< Böngészés > Főoldal / EU Sajtószoba, Fecsegő hírek / Blog article: Fidesz-közeli üzletembereknek is köze lehet a kilencmilliárdos EU-s támogatási csaláshoz

| Mobile | RSS

Fidesz-közeli üzletembereknek is köze lehet a kilencmilliárdos EU-s támogatási csaláshoz

Fidesz-közeli üzletembereknek is köze lehet a kilencmilliárdos EU-s támogatási csaláshoz

Fidesz-közeli üzletemberek, az amerikai kitiltási botrányban érintettek neve is felmerült a kilencmilliárd forintos EU-s  támogatási csalással kapcsolatban – írja a 24.hu.

Az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) 31 uniós projektet vizsgált meg, és egy kutatás-fejlesztésre szakosodott céghálóra bukkantak, ami Magyarországra, Lettországra és Szerbiára is kiterjedt. Kamuirodákat működtettek, túlszámláztak, fiktív telepekre kértek támogatást, és olyan alkalmazottak bérét fizették az uniós forrásokból, akikét nem lett volna szabad.

A történet két főszereplője a Pillar Európa Kutatási és Oktatási Nonprofit Kft. és a BME Infokom Kft. A Pillar tulajdonosa 2008. december és 2016. május között (a vizsgált uniós projektek idején) a Pillar Alapítvány volt. Az alapítványt Göncz Kinga hozta létre még 1998-ban, az MSZP-s politikus több miniszteri posztot is betöltött, 2009-től 2014-ig pedig európai parlamenti képviselő volt. Az alapítvány közleménye szerint az alapító nem vett részt a szervezet működésében.

A jelentés szerint azonban több, a kormányzathoz kötődő lobbista aktívan vett részt az ügyben.

Tábor Viktor neve és cége, az Advanced Network Technologies Kft. a költségduzzasztási technikák kapcsán került elő. Ez az a cég, amelyik Fujitsu-szervereket adott el az Euronet Zrt.-nek 18 millió forintos egységáron, amelyeket aztán az Euronet a pályázat során elszámolt. Az ANT 2,9 millió forintért vette a szerverek darabját, az Euronet öt-hatszoros árat fizetett a szerverekért, az uniós büdzsé terhére.

Tábor Viktor volt az, akit a kitiltási botrány kapcsán azzal vádoltak meg, hogy a kormányközeli Századvég Gazdaságkutató Zrt.-hez fűződő kapcsolataira hivatkozva akarta korrumpálni Torba Tamást, a Bunge Zrt. amerikai étolajgyártó lobbistáját. A vállalkozó azt mondta Torbának, hogy kétmilliárd forintért elintézik az étolaj áfájának csökkentését, és hogy a NAV ne fizessen 16 milliárd forint áfát vetélytársának. Torba értesítette a lefizetési kísérletről a Bunge Zrt.-t és az amerikai nagykövetséget, a botrány miatt pedig több magyar állampolgárt kitiltottak az Egyesült Államokból, köztük Vida Ildikót, a NAV akkori elnökét.

Az OLAF-jelentés a Microsoft-botrány egyik főszereplőjére is kitér.

A Humansoft Kft. a gyanú szerint 1,5 millió eurót használt fel szabálytalanul.

Az amerikai Microsoft is folytatott belső vizsgálatotkorrupciógyanú miatt a magyar leányvállalatnál. A vizsgálat után komoly személyi változások történtek a Microsoft Magyarország Kft. vezetésében. Távozott Sagyibó Viktor, aki később miniszteri biztosi állást kapott az akkor még Lázár János vezette Miniszterelnökségen. A magyar Microsoft pedig négy magyarországi partnere közül háromnak felmondta a szerződését, köztük a Humansoftét is.

A Humansoft egyik tulajdonosa a 4IG Nyrt., ahol Sagyibó a Humansoft és a Miniszterelnökség között két hetet töltött.  A 4IG-ben 2014-ben szerzett részt Mészáros Lőrinc üzlettársa, a Szíjj László érdekeltségébe került Tief Terra Kft. Nemrég a 4IG-részvényekből közel 2 milliót Mészáros Lőrinc cégei vásároltak fel.

168 óra.hu

Leave a Reply 274 megnézve, 1 alkalommal mai nap |