< Böngészés > Főoldal / EU Sajtószoba, Fecsegő hírek / Blog article: Újabb tüntetés lesz Bukarestben a péntek esti csata után(( O altă demonstrație va avea loc la București după bătălia de vineri Sursa: nepszava.hu

| Mobile | RSS

Újabb tüntetés lesz Bukarestben a péntek esti csata után(( O altă demonstrație va avea loc la București după bătălia de vineri Sursa: nepszava.hu

Újabb tüntetés lesz Bukarestben a péntek esti csata után

Fotó: AFP/ Daniel MIHAILESCU
A hivatalos közlés szerint provokátorok vegyültek a kormány ellen tüntető tömegbe, ezért kellett feloszlatni a külföldön élő románk demonstrációját. Az államfő és az ellenzéki is elítélte a brutális fellépést, aminek 450 sérültje van.
Erőszakba torkollott a román diaszpóra, vagyis a külföldön élő, de nyári szabadságra hazalátogató románok pénteki, bukaresti kormányellenes tüntetése. A délután kezdődött tüntetésen a csendőrök többször is könnygázt fújtak a korrupció miatt tiltakozókra, majd ahogy gyűlt a tömeg, egyre többször csaptak össze a rendfenntartókkal. Az összecsapás végül igazi utcai csatává alakult, a csendőrök könnygázzal és vízágyúval szorították ki a tüntetőket a kormány székháza előtti Victoria-térről. A tömegoszlatásról szóló parancsot azt követően adták ki, hogy a rendbontók egy része körbevett és ütlegelni kezdtek két csendőrt, akiket – a hírtelelevíziók élő közvetítésének tanúsága szerint – a többi tüntető védett meg a lincseléstől. Marius Miliataru csendőrségi szóvivő szerint azért nem lehetett kiemelni a tömegből a rendbontókat, mert azok kisebb csoportokban a tömegben mindenütt elvegyülve, a békés tüntetőket pajzsként használva dobálták a csendőröket.

Tüntetők bántalmaznak egy csendőrnőt a péntek esti, bukaresti tüntetésen

Tüntetők bántalmaznak egy csendőrnőt a péntek esti, bukaresti tüntetésen
Az este mérlege a hivatalos közlés szerint: 33 rendbontót állítottak elő, közülük nyolc ellen indult bűnvádi eljárás. 23 esetben bírságot szabtak. A Victoria-téri demonstráción 450 ember, köztük 35 csendőr szorult helyszíni orvosi ellátásra, 70 embert, köztük 11 csendőrt kellett kórházba szállítani.  Az erőszakot Klaus Iohannis államfő Facebook-bejegyzésben ítélte el, és a csendőrség „brutális, a Victoria-téren tüntetők többségének viselkedéséhez képest teljesen aránytalan közbelépését” is bírálta. Szombaton az államfő felkérte a legfőbb ügyészt, hogy indítson vizsgálatot a vétkesek felelősségre vonása érdekében. Az ellenzéki Nemzeti Liberális Párt szerint vannak arra utaló jelek, a provokáló huligánokat éppen a kormánypárt, a PSD szervezte a térre, hogy lejárassa a tüntetőket. A tüntetők elleni erőszak miatt szombat estére újabb tüntetés szerveződik Bukarestben.
O altă demonstrație va avea loc la București după bătălia de vineri
Sursa: nepszava.hu

Foto: AFP / Daniel MIHAILESCU
Conform pretendenți declarație oficială amestecate cu mulțimea de demonstranți împotriva guvernului, așa că a trebuit să ne despărțim demonstrația românii care trăiesc în străinătate. Șeful statului și opoziția au condamnat actul brutal, care are 450 răniri.

Diaspora românească, adică protestul protestatarilor antiguvernamentali din România, care trăiesc în străinătate, care este o vacanță de vară, au intrat în vigoare. După-amiaza a început cu o demonstrație de jandarmii au folosit gaze lacrimogene aruncat în aer de mai multe ori din cauza protestatarilor corupție adunat apoi ca mulțimea din ce în ce s-au ciocnit cu poliția. Cu stradă reală csatává format în cele din urmă, jandarmii au împins protestatarii din sediul guvernului înainte de Piața Victoriei cu tunuri de apă și gaz lacrimogene. tömegoszlatásról la comanda a fost eliberat după acea parte din scandalagii au început să bată și înconjurat de doi jandarmi, care – conform hírtelelevíziók difuzat în direct de spectacol – restul este protejat de protestatari linșat. Potrivit purtătorului de cuvânt al jandarmeriei Marius Miliataru nu a putut evidenția rendbontókat din mulțime, din cauza grupurilor lor mici, peste tot se amestece cu mulțimea, folosind scutul ca demonstranților pașnici bombardate jandarmi.

Protestatarii au făcut rău unui jandar în demonstrația de vineri din București
Protestatarii au făcut rău unui jandar în demonstrația de vineri din București
Echilibrul de seară a fost raportat oficial: au fost produși 33 de inculpați, opt dintre ei au fost urmăriți penal. În 23 de cazuri s-au impus amenzi. La demonstrația de la Victoria, 450 de persoane, inclusiv 35 de jandarmi, au fost spitalizați pentru îngrijire medicală la fața locului, iar 70 de persoane, inclusiv 11 gemeni, trebuiau să fie spitalizați. Violența a condamnat Facebook post-Klaus Iohannis, șeful statului și jandarmeriei a criticat „brutală, total disproporționate față de protestatarii majoritatea Piața Victoriei de intervenție comportamentul“ este. Sâmbătă, șeful statului a cerut procurorului șef să inițieze o investigație pentru a judeca vinovații. Potrivit Partidului Național Liberal de opoziție, există indicii că huliganii provocatori au fost organizați de către partidul de guvernământ, PSD, pentru a învinge demonstranții. Datorită violenței împotriva protestatarilor, în sâmbătă se va organiza o altă demonstrație la București.

Leave a Reply 52 megnézve, 1 alkalommal mai nap |