pas été aussi fort à Budapest qu’il l’a été.

Il est lié à cela que le nouveau gouvernement d’Orban a nommé Balázs Fürjes comme secrétaire d’État pour les investissements dans la capitale, montrant entre autres qu’au lieu du maire actuel d’István Tarlós, il pourrait être en faveur du parti au pouvoir en 2019. Elle a 70 ans à Tarloi.

“Le maire a déclaré qu’il considérait le bon choix pour que le chef de la capitale de l’autonomie gouvernementale soit indépendant, mais il a ajouté qu’il n’y avait aucune information précise sur ce que le gouvernement a l’intention de faire dans cette affaire.”

Selon le § 24, l’idée est que le gouvernement déciderait qui serait le patron des maires dans le district au lieu de l’élection directe du maire au lieu des nominations semestrielles. En outre, je signalerais un maire de district dans le poste.

Au cours des dernières semaines, selon les informations fournies par le journal, des sondages téléphoniques ont été réalisés à Budapest, où 15 à 20 questions ont été posées.

Pour l’instant, Fidesz dit qu’il n’y aura pas de changement, mais après l’analyse des données collectées, il sera peut-être possible pour le Fidesz de modifier le règlement actuel des élections municipales.

fecsego.eu/propeller.hu

Leave a Reply 64 megnézve, 1 alkalommal mai nap |