< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Támad a nyugat-nílusi láz, de nem kell félni tőle

| Mobile | RSS

Támad a nyugat-nílusi láz, de nem kell félni tőle

2018. augusztus 5. | hozzászólás | Közélet

Támad a nyugat-nílusi láz, de nem kell félni tőle

Jóindulatú a betegség, az emberek döntő többsége néhány nap alatt meggyógyul. Az infektológus szerint a dohányzástól, az alkoholtól, de még az égett sült hústól is nagyobb félnivalónk van.

A nyugat-nílusi lázt okozó vírus több fertőzést is okozott Szerbiában. Szlávik János, a Dél-Pesti Centrumkórház infektológusa arról beszélt az ATV Start műsorában, hogy Magyarországon is minden évben van néhány tucat megbetegedés, amely összefügg a szúnyogok megjelenésével. De nem kell félni tőle, jelentette ki, mert ez egy jóindulatú betegség. A vadmadarakról kerül az emberre, de nem veszélyes.

Sokan úgy esnek át a betegségen, hogy nem is tudnak róla, magyarázta a főorvos, aki azt is elmondta, hogy láz, izületi- és izomfájdalmak, nyirokcsomó megnagyobbodás a betegség jelei, és néhány nap alatt meg is gyógyulnak belőle általában az emberek.  A tünetekben nincs semmi specifikus, tudtuk meg, de ha valaki kórházba kerül, és kialakul nála agyvelő-, vagy agyhártya-gyulladás, azoknál rutinszerűen vizsgálják a nyugat- nílusi vírus jelenlétét, és csak akkor derül ki, hogy arról van-e szó, tette hozzá.

Akik véletlenül meghalnak a fertőzés következtében, azok vagy nagyon idősek, vagy immunbetegségük van, vagy egyéb súlyosabb betegségben is szenvednek, közölte az infektológus. Magyarországon évente 1-2 ilyen eset fordul csak elő. Szerbiában állítólag azért van most ilyen sok eset, mert javult a diagnosztika, és jobban felismerik, tette hozzá.

Említést nyert, hogy jóval többen halnak meg az influenza szövődményeiben, vagy más egyéb betegségben, mint a nyugat-nílusi lázban, mégis ez azért ilyen ijesztő, mert nincs ellene védőoltás és nincs rá gyógyszer.

A hírek szerint újra támadt az ebola-vírus, ezúttal Kongóban. Szlávik János ezzel kapcsolatban elmondta, hogy sajnos az ott élő emberek még mindig nem fogják fel, hogy azok a rituálék, melyek során vérző betegeket simogatnak, csókolgatnak, azok okozzák a fertőzést. Inkább hisznek a sámánoknak, a helyi vallási vezetőknek, mint az orvosoknak, magyarázta a szakember, aki szerint így nehéz megtanítani, hogy vigyázzanak a fertőzésveszélyre. Igaz, hogy van 26 megbetegedés, és 20 halott, de megnyugtatott, hogy ebből nem lesz nagy járvány, mert van oltóanyag, van gyógyszer, megkezdték az izolációt. Szlávik végül egyetértett azzal a megállapítással, hogy nem kell félni az ebolától, sem a nyugat-nílusi láztól, jobban félhetünk a dohányzástól, az alkoholtól, a mozgásszegény életmódtól, még a megégetett sült hústól is, mely rákkeltő lehet.

fecsego.eu/atv.hu

Leave a Reply 120 megnézve, 1 alkalommal mai nap |