< Böngészés > Főoldal / Bíróság/Ügyészség/Szegedi Ítélőtábla, Közélet / Blog article: Tájékoztatás nem jogerős ítéletről – emberölés bűntette

| Mobile | RSS

Tájékoztatás nem jogerős ítéletről – emberölés bűntette

Tájékoztatás nem jogerős ítéletről – emberölés bűntette

A Szegedi Törvényszék a 2018. július 1. napján hatályba lépett büntetőeljárásról szóló 2017. évi XC. törvény alapján az előkészítő ülésen ítéletet hirdetett a Szegedi Törvényszékre 2018. július 02. napján érkezett vádiratban foglalt 5-15 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő emberölés bűntette ügyében.

A bíróság ítéletében a vádlottat bűnösnek mondta ki emberölés bűntettében ezért 10 év börtönben végrehajtandó szabadságvesztésre és 10 év közügyektől eltiltásra ítélte. Megállapította, hogy a vádlott legkorábban a szabadságvesztés büntetés kétharmad részének kitöltését követő napon bocsátható feltételes szabadságra. A vádlottal szemben kiszabott szabadságvesztésbe beszámítani rendelte a vádlott által előzetes fogvatartásban töltött időt.

A nem jogerős ítéleti tényállás lényege szerint az ittas állapotban lévő vádlott 2018. január 01. napján reggel pontosan meg nem állapíthatóan, de 7 óra és 9 óra közötti időpontban, egy szegedi ingatlanban barátnőjét bántalmazta és őt két kézzel fojtogatni kezdte, majd a nyakát mindaddig szorította míg a sértett eszméletét vesztette, e bántalmazás következtében a sértett a helyszínen elhalálozott.

A 2018. október 03. napján tartott előkészítő ülésen a vádlott a vádirati tényállást és a bűncselekmény elkövetését, összességében a bűnösségét beismerte. A beismerő vallomást az elsőfokú bíróság a jelenleg hatályos törvényi szabályozásnak megfelelően elfogadta, figyelemmel arra, hogy a vádlott nyilatkozatának természetét és jóváhagyásának következményeit megértette, beszámítási képességének és beismerésének önkéntessége iránt észszerű kétely nem mutatkozott, a vádlott bűnösséget beismerő nyilatkozata egyértelmű volt és azt az eljárás ügyiratai mindenben alátámasztották.

Ezt követően a bíróság kizárólag a bűnösségi körülményeket tárta fel, majd a vádlott vonatkozásában ítéletet hozott, melyben a vádlottat a vádiratban foglalt cselekményben bűnösnek mondta ki. A büntetés kiszabása körében a bíróság súlyosító körülményként vette figyelembe a vádlott bűncselekmény elkövetésekori ittasságát, míg enyhítő körülményként értékelte a vádlott bűnösségére is kiterjedő beismerő vallomását, büntetlen előéletét, azt, hogy szemmel láthatóan megbánta a bűncselekmény elkövetését, komoly öngyilkossági kísérlete volt a cselekményt követően.

A bíróság ítéletével szemben az ügyész három munkanapot tartott fenn esetleges fellebbezésének bejelentésére, míg a vádlott és védője egyezően fellebbezéssel éltek a bíróság által kiszabott büntetés enyhítése céljából, így az ítélet nem emelkedett jogerőre.

Szeged, 2018. év október hó 03. napján

Szegedi Törvényszék /Sajtóközlemények

Leave a Reply 70 megnézve, 1 alkalommal mai nap |