< Böngészés > Főoldal / nébih / Blog article: Magyarországot is elérte a sertéspestis((La Hongrie a également été touchée par la peste porcine

| Mobile | RSS

Magyarországot is elérte a sertéspestis((La Hongrie a également été touchée par la peste porcine

2018. október 4. | hozzászólás | nébih

Magyarországot is elérte a sertéspestis

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Tarcal község külterületén kilőtt vaddisznóból mutatta ki az afrikai sertéspestis (ASP) vírusát a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma – közölte a hivatal szerdán az MTI-vel.

A Nébih közleménye szerint járványügyi nyomozás folyik.

Az állategészségügyi szakemberek az országos főállatorvos utasítására haladéktalanul megkezdték a szükséges intézkedések végrehajtását, az Országos Járványvédelmi Központ kijelölte a fertőzött, valamint azon belül a különösen ellenőrzött területet. Az érintett területekről és a vonatkozó előírásokról részletes tájékoztató a Nébih tematikus aloldalán található.

Közölték, hogy a vírust korábban Heves megyében és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében állapították meg, azokhoz az új megjelenés a viszonylag nagy távolság, több mint 70 kilométer és a rendelkezésre álló, járványügyi adatok alapján nem kapcsolható.

Kiemelték, hogy az afrikai sertéspestis az emberre nem veszélyes. Gazdasági kára jelentős, ami egyrészt a megbetegedett állományok leöléséből, másrészt a kereskedelmi korlátozásokból adódik.

A betegség illegális sertésszállítással, ragályfogó tárgyakkal és fertőzött húst tartalmazó élelmiszerekkel is terjedhet. Ezért a Nébih felhívja minden állattartó figyelmét a jogkövető, felelős magatartásra annak érdekében, hogy a járvány házi sertésekre ne terjedjen tovább. A sertéseket állati eredetű anyagot tartalmazó élelmiszerhulladékkal (“moslékkal”) tilos takarmányozni. Emellett, ha valaki sertésállományában hirtelen lázas megbetegedést, elhullást, vérzéses tüneteket észlel, 24 órán belül értesítse az állategészségügyi szolgálatot – közölték.

Felhívták a figyelmet arra is, hogy a vírus sertéshúsban és az abból készült nyers, vagy félkész termékekben több hétig, a fagyasztott húsokban évekig fertőzőképes marad. Ezért fontos, hogy a kirándulók a kijelölt szemétgyűjtőkön kívül még véletlenül se hagyjanak, dobjanak el élelmiszert, vagy élelmiszer maradékot a kiránduló helyeken.

A betegségről, az elrendelt előírásokról, korlátozásokról, valamint az érintett területekről részletes információk a Nébih honlapján találhatók.

fecsego.eu/atv.hu/MTI

La Hongrie a également été touchée par la peste porcine

Le sanglier du sanglier à la périphérie du comté de Borsod-Abaúj-Zemplén, à Tarcal, a été signalé par le laboratoire du Bureau national de la sécurité de la chaîne alimentaire (Nébih) pour le virus du virus de la peste porcine africaine (ASP), a annoncé mercredi l’agence MTI.

Selon la déclaration de Nébih, une enquête épidémique est en cours.

Les vétérinaires spécialistes ont commencé à mettre en œuvre les mesures nécessaires immédiatement à la demande du vétérinaire national et le Centre national de contrôle des maladies a désigné la zone infectée et la zone particulièrement contrôlée. Vous trouverez des informations détaillées sur les zones touchées et les réglementations en vigueur sur la sous-page thématique Nébih.

Ils ont indiqué que le virus avait déjà été découvert dans les comtés de Heves et de Szabolcs-Szatmár-Bereg, et que la nouvelle apparence ne pouvait pas être liée à une distance relativement grande de plus de 70 kilomètres et aux données épidémiologiques disponibles.

Il a été souligné que la peste porcine africaine n’est pas dangereuse pour l’homme. Les dommages économiques sont importants, en raison de la destruction des stocks malades et des restrictions commerciales.

La maladie peut également inclure le transport illégal de porcs, des aliments contenant des oligo-éléments et de la viande contaminée. Par conséquent, Nébih attire l’attention de tous les éleveurs sur le comportement responsable afin de ne pas propager l’épidémie aux porcs domestiques. Les porcs ne doivent pas être nourris avec des déchets alimentaires (“écouvillons”) contenant des animaux. En outre, si une personne présente soudainement des symptômes de fièvre, de mort ou de saignement chez son porc, elle doit en informer le service vétérinaire dans les 24 heures.

Il a également été noté que le virus restait pendant plusieurs semaines dans la viande congelée pendant plusieurs années dans les porcs et les produits crus ou semi-finis infectés. Il est donc important pour les randonneurs de ne pas laisser accidentellement de la nourriture ou des résidus de nourriture dans les lieux de randonnée en dehors des éboueurs désignés.

Pour des informations détaillées sur la maladie, les réglementations, les restrictions et les zones concernées, visitez la page d’accueil de Nébih.

fecsego.eu/atv.hu/MTI

 

Leave a Reply 587 megnézve, 1 alkalommal mai nap |