< Böngészés > Főoldal / Bíróság/Ügyészség/Szegedi Ítélőtábla, Közélet / Blog article: S A J T Ó K Ö Z L E M É N Y Letartóztatásban az ál-magánnyomozó

| Mobile | RSS

S A J T Ó K Ö Z L E M É N Y Letartóztatásban az ál-magánnyomozó

   CSONGRÁD MEGYEI FŐÜGYÉSZSÉG

          6720 Szeged, Stefánia sétány 10. • 6701 Szeged, Pf.: 432.

         

S A J T Ó K Ö Z L E M É N Y

Letartóztatásban az ál-magánnyomozó

A Szegedi Járási és Nyomozó Ügyészség indítványára a bíróság letartóztatásba helyezte azt a szegedi férfit, aki magát magánnyomozónak kiadva csalt ki pénzt eltűnt hozzátartozójukat kereső sértettektől.

A sértettek hozzátartozója évekkel ezelőtt Ausztriában dolgozott, majd 2013. szeptemberében eltűnt, azóta semmilyen információval nem rendelkeznek hollétéről annak ellenére, hogy az osztrák rendőrség, alpinisták és önkéntesek is keresték őt. A hozzátartozók a hatóságok eredménytelen munkáját követően magánnyomozókat béreltek fel, de mivel ez sem hozott értékelhető eredményt, újabbakat bíztak meg és ajánlásokon keresztül megismerkedtek 2014. év tavaszán a szegedi férfival. Miután elmondták a gyanúsítottnak, hogy kit és milyen okból keresnek, a férfi magát magánnyomozónak adta ki annak ellenére, hogy nem rendelkezett ilyen képesítéssel és a sértetteket megtévesztve előadta, hogy segít hozzátartozójukat megtalálni, a nyomára bukkanni. Ennek érdekében azt is megígérte, hogy nyomozati munkát fog végezni, és közvetít annak ellenére, hogy tudta, hogy ezért tényleges érdemi nyomozati tevékenységet és így érdemi munkát nem fog végezni. Ennek leplezésére 2014. év májusától egészen 2018. év májusáig a sértettek részére azért, hogy őket megtévessze, valótlan nyomozati cselekmények foganatosításáról valótlan történeteket adott elő hozzátartozójuk esetleges hollétével kapcsolatban. A valótlan előadások között szerepelt többek között az, hogy hozzátartozójukat Olaszországba vitték, majd az, hogy Romániából keresték meg, illetőleg az is, hogy váltságdíjat követelnek érte. A gyanúsított a valótlan nyomozati cselekményekért, kiutazásokért, költségekért a négy év alatt az eltűnt személy édesanyjától és testvérétől Szegeden, több részletben,  mindösszesen 31 millió forintot vett át.

 

A Szegedi Járási és Nyomozó Ügyészség a 2 rendbeli jelentős kárt okozó, folytatólagosan, üzletszerűen elkövetett csalás bűntette miatt indult eljárásban, figyelemmel többek között arra, hogy a gyanúsítottal szemben több büntetőeljárás van folyamatban, illetőleg többszörösen elítélt, a bűnismétlés veszélye, a szökés, elrejtőzés veszélye, valamint az eljárás meghiúsításának veszélye miatt tett indítványt a férfi letartóztatásának elrendelésére.

 

A bíróság az ügyészi indítványnak helyt adva egy hónapi időtartamra elrendelte a férfi letartóztatását, mellyel szemben a gyanúsított és védője fellebbezést jelentettek be.

Szeged, 2018. szeptember 4.

                                                                                                        

Dr. Kopasz Zsolt        

       főügyész

Leave a Reply 83 megnézve, 1 alkalommal mai nap |