< Böngészés > Főoldal / EU Sajtószoba, Fecsegő hírek / Blog article: Újabb sztori kering az amerikai médiában arról, hogy Orbánék zsarolással vesznek át cégeket

| Mobile | RSS

Újabb sztori kering az amerikai médiában arról, hogy Orbánék zsarolással vesznek át cégeket

Újabb sztori kering az amerikai médiában arról, hogy Orbánék zsarolással vesznek át cégeket

Újabb olyan sztori került elő az amerikai médiában, ami arról szól, hogy az Orbán-kormányzat emberei egy vállalkozót arra kényszerítenek, hogy olcsón adja el a cégét nekik. Legutóbb a Vox újságírója állította, hogy beszélt ilyen emberrel, most az Atlanticban írt meg Anne Applebaum újságíró, a régió szakértője egy hosszú magazincikk-elemzésbe ágyazva egy ugyanilyet.

KAPCSOLÓDÓ
Felhívott egy kormányember, hogy

Felhívott egy kormányember, hogy “hallom, eladó a céged”

Egy amerikai újságíró ideutazott, hogy a politikai helyzetet tanulmányozza. Egy magyar cégvezető kemény sztorit mesélt neki.

“Egy magyar üzletember azt mondta nekem, hogy nem sokkal Orbán első hatalomra jutása után a rezsim haverjai követelték tőle, hogy adja el a céget alacsony áron. Amikor visszautasította, adóellenőrzéseket és a nyomásgyakorlás más formáit alkalmazták ellene, beleértve a megfélemlítést is, ami miatt testőröket is fogadott. Egy idő után eladta a magyarországi tulajdonait, és elhagyta az országot”, írja Applebaum.

Orbán Viktor

Orbán Viktor

Fotó: Szilágyi Máté

Mivel a két sztoriban szereplő mindkét üzletember elhagyta az országot, és mindkettő név nélkül nyilatkozott, nem zárható ki, hogy ugyanaz az ember beszélt a két amerikai újságírónak. Vannak azonban eltérések is a történetekben, például az egyik testőrről, megfélemlítésről, adóellenőrzésről beszélt, a másik ezeket nem említette, hanem attól félt, hogy kiszorítják a piacról, és nem kap EU-s pénzt, ha nem adja el a vállalkozást közel-keletieknek.

Maga a lengyel és magyar helyzetről szóló hosszú elemzés egyébként nem sok új tényt mond a magyar olvasónak: a magyar kormány átpolitizálja a közmédiát, fenyegetésekkel és hirdetési pénzek terelésével lerombolja a magánmédiát, Orbánhoz hű gazdasági elitet épít.

Applebaum elmélete, hogy ha adottak a megfelelő körülmények, bármelyik társadalom szembefordítható a demokráciával, és ha nem is az orwelli Nagy Hazugságot látjuk, de a magyar és a lengyel kormány a Közepes Hazugságot adja elő. A magyar egy összeesküvés-elméletet, ami szerint Soros muszlim migránsokat akar Európába hozni, a lengyel pedig a szmolenszki elméletet, miszerint oroszok ölték meg Kaczynskiékat.

“Schmidt Mária cinizmusa mindent átsző”

Magyarországon ennek az egyik letéteményese Schmidt Mária, Applebaum régi ismerőse, aki egyébként pont a haszonélvezője volt az átmenetnek, a férje ugyanis abban az időszakban lett vagyonos, írja az újságíró. “Tudja jól, mi volt az országban a 40-es években, mégis a kommunista párt módszerei szerint cselekedett, amikor átvette a Figyelőt. Kiszorította a független újságírókat, és megbízható, kormányhű emberekkel töltötte fel a helyeket”.

Az egyik legfontosabb Kelet-Európa-kutató, Anne Applebaum nem járult hozzá a Schmidt Máriával folytatott háttérbeszélgetése közléséhez.

Applebaum leírja azt a beszélgetést is, amin aztán összekülönböztek, mert Schmidt nyilvánosságra hozott részleteket belőle. Az újságíró azt írja, Schmidt a Saturday Night Live-ból gondolta alátámasztani, hogy Sorosé a Demokrata Párt, Obama egyik beszédjét idézte annak bizonyítására, hogy az USA ideológiai alapú kolonializáló erő. Arról is beszélt Schmidt, hogy a bevándorlás fenyegetést jelent Magyarországra, és ideges lett arra a kérdésre, hogy akkor hol vannak a migránsok. Majd azt mondta, Németországban, de utalt rá, hogy a németek nyomást fognak gyakorolni Magyarországra, hogy vegyék vissza a migránsokat. Schmidt arról is beszélt, hogy a nyugati média lenézi a többieket, mint egykor a gyarmatokat.

Applebaum azt írja, ahogy hallgatta Schmidtet, rájött, hogy nem változtak meg a nézetei, valójában soha nem is hitt a liberális demokráciában, számára a kommunizmus ellentéte nem a demokrácia, hanem a nemzeti szuverenitás. És ha ehhez olyan állam kell, amelyben nem a tehetsége, hanem a “hazaszeretete” miatt van valaki ott, ahol, akkor nincs ellene kifogása.

“Mindent átsző a cinizmusa. Szerinte Soros menekültsegítése nem lehet filantrópia, hanem Magyarországot akarja elpusztítani. Merkel sem segíteni akar, hanem bizonyítani akarja, hogy a németek most jók. És mindenkit ki akar oktatni a humanizmusról és morálról”.

Ha elhiszed, te is szétvered majd a demokráciát

Applebaum szerint ne lepődjünk meg, ha valaki megkérdőjelezi a meritokráciát (amelyben mindenki tehetsége szerint boldogul) és a versenyt. A demokrácia és a szabadpiac kellemetlen is lehet, főleg, ha rosszul szabályozott, ha senki nem bízik a szabályozókban, vagy az emberek nem egyenlő pozíciókból kell nekiinduljanak. A vesztesek előbb vagy utóbb a versengés alapértékeit fogják megkérdőjelezni, írja.

“Az autoriter állam, még a félautoriter is azt ígéri, hogy a nemzetet a legjobbak irányítják, akik megérdemlik: a pártemberek, a Közepes Hazugság hívei.

LEHET, HOGY ENNEK ELÉRÉSÉHEZ KICSIT EL KELL TÉRÍTENI A DEMOKRÁCIÁT, TISZTESSÉGTELENNÉ TENNI A VERSENYT, VAGY SZÉTVERNI AZ IGAZSÁGSZOLGÁLTATÁST. DE HA HISZEL BENNE, HOGY TE IS AZ ÉRDEMESEK KÖZÖTT VAGY, MEG FOGOD TENNI.”

Szerinte a volt kommunista országokban széles körben elfogadott az a nézet, hogy a verseny nem jó, mert a 90-es reformok nem voltak fairek, sőt, az exkommunisták a politikai hatalmukat gazdasági hatalommá tudták átmenteni. Applebaum szerint azonban ma már ez sovány érv, mert például Lengyelországban antikommunisták vannak hatalmon 2005 óta, és nincs erős gazdasági vállalkozásuk sem a volt kommunistáknak.

fecsego.eu/index.hu

Leave a Reply 97 megnézve, 1 alkalommal mai nap |