< Böngészés > Főoldal / Fecsegő hírek / Blog article: Szétlopták az egervári kastélyfelújítást, vádat emeltek ellenük

| Mobile | RSS

Szétlopták az egervári kastélyfelújítást, vádat emeltek ellenük

2018. július 26. | hozzászólás | Fecsegő hírek

Szétlopták az egervári kastélyfelújítást, vádat emeltek ellenük

A Zalaegerszegi Járási és Nyomozó Ügyészség vádat emelt három zalai vállalkozás ügyvezetőjével szemben, mert a három férfi az egervári Nádasdy–Széchenyi-várkastély felújítására kiírt pályázati támogatás elszámolása kapcsán több tízmillió forint vagyoni hátrányt okozott – derül ki az ügyészség keddi közleményéből.

Az ügy fővádlottja 2012 novemberében kötött támogatási szerződést a Nemzeti Fejlesztési Ügynökséggel az egervári Nádasdy–Széchenyi-várkastély turisztikai fejlesztésére. A Új Széchenyi Terv keretében megvalósuló projektet nagyobb részben az Európai Regionális Fejlesztési Alapból, kisebb részben a hazai központi költségvetésből finanszírozták.

A vállalkozó a Nádasdy–Széchenyi-várkastély második emeleti szobáinak korhű bútorai elkészítésére vállalkozási szerződést kötött az ügy másodrendű vádlottjával. A projekt keretében igényelt támogatási előlegből a vállalt 2015. augusztus 31-i határidőre a bútoroknak el kellett volna készülniük, összeszerelve a kastélyba kellett volna kerülniük, ahhoz, hogy a támogatást a szerződésben foglaltak szerint költségként el lehessen számolni.

Bár a bútorok határidőre nem készültek el, a felek valótlan számlákat állítottak ki, hogy igényelhessék a támogatást, majd a hamis számlákon szereplő összegeket ténylegesen átutalásra is kerültek a vállalkozó számlájára. Az ügy harmadik vádlottja a felújítással kapcsolatos PR-tevékenység tekintetében ténylegesen elvégzett tevékenység nélkül kiállított hamis számlákkal kapcsolódott társai bűnös tevékenységéhez.

Mivel a vádlottak a hamis számlákkal megtévesztették a támogatást folyósító Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökséget, a közel 28 000 000 Ft jogosulatlanul igényelt támogatással kb. 4 millió forint vagyoni hátrányt okoztak a magyar és 24 millió forint vagyoni hátrányt az Európai Unió költségvetésének.

Az ügy fővádlottja a hamis számlák áfa tartalmát levonható adóként szerepeltette az általa benyújtott adóbevallásban, és azt teljes mértékben kívánta visszaigényelni, így az adó alapja és mértéke tekintetében közel 16 000 000 Ft összegben megtévesztette az adóhatóságot.

Az ügyészség végrehajtandó börtönbüntetés kiszabását indítványozta mindhárom vádlottal szemben üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás bűntette, számviteli rend megsértésének bűntette és hamis okirat felhasználása vétsége miatt.

fecsego.eu/index.hu

Leave a Reply 53 megnézve, 1 alkalommal mai nap |