A gazdaság teljesítményének eredményeként emelkedő költségvetési bevételek változatlanul biztosítják az államháztartás stabilitását, miközben lehetővé teszik az egyes társadalompolitikai célok megvalósítását, valamint a hazai és uniós fejlesztések finanszírozását. Az év egészére nézve a kormány továbbra is 4% feletti gazdasági bővüléssel és 2,4%-os GDP-arányos hiánycéllal számol.

A magyar gazdaság kiegyensúlyozott és dinamikus növekedési pályán van, amit egyértelműen bizonyít, hogy az idei második negyedévben 4,9%-kal bővült a hazai GDP. Ehhez a kormány gazdaságpolitikai intézkedései döntően járultak hozzá: a hatéves bérmegállapodás, a foglalkoztatáspolitikai és gazdaságfehérítő lépések, melyeknek köszönhetően a költségvetés bevételei jelentősen emelkednek.

Ennek nyomán 2018 első kilenc hónapjában az általános forgalmi adóból származó bevételek 377,9 milliárd forinttal, a jövedéki adóból származó bevételek 77,3 milliárd forinttal, a személyi jövedelemadóból származó bevételek 188,5 milliárd forinttal, a biztosítottak által fizetett nyugdíj-, egészségbiztosítási és munkaerő-piaci járulékok pedig 205,3 milliárd forinttal haladták meg az előző év azonos időszakának adatait. A bevételi oldalról kiemelhető még, hogy 2018 szeptemberében 157,9 milliárd forint uniós bevétel érkezett a költségvetésbe, ezzel mintegy 341 milliárd forintra emelkedett az első kilenchavi uniós bevétel összege. Az év hátralévő részében több százmilliárd forint várható Brüsszelből. A kiadások között továbbra is jelentős tételt jelentenek az uniós kiadások és a hazai forrásból megvalósuló fejlesztések támogatása (például Modern Városok Program, Egészséges Budapest Program, egyéb beruházási programok).

Az államháztartás központi alrendszere 2018. szeptember végéig 1496,5 milliárd forint deficittel zárt. Ezen belül a központi költségvetés hiánya 1542,9 milliárd forint volt, az elkülönített állami pénzalapok 24,4 milliárd forintos, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai pedig 22,0 milliárd forintos többletet mutattak. Idén szeptemberben a központi alrendszer 149,8 milliárd forintos többletet ért el, mely nagyságrendileg megegyezik a Bizottság által a nemzeti büdzsébe szeptember hónapban átutalt összegekkel.

(Pénzügyminisztérium)