< Böngészés > Főoldal / EU Sajtószoba, Fecsegő hírek / Blog article: Így reagált a Miniszterelnökség arra, hogy kitilthatják Ukrajnából Grezsa Istvánt

| Mobile | RSS

Így reagált a Miniszterelnökség arra, hogy kitilthatják Ukrajnából Grezsa Istvánt

Így reagált a Miniszterelnökség arra, hogy kitilthatják Ukrajnából Grezsa Istvánt

Nem Ukrajna ellen irányul a kormánybiztos kinevezése – így reagált a Miniszterelnökség a hírre, hogy Ukrajna nem engedné be területére a Kárpátalja fejlesztéséért felelős magyar miniszteri biztost, Grezsa Istvánt. Az ukrán külügyminiszter-helyettes jelentette be, hogy fontolgatják, készek megtagadni a biztos belépését. További részletek a videóban.

Korábban beszámoltunk róla, hogy Ukrajna kész megtagadni a belépést az országba a Kárpátalja fejlesztéséért felelős magyar miniszteri biztostól, ha Magyarország nem ad megfelelő magyarázatot arra, hogy miért hozta létre a tisztséget – közölte az ukrán külügyminiszter-helyettes a Jevropejszka Pravda ukrán internetes kiadvánnyal pénteken.

“Ha nem lesz az elvárásainknak megfelelő reagálás, ha nem lesz kimerítő magyarázat és változtatás a tisztség megnevezésében,

akkor Ukrajna kénytelen lesz keményen reagálni, nem kizárva a beutazás megtiltásának lehetőségét sem

, jóllehet, mi ezt természetesen nem szeretnénk” – közölte.

A külügyminiszter-helyettes hangsúlyozta, hogy Ukrajna elfogadhatatlannak tartja Magyarország beavatkozását a belügyeibe, és a diplomáciai befolyásolás minden lehetséges eszközét fel fogja használni.

“Ezt Magyarország részéről egy újabb lépésnek tekintjük abban a destruktív, provokatív cselekménysorozatban, amelynek az utóbbi időben tanúi vagyunk, a tárgyalásokon az utóbbi időben elért haladás ellenére” – tette hozzá Vaszil Bodnar.

Az ukrán külügyminisztérium csütörtökön bekérette az ideiglenes magyar ügyvivőt, tiltakozásul Orbán Viktor magyar kormányfő tusnádfürdői beszédében Ukrajna európai és euroatlanti törekvéseivel kapcsolatban tett “barátságtalan” kijelentései miatt.

Az ukrán fél a magyar diplomatának tiltakozó jegyzéket adott át, amelyben hivatalos magyarázatot követelt a magyar kormánynak azzal a döntésével kapcsolatban, hogy Kárpátalja fejlesztéséért és a Kárpát-medencei óvodafejlesztési programért felelős miniszteri biztost nevezett ki.

Menczer Tamás, a a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára az MTI-nek azt mondta: Orbán Viktor a valóságról beszélt Tusnádfürdőn, emiatt Ukrajna nem tehet szemrehányást Magyarországnak.

fecsego.eu/atv.hu

Leave a Reply 68 megnézve, 1 alkalommal mai nap |