< Böngészés > Főoldal / Bíróság/Ügyészség/Szegedi Ítélőtábla, Közélet / Blog article: S A J T Ó K Ö Z L E M É N Y Óvadékkal szabadlábra helyezné a bíróság Dr. Czeglédy Csabát – fellebbezett az ügyészség

| Mobile | RSS

S A J T Ó K Ö Z L E M É N Y Óvadékkal szabadlábra helyezné a bíróság Dr. Czeglédy Csabát – fellebbezett az ügyészség

  CSONGRÁD MEGYEI FŐÜGYÉSZSÉG

          6720 Szeged, Stefánia sétány 10. • 6701 Szeged, Pf.: 432.

        

S A J T Ó K Ö Z L E M É N Y

Óvadékkal szabadlábra helyezné a bíróság Dr. Czeglédy Csabát – fellebbezett az ügyészség

 

 

A Szegedi Járásbíróság 50 millió forint óvadék letétele esetére elrendelte Dr. Czeglédy Csaba letartóztatásának megszüntetését és egyben bűnügyi felügyeletét a lakóhelye szerinti ingatlanra.

 

A bűnszervezetben elkövetett különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények miatt folyamatban levő eljárásban a Szegedi Járásbíróság nyomozási bírója a gyanúsított és védője által előterjesztett óvadék letétbe helyezési kérelem tárgyában hozott döntést, mely szerint 50 millió forint letétele esetére a gyanúsított előzetes letartóztatását megszünteti és 4 hónapi időtartamra bűnügyi felügyeletét rendeli el a gyanúsított lakóhelye szerinti ingatlanra. A végzés indokolása szerint a bírói engedélyes kényszerintézkedés elrendelésének feltételei közül mind az eljárás meghiúsításának a veszélye, mind a bűnismétlés veszélye fennáll, azonban a gyanúsított által fizetendő és a bűncselekmény tárgyi súlyához kellően igazodó óvadék a bűnügyi felügyelet elrendelésével alkalmas a bírói engedélyes kényszerintézkedést megalapozó okok kiküszöbölésére, nem szükséges a továbbiakban letartóztatás fenntartása.

 

A Csongrád Megyei Főügyészség a bíróság végzésével szemben fellebbezést jelentett be, annak megváltoztatása és az óvadék letétbe helyezésére irányuló kérelem elutasítása érdekében. A főügyészség álláspontja szerint a gyanú tárgyát képező bűncselekmény jellege, bűnszervezetben történő elkövetése, a gyanúsítottak egymáshoz való viszonya, valamint Dr. Czeglédy Csaba bűntetőeljárás során tanúsított magatartására figyelemmel enyhébb bírói engedélyes kényszerintézkedéssel sem a bűnismétlés veszélye, sem pedig az eljárás meghiúsításának a veszélye nem küszöbölhető ki. Hivatkozott továbbá a fellebbezésében a főügyészség a Szegedi Törvényszék azon végzésére is, amely a letartóztatás 2018. szeptember 5. napjáig történő meghosszabbításával kapcsolatos fellebbezést bírálta el. A törvényszék ezen végzésében ugyanis lényegében az ügyészi fellebbezéssel egyezően adta indokát annak, hogy miért kizárt enyhébb bírói engedélyes kényszerintézkedés alkalmazása Dr. Czeglédy Csaba vonatkozásában.

 

Mindezeken túlmenően a Csongrád Megyei Főügyészség figyelemmel arra, hogy Dr. Czeglédy Csaba letartóztatása 2018. szeptember 5. napján letelik, indítványt tett a bíróság felé a letartóztatás további 3 hónappal történő meghosszabbítására.

 

Szeged, 2018. augusztus 27.

 

 

 

Dr. Kopasz Zsolt        

       főügyész

Leave a Reply 77 megnézve, 1 alkalommal mai nap |