< Böngészés > Főoldal / EU Sajtószoba, Fecsegő hírek / Blog article: Tiltott állami támogatás? A MÚOSZ az Európai Bizottsághoz fordul, ha Hír TV-t is közpénzzel akarná kitömni az Orbán-kormány

| Mobile | RSS

Tiltott állami támogatás? A MÚOSZ az Európai Bizottsághoz fordul, ha Hír TV-t is közpénzzel akarná kitömni az Orbán-kormány

Tiltott állami támogatás? A MÚOSZ az Európai Bizottsághoz fordul, ha Hír TV-t is közpénzzel akarná kitömni az Orbán-kormány

2018. AUGUSZTUS 2. 13:00 – SZERZŐ: MOLNÁR RICHÁRD

Az Orbán-kormány EU-s jogot sért a baráti sajtó pénzelésével, a gyakorlat pedig mára elért egy kritikus tömeget.

Közleményt adott ki a Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) a Hír TV-nél zajló kormányzati hatalomátvétel és az azt követő tömeges elbocsátások kapcsán. Ebben azt írják, nem vitatják el a médiatulajdonosok azon jogát, hogy szabadon dönthetik el, kikkel kívánnak dolgozni.

Ugyanakkor az állampolgárok tájékozódási alapjogát súlyosan sértő gyakorlatnak tartják, hogy a kormányzat közvetlenül benyomul a szerkesztőségekbe, az Orbán-kormányhoz való lojalitást szabva az alkalmazás feltételéül.

 

Fotó: Biró Marianna

A MÚOSZ szerint az alaptörvény és a médiatörvény a pártatlan és sokszínű tájékoztatás biztosítását szabja alkotmányos feladatul, így minél inkább egypólusúvá válik a magyar média, annál egyértelműbben sérülnek ezek a kétharmados jogszabályok.

A MÚOSZ jelezte, az Európai Unió illetékes szerveihez – az Európai Bizottsághoz – fordul a kormányközeli média állami hirdetések útján történő egyoldalú támogatása miatt, amennyiben a Fidesz-közelbe visszatérő Hír TV finanszírozását a korábbi példáknak megfelelően állami hirdetésekkel oldja meg az Orbán-kormány.

Az újságírószövetség szerint ugyanis semmilyen törvény nem biztosít jogot a kormányzatnak arra, hogy állami forrásokból, azaz közpénzből egyoldalú versenyelőnyt biztosítson a vele szimpatizáló médiának.

Mi az a tiltott állami támogatás?

Ha az Európai Unió valamelyik tagországában a helyi hatóságok közpénzből támogatnak iparágakat vagy egyes vállalatokat, akkor az Európai Bizottság feladata megvizsgálni, hogy a tagállam kormánya ezzel tisztességtelen előnyt biztosít-e más tagországok hasonló ágazataihoz és vállalataival szemben , amivel sérti a piaci versenyt és torzítja a kereskedelmet. A Bizottság csak olyan esetben engedélyezi a cégek állami támogatását, ha az tágabb értelemben a közérdeket szolgálja. Ide értendő a hátrányos helyzetű régiók, a kis- és középvállalkozások, a kutatás és a fejlesztés, a környezetvédelem, a képzés vagy a kultúra támogatása. (Forrás: Európai Bizottság)

Megkeresésünkre a MÚOSZ elnöke, Hargitai Miklós elmondta,

bár az Orbán-kormány már hosszú évek óta állami hirdetésekkel pénzeli a hozzá közel álló médiát, ez a gyakorlat mára ért el egy kritikus tömeget. Ráadásul az olvasottsági és a nézettségi adatok egyáltalán nem igazolják a hirdetések mennyiségét és szükségességét ezekben a lapokban, televíziókban, illetve rádiókban, miközben más orgánumok nem kapnak ilyen mértékű támogatást.

(A Zoom júniusi piaci információi szerint a Magyar Idők – amelyről a tavaly decemberi jogerős bírósági ítélet szerint ki lehet mondani, hogy lopott pénzből működik– naponta négyezer-egynéhányszáz példányban fogy.) Hargitai Miklós szerint ez egyértelműen piactorzító gyakorlat. Ha a Hír TV-vel is ezt csinálják, és a MÚOSZ az Európai Bizottsághoz fordul, még hosszú évekbe telhet, amíg döntés születik az ügyben.

forrás:168 óra

Leave a Reply 113 megnézve, 1 alkalommal mai nap |