< Böngészés > Főoldal / EU Sajtószoba, Fecsegő hírek / Blog article: ITM: Az Akadémia nyomást próbál gyakorolni a kormányra)) Le MTA considère que les négociations avec le portefeuille sont erronées

| Mobile | RSS

ITM: Az Akadémia nyomást próbál gyakorolni a kormányra)) Le MTA considère que les négociations avec le portefeuille sont erronées

Az MTA elakadtnak tekinti a tárcával folytatott tárgyalásokat

MH/MTIITM: Az Akadémia nyomást próbál gyakorolni a kormányra
Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) értetlenül áll a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) kedd esti nyilatkozata előtt, miszerint elakadtak a tárgyalások a tárca és az Akadémia között – áll az ITM szerdai közleményében, amelyben kifogásolják, hogy az MTA a közleménnyel nyomást próbál gyakorolni a kormányra.

A Lovász László által hivatkozott anyag a már korábban megállapodott és ma kezdődő tárgyalások munkaanyaga, amelyet mindkét bizottság tagjai is megkaptak – áll a dokumentumban.
“Szomorú és sajnálatos, hogy az Akadémia különböző nyilatkozatokkal próbál nyomást gyakorolni a kormányra ahelyett, hogy a hivatkozott dokumentumot tárgyalási alapként kezelnék, érdemi észrevételekkel és javaslatokkal kommentálnák” – írta a tárca, amely szerint abban a hazai K+F+I rendszer (kutatás-fejlesztési, innovációs irányítási rendszer) finanszírozási és strukturális kérdéseiről van szó, javaslatokat tartalmaz az akadémiai és állami kutatóintézeti struktúra átalakítására és optimalizálására, az egyetemekkel való együttműködés hatékonyabbá tételére.

“Javaslati elemeit illetően teljes mértékben megfelel az MTA elnökség hivatkozott közleményében megfogalmazott elvárásoknak és megoldásoknak” – írták.

Kedden az MTA azt közölte: Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elakadtnak tekinti az Innovációs és Technológiai Minisztériummal (ITM) való tárgyalásokat, de folytatni kívánja azokat a kormánnyal. Az elnökség keddi ülésén döntött arról is, hogy rendkívüli közgyűlés összehívására még ebben az évben szükség lesz. Mint írták: miniszter kérésére Lovász László, az MTA elnöke augusztus 23-án levélben foglalta össze az Akadémia javaslatait, többek között egy Kutatóhálózati Tudományos Tanács felállítását javasolva.

Az MTA elnökének levelében javasoltakra azonban a minisztertől szeptember 10-ig nem érkezett válasz. Szeptember 10-én szóbeli egyeztetés zajlott Lovász László és Palkovics László között. Ezen a miniszter az MTA elnökének átadott egy munkaanyagot azzal, hogy azt az elnökség tagjainak rendelkezésére bocsáthatja.
“Az eddigiekhez képest teljesen új szempontokat is tartalmazó munkaanyagból” többek között kiderül, hogy az MTA kutatóintézet-hálózatából egyes kutatócsoportok vagy teljes intézetek egyetemi fenntartásba kerülnének. Más kutatóintézetek egy másik kutatóhálózathoz kerülnének, illetve megszűnnének. Az MTA fenntartásában maradó intézetek “konszolidáción és profiltisztításon” mennének át. Mindez idén decemberig lezajlana Palkovics László elképzelései szerint.
Lovász László, az MTA elnöke a vezetői kollégium keddi ülésén elmondta, hogy az intézethálózat integritásának megsértése nem elfogadható számára.
fecsego.eu/magyar hírlap

Le MTA considère que les négociations avec le portefeuille sont erronées

MH / MTIITM: L’Académie essaie de faire pression sur le gouvernement
Le ministère de l’Innovation et de la technologie (ITM) est déconcerté avant la déclaration de mardi soir par l’Académie hongroise des sciences (MTA) qui bloqué les négociations entre le ministère et l’Académie – est la déclaration du ITM mercredi, qui affirme que la pression MTA essayant de pratiquer la communication le gouvernement.

La question soumise par László Lovász précédemment convenu matériels et négociations travail à partir d’aujourd’hui, qui a reçu également des membres des deux comités – il y a le document.
« Triste et malheureux que l’Académie tente de faire pression sur le gouvernement compréhensions assez différentes à traiter dans un document confidentiel invoqué sur la base de la négociation, recevoir des commentaires des commentaires et suggestions de fond » – écrit par le ministère, qui, dans le R domestique et système D & I (recherche il est le développement, le système de gestion de l’innovation) et les questions de financement structurel, comprend des propositions visant à convertir et d’optimiser, d’améliorer la coopération avec les universités et les instituts de recherche publics dans la structure académique.

« Éléments de suggestion concernant entièrement conforme à sa communication à la présidence MTA ont cité les attentes et les solutions » – a été écrit.

Mardi, le MTA a dit qu’il: l’Académie hongroise des sciences (MTA) que les négociations avec le ministère au point mort de l’innovation et de la technologie (ITM), mais ils veulent continuer avec le gouvernement. La présidence a également décidé mardi qu’une assemblée générale extraordinaire serait convoquée cette année. Comme il l’écrit à la demande du ministre László Lovász, Président de l’Académie hongroise des sciences sur la lettre du 23 Août a résumé les recommandations de l’Académie, en proposant la création d’un Conseil scientifique du Réseau de recherche entre autres.

Toutefois, aucune réponse n’a été reçue par le ministre avant le 10 septembre dans la lettre du président de l’Académie hongroise des sciences. Le 10 septembre, une consultation orale a eu lieu entre László Lovász et László Palkovics. Ce ministre a remis un document de travail au président du MTA en le remettant aux membres de la présidence.
Elle révèle « Par rapport au passé de travailler avec de nouveaux aspects matériels », y compris que le réseau MTA des équipes de recherche ou des chercheurs individuels ensemble des établissements d’enseignement serait maintenue. D’autres instituts de recherche iraient dans un autre réseau de recherche ou cesseraient d’exister. Les instituts restant dans l’entretien de l’Académie hongroise des sciences passaient par la “consolidation et le nettoyage des profils”. Tout ceci sera achevé en décembre, selon les idées de László Palkovics.
marié Laszlo, Président de l’Académie des sciences de Hongrie a déclaré la réunion de mardi des dirigeants du collège que la violation de l’Institut pour l’intégrité du réseau n’est pas acceptable.
nouvelles fecsego.eu/english

Leave a Reply 149 megnézve, 1 alkalommal mai nap |