10 millió forint közpénzzel tolták meg a projektet, az azonban befuccsolt, a fejlesztést végző műegyetemi dolgozókat pedig nem fizették ki.

Az ügy előzménye, hogy a BME 2016-ban gépészkari oktatókat kért fel arra, hogy fejlesszenek ki és gyártsanak le speciális bútorokat a Nemzetközi Pető Intézet számára. Ezt el is végezték, és mint a Hadházy Ákosnak címzett levélből kiderült: a munkáért cserébe nem is vártak ellenszolgáltatást a szakemberek.

Csakhogy, írja az Átlátszó, utólag kiderült, hogy a munkáért mégiscsak fizettek, az Emmi 10 millió forintot utalt a BME-nek, ebből ők azonban semmit nem láttak.

Hadházy informátorai szerint fiktív szerződéssel 3,6 millió forintot kapott a Pető András Főiskola egyik korábbi vezetője a BME akkori kancellárjától, a májusban lemondott Barta-Eke Gyulától. A pénz a Pető intézetes gyerekek bútorainak árából való.

Hadházy kérdéseire az Emmi a napokban válaszolt, és mint írták, a szerződés szerint a támogatási összeg 9,9 millió volt, valóban a gépészmérnöki kar oktatói és hallgatói vettek részt a munkában, továbbá „külső szakértő megbízására is sor került”.

Utóbbi kilétét személyiségi jogokra hivatkozva nem közölte az Emmi a politikussal, de Hadházy azt gyanítja, az illető nem lehet más, mint a Pető intézetes volt fejes, aki a dolgozók szerint nem végzett érdemi munkát a pénzéért cserébe.

Az okiratban arról is szót ejtenek, hogy a 9,9 millióból 7,4 millió forintot személyi juttatásokra különítenek el, további 1,6 milliót pedig a személyi juttatások közterheire. A fejlesztést végző gépészkari dolgozók ennek ellenére egy forintot nem láttak az egészből,  amiért Hadházy Ákos feljelentést tesz.

fecsego.eu/hvg.hu