< Böngészés > Főoldal / EU Sajtószoba, Közélet / Blog article: Rádi Péter a Nemzeti Választási Bizottság új elnöke

| Mobile | RSS

Rádi Péter a Nemzeti Választási Bizottság új elnöke

2018. augusztus 15. | hozzászólás | EU Sajtószoba, Közélet

Rádi Péter a Nemzeti Választási Bizottság új elnöke

www.fecsego.eu nemzetközi hírportál logója

A Nemzeti Választási Bizottság azután tartott ülést, hogy elnökük, Patyi András lemondott elnöki tisztségéről.

Rádi Péter a Nemzeti Választási Bizottság új elnöke

forrás: MTI / Máthé Zoltán

Lemondott a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) elnöki posztjáról Patyi András, a lemondást az NVB tagjai a testület keddi ülésén tudomásul vették. A tagok új elnöknek Rádi Pétert, az NVB eddigi tagját választották.

Patyi András, aki a testület 2013-as megalakulása óta volt annak elnöke, a bizottság ülésén elmondta: a keddi nappal mond le az elnöki megbízatásról. Az elnök a lemondás tudomásulvételéről szóló jegyzőkönyvi döntés meghozatala idejére elhagyta az üléstermet.

Az NVB 14 tagjából 11 volt jelen az ülésen, a tagok egyhangú döntéssel megállapították Patyi András elnöki megbízatásának megszűnését.

Az új elnöknek Bozsóki Éva elnökhelyettes Rádi Péter megválasztását javasolta, az ellenzéki pártok ülésen résztvevő delegáltjai pedig a bizottság többi hat választott tagját, köztük Rádi Pétert is. Borbély Andrea (Jobbik) és Litresits András (MSZP) amellett érvelt, hogy elkapkodják a választást. Szerintük meg kellene várni, amíg teljes létszámban össze tud ülni a testület, hogy a legnagyobb támogatással bíró jelölt lehessen az elnök.

Az ellenzéki pártok által jelölt öt választott tag nem fogadta el a felkérést, Rádi Péter viszont igen, őt a bizottság 8 igen szavazattal, a két pártdelegált ellenszavazatával választotta meg az NVB elnökévé.

Rádi Péter ügyvéd, korábban a IX. kerületi választási bizottság tagja is volt.

Az Országgyűlés 2013. szeptemberében választotta meg kilenc évre az NVB hét tagját és három póttagját, sorrendben Rádi Pétert, Bodnár Eszterkét és Lugossy-Sági Krisztinát. Rádi Péter 2015 szeptembere óta a bizottság rendes tagja, ő az elhunyt Csenterics Ferenc tag helyett ült be a testületbe. Bodnár Eszter pedig június végén írásban lemondott a tagságáról, így a bizottságnak már csak egy póttagja van, Lugossy-Sági Krisztina.

Az NVB elnöke csak az Országgyűlés által választott tag lehet, pártdelegált nem.

fecsego.eu/atv

Leave a Reply 87 megnézve, 1 alkalommal mai nap |