< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Köves Slomó: Schmidt Mária szerepe a Sorsok Házában befejeződik az átadással

| Mobile | RSS

Köves Slomó: Schmidt Mária szerepe a Sorsok Házában befejeződik az átadással

2018. szeptember 18. | hozzászólás | Közélet

Köves Slomó: Schmidt Mária szerepe a Sorsok Házában befejeződik az átadással

Jövő évben megnyílik a Sorsok Háza emlékközpont – jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter szeptember 7-én Budapesten. Az egykori józsefvárosi pályaudvar területén több, mint három évvel ezelőtt felépült, a holokauszt áldozatainak és az embermentők bátorságának emléket állító múzeum eddigi átadására Gulyás szerint „méltatlan viták miatt” nem kerülhetett sor. A tárcavezető ezzel miniszteri elődje, Lázár János, valamint Schmidt Mária, a Terror Háza igazgatója, illetve a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) közötti több éves viszályra utalt.

Köves Slomó, Schmidt Mária és Gulyás Gergely (balról jobbra)

A Jerusalem Post terjedelmes cikkben számol be a múzeummal kapcsolatos fejleményekről, azt írva, hogy erősen megosztja a magyarországi zsidó közösséget.  Ennek kapcsán Köves Slomó, az EMIH vezető rabbija elmondta, hogy  bár a tervezett állandó kiállításon nem változtathatnak, Schmidt Mária küldetése befejeződik, mihelyt az állandó kiállítás elkészül, és a múzeum további fejlesztését, valamint az oktatási központ kialakítását az EMIH saját szakértői gárdával végzi majd. A kormányhatározat úgy szól, hogy a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány végig részt vesz az állandó kiállítás gondozásában, azt pedig a rabbi is elismerte, hogy a az EMIH-nek nincs kizárólagos ellenőrzési joga az állandó kiállítás felett, amelybe a kormányszervek és a közalapítvány is beleszólhat. Az összes fél kezdeményezheti az általa kifogásolt tartalom eltávolítását – jegyezte meg.

Köves Slomó beszélt arról is, hogy a Sorsok Háza teljes történeti áttekintést ad a magyar közreműködésről a magyarországi zsidóság ellen elkövetett bűnökről, a 40 ezer fős férfiáldozatot követelő munkaszolgálattól kezdve a gettókba záráson keresztül a náci haláltáborokba történő deportálásig, amihez a magyar csendőrség nyújtott segédkezet.

(A szombat org nyomán

fecsego.eu/168 óra

Leave a Reply 119 megnézve, 1 alkalommal mai nap |