< Böngészés > Főoldal / EU Sajtószoba, Fecsegő hírek / Blog article: Az új fiúk simán lejátszották a pályáról Orbán Viktort, a vén rókát

| Mobile | RSS

Az új fiúk simán lejátszották a pályáról Orbán Viktort, a vén rókát

Az új fiúk simán lejátszották a pályáról Orbán Viktort, a vén rókát

 – SZERZŐ: ÁGOSTON ZOLTÁN

Úgy tűnik, Orbán Viktor nem egészen fogta fel, mit jelent, hogy a Sargentini-jelentést kétharmados többséggel elfogadták, és még a Fidesz európai pártcsaládja, az Európai Néppárt EP-képviselőinek a többsége is megszavazta. Bár az üzenet egyértelműen úgy hangzott, hogy a sajtószabadság és az oktatás szabadságának a korlátozása, a civil szervezetek megbélyegzése, az igazságszolgáltatás függetlenségének a felszámolása, a jogállamiság elleni egész támadássorozat nincs rendben, nyilatkozatai tanúsága szerint a miniszterelnök azóta is arra számít, hogy az 2019. május 26-29-i EP-választásokon majd úgyis előretör a szélsőjobboldal, amely támogatja a politikáját, és változnak a játékszabályok.

Sebastian Kurz és Orbán Viktor 2018. április 28-án Brüsszelben

Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs

Ennek a jegyében Orbán Viktor most sértődött gyerekként szól be a EPP-hez tartozó pártok vezető politikusainak, azoknak, akikkel együtt ül az állam- és kormányfőket tömörítő Európai Tanácsban. A német kancellárt, Angela Merkelt például azzal vádolja, hogy a Sargentini-jelentéssel (a lisszaboni szerződés 7. cikkelye szerinti eljárás elindításával) akarta megbüntetni őt, Sebastian Kurz osztrák kancellárt pedig, aki az Osztrák Néppárt (ÖVP) vezetőjeként még a keddi EP-vita előtt jelezte, támogatja a dokumentumot és azt is, hogy a Fideszt kizárják az Európai Néppártból, kissé fennhéjázva egy harmincas évei elején járó fiatalemberként aposztrofálta, aki „beleesett” a vitába. Ez a vita a magyar miniszterelnök szerint arról szól, hogy kié lesz a kapu kulcsa, azoké a bevándorláspártiaké, akikhez a néppárti politikusok többsége tartozik vagy Magyarországé és társaié, akik elutasítják a migrációt.

Ráadásul Orbán Viktor már meg is találta a bevándorláspártiak vezetőjét is, mégpedig Emmanuel Macron személyében, és ha már a fennhéjázó kijelentéseknél tartunk, Orbán Viktortól a francia elnök is megkapta a magáét, mégpedig akkor, amikor tavaly újonnan megválasztott államfőként figyelmeztette Magyarországot, hogy „Európa nem szupermarket”, azoknak a tagországoknak pedig, amelyek nem tartják tiszteletben a demokratikus alapértékeket, viselniük kell ennek a politikai következményeit is. A miniszterelnök ezt azzal intézte el, hogy Emmanuel Macron „még új fiú”, nem tudja, hogy mit illik és mit nem. A két politikus azóta is kitartóan üzenget egymásnak, a francia elnök néha felnevet, deklaráltan semmilyen értéket nem vall magáénak, amelyet Orbán Viktor képvisel, és vállalja is a konfliktust vele, amire a miniszterelnök egyelőre csak annyit tudott válaszolni, nem kér a francia elnök vezette Európai Unióból.

És miközben a magyar miniszterelnök egy időre biztosan búcsút mondhat a nemzetközi politikai ambíciónak, az új fiúk elkezdtek nyerésre állni vele szemben. Az EU-integráció megkérdőjelezhetetlen hívének számító Emmanuel Macron azért, mert jövőre a pártjával, a La Republique en Marche-sal (LREM) át akarja alakítani a brüsszeli politikát, és egy új, jobb- és baloldaliságon felülemelkedő frakció megalapításán gondolkodik. Ehhez nyilvánvalóan szüksége van olyan témákra, amelyek párthovatartozástól függetlenül egyesítik az EP képviselőít, szóval Orbán Viktor kitűnő szolgálatot tett neki az agresszív, teljes kompromisszumképtelenségről árulkodó és nem mellesleg harmatgyenge fellépésével a keddi vitában ás azután. (A 2016-ban alapított LREM-nek jelenleg mindössze egy képviselője ül az EP-ben.)

És nyert Sebastian Kurz is, aki megragadta a Sargentini-jelentés nyújtotta lehetőséget, és egy döntéssel lerázta magáról a vádat, hogy Orbán Viktor szövetségese a jogállam elleni támadásban. Ezzel kapcsolatban a magyar miniszterelnök számára intő jel lehetett, hogy amikor a januári találkozójukon a mellette álló osztrák kancellárt megkérdezték, mit gondol az illiberalizmusról, Sebastian Kurz úgy felelt, örül, hogy Ausztria szilárd demokrácia. De Orbán Viktor ezt hogy nem vette észre?

fecsego.eu/168 óra

Leave a Reply 156 megnézve, 1 alkalommal mai nap |