< Böngészés > Főoldal / Fecsegő hírek / Blog article: Újrahúzzák Magyarország határait((Hranice Maďarska sú prekreslené

| Mobile | RSS

Újrahúzzák Magyarország határait((Hranice Maďarska sú prekreslené

2018. augusztus 2. | hozzászólás | Fecsegő hírek

Újrahúzzák Magyarország határait

Területet cserél Magyarország és Szlovákia. A tulajdonosok kártérítést kapnak.

Újrahúzzák Magyarország határait

Fotó: MTI/Simó Endre

Megváltozik a magyar-szlovák határ vonala az Ipoly medrének szabályozása, valamint a Somoskőújfalu önkormányzata által a határon átnyúlva épített szennyvízcsatorna miatt

– derül ki a Magyar Közlönyben megjelentekből, amelyet a Portfolio szemlézett.

A mostani módosításra azzal a céllal kerül sor, hogy rendezzék az államhatár azon változásait, amelyekre az Ipoly határfolyó vízgazdálkodásilag szabályozott szakaszain végrehajtott intézkedésekkel összefüggésben került sor.

Emellett a módosítás célja az is, hogy rendezzék a magyarországi Somoskőújfalu önkormányzata által létesített szennyvízcsatornának az államhatáron átnyúlva történt megépítésével keletkezett helyzetet, és megteremtsék a feltételeket az érintett földterületek hasznosításához – áll a Magyarország és a Szlovák Köztársaság között az államhatárról szóló Szerződés kihirdetéséről szóló 2018. évi LI. törvényben.

Az államhatár Ipoly határfolyó medrének szabályozása következtében beálló módosulása Letkés, Ipolytölgyes, Perőcsény, Tésa és Hont magyarországi települések térségét; valamint Leléd (Lela), Ipolyszalka (Salka), Ipolykiskeszi (Malé Kosihy), Ipolyszakállos (Ipesky Sokolec), Szete (Kubánovo) és Ipolyság (Sahy) szlovákiai települések térségét érinti. Az államhatár a Somoskőújfalu településen végzett csatornázással összefüggésben Somoskőújfalu és Salgótarján-Somoskő magyarországi települések, valamint Sátorosbánya (Siatorská Bukovinka) szlovákiai település térségében változik.

A változások következtében a Szlovák Köztársaság államterületének összesen 177 802 négyzetmétert kitevő részei Magyarországhoz kerülnek.

A területen található ingatlanok és egyéb építmények, a berendezések és a növényzet Magyarország tulajdonába kerülnek át. A térségekben lévő duzzasztóművek építményei üzemeltetését, fenntartását és rekonstrukcióját a felek külön nemzetközi szerződésben rögzítik.

Ezzel egy időben Magyarország államterületének ugyanekkora, összesen 177 802 négyzetmétert kitevő részei a Szlovák Köztársasághoz kerülnek, az itt található ingatlanokkal és egyéb építményekkel, berendezésekkel, valamint növényzettel.

A feladatok végrehajtására magyar-szlovák határbizottságot hoznak létre, amely a két ország küldöttségeiből áll. A határbizottság a terepen végrehajtja az államhatár változásainak megjelölését, valamint ezeknek a változásoknak a hatályos határokmányokban történő átvezetését.

A tulajdonosoknak a két ország kártérítést nyújtott a szöveg szerint, amely ugyanakkor az utólagos kártérítés lehetőségéről is szól.

Az ilyen igényeket azzal az az országgal szemben kell érvényesíteni, amelynek területén a megjelölt részek a tulajdonváltozást megelőzően voltak. A szöveg szerint Magyarország és Szlovákia azt is biztosítja, hogy az államhatáron, vagy az államhatár térségében lévő ingatlanok tulajdonosai, használói, valamint az egyéb jogcím szerinti jogosultak a határmunkák végzését előzetes tájékoztatást követően eltűrjék, beleértve az ingatlanokra történő belépést és behajtást.

Forrás: portfolio.hu

Címlapkép: MTI/Simó Endre

forrás:propeller.hu

Hranice Maďarska sú prekreslené

Medzi Maďarskom a Slovenskom sa vymieňajú priestory. Majitelia dostanú náhradu.

Hranice Maďarska sú prekreslené

Foto: MTI / Simó Endre

Maďarsko-slovenská hranica sa mení s reguláciou rieky Ipoly a kanalizačným kanálom postaveným v Somoskőújfalu

– to je odhalené v maďarskom vestníku zverejnenom portfóliom.

Cieľom tohto pozmeňujúceho a doplňujúceho návrhu je zaoberať sa zmenami štátnej hranice vo vzťahu k opatreniam vykonávaným na vodohorysej časti rieky Ipoly.

Okrem toho je cieľom novely je usadiť vytvorený maďarský Somoskőújfalu obce odpadových generované výstavby dosiahli cez štátnu hranicu v polohe a vytvorenie podmienok pre dotknutého zneužiť pôdu – je medzi Maďarskom a zákona slovenský republiky 2018 o vyhlásení Zmluvy o štátnej hranice LI. Akt.

Hranice kontrola stavu otočná vzhľadom Ipeľ medza modifikácie Letkés koryto, Ipolytölgyes, Perőcsény tesa Hont oblasť a umiestni Maďarsko; a duchom dotyky (Lela), Ipolyszalka (Salka), Malé Kosihy (Malé Kosihy) Ipeľský Sokolec (Ipesky Sokolec), set (Kubáňová) a Ipolyság (Slatina) osady na slovenskom regiónu. Štát hranice v súvislosti s kanalizáciou urobil Somoskőújfalu osady a zmení Somoskőújfalu Salgótarján Šomoška-maďarskej obce a Šiatorská Bukovinka (Šiatorská Bukovinka) slovenský v regióne.

Výsledkom týchto zmien bude celková rozloha pozemku Slovenskej republiky vo výške 177 802 m2 prevedená na Maďarsko.

Objekty a ďalšie budovy, zariadenia a vegetácia v oblasti budú prenesené do Maďarska. Prevádzka, údržba a rekonštrukcia budov priehrady v oblastiach sú zaznamenané stranami v samostatnej medzinárodnej zmluve.

Zároveň Maďarsko má rovnakú veľkosť plochy, ktorá činí celkovo 177 802 metrov štvorcových sú súčasťou slovenských republiky, budov a iných stavieb, možno nájsť tu nábytok a zeleň.

Na plnenie týchto úloh je zriadený maďarsko-slovenský výbor pre hranice, ktorý pozostáva z delegácií oboch krajín. Výbor pre hranice vykoná v praxi určenie zmien na štátnej hranici a prenos takýchto zmien do existujúcich limitov.

Obe krajiny poskytli majiteľom náhradu podľa textu, čo sa týka aj možnosti následnej kompenzácie.

Takéto nároky sa uplatnia voči krajine, v ktorej boli určené časti pred zmenou vlastníctva. Podľa textu v Maďarsku a na slovenské tiež zaistí, že majetok v štátnych hraníc alebo štátne hranice oblasť majiteľovi, užívateľovi alebo príjemcovi podľa ostatných článkov vypúšťanie hranicu pracovného niečo po predbežných informácií, vrátane vstupu a oživenie vlastnosť vydržať.

Zdroj: portfólio.hu

Domov Obrázok: MTI / Simó Endre

Zdroj: propeller.hu

Leave a Reply 146 megnézve, 1 alkalommal mai nap |