< Böngészés > Főoldal / Kultúra / Blog article: Kultúra-zene Donizetti vígoperával folytatódik a Gördülő Opera-sorozat

| Mobile | RSS

Kultúra-zene Donizetti vígoperával folytatódik a Gördülő Opera-sorozat

2018. augusztus 19. | hozzászólás | Kultúra

Kultúra-zene
Donizetti vígoperával folytatódik a Gördülő Opera-sorozat

Donizetti Szerelmi bájital című vígoperájának premierjével folytatódik a Gördülő Opera-sorozat, amely első ízben látogat külhoni magyar településekre augusztus 31. és szeptember 9. között.

A nyolc székelyföldi városba – Sepsiszentgyörgyre, Kézdivásárhelyre, Csíkszeredára, Gyimesközéplokra, Gyergyószentmiklósra, Szentegyházára, Székelyudvarhelyre és Marosvásárhelyre – utazó produkció különlegessége, hogy színpadként egy kamion erre a célra kialakított pótkocsija szolgál – közölte a dalszínház az MTI-vel.
A kettős szereposztással látható magyar nyelvű produkcióban Adinát Szemere Zita és Nánási Helga, Nemorinót Biri Gergely és Ujvári Gergely, a kuruzsló Dulcamara doktort Szvétek László és Cseh Antal, míg Belcore őrmestert Geiger Lajos és Cseh Antal formálja meg. Az előadásban több mint 20 fős kórussal közreműködik az Opera Énekkara, az ugyancsak 20 fős Opera Zenekart Cser Ádám dirigálja.
Az idei évadban kizárólag Székelyföldön látható ingyenes szabadtéri produkció főpróbáját a magyarországi közönség augusztus 26-án Szaporcán, az ormánsági Bőköz Fesztiválon tekintheti meg. A produkció jövő augusztus végén ismét útnak indul, akkor Közép-Erdély, Bánát és Partium magyarlakta településeit fogja felkeresni.
A Gördülő Opera-sorozat a Magyar Királyi Államvasutak és operaházi művészek missziójaként indult útnak a II. világháború után, hogy “segítse a lelki sebek begyógyulását”, és a fővárostól messze eső településekre is eljuttassa az opera műfaját. A 2014-ben újraindult sorozatban idén Donizetti vígoperája látható. Az ingyenes szabadtéri előadások Magyarország kormánya támogatásával valósulnak meg.

MTI

Leave a Reply 227 megnézve, 2 alkalommal mai nap |