< Böngészés > Főoldal / EU Sajtószoba, Fecsegő hírek / Blog article: Orbán Gáspár: Isten királysága dübörög, és nem lehet megállítani!

| Mobile | RSS

Orbán Gáspár: Isten királysága dübörög, és nem lehet megállítani!

Orbán Gáspár: Isten királysága dübörög, és nem lehet megállítani!

A miniszterelnök fia az általa vezetett vallási közösség további felemelkedéséről beszélt.

Élő, de nyilvánosan nem elérhető Facebook-videóban jelentkezett be Orbán Viktor miniszterelnök fia, Orbán Gáspár, aki azokat híreket igyekezett cáfolni, amelyek szerint megszűnik az általa is vezetett, főleg egyetemisták körében térítő vallási mozgalom, a Felház – írta a 24.hu. A mozgalom feloszlásáról egy könnyen félreérthető Facebook-üzenetben tájékoztatott a Felház, amely azt írta, a 2018. őszi szemeszter alkalmával tartott összejövetel az utolsó a Felház működésében, ezt követően pedig a vizsgaidőszak után, 2019. márciusában záróalkalmat tartanak.

Orbán Gáspár azonban azt közölte, valójában csak a Felház-alkalmak szűnnek meg jövő márciusban,

de a Felház vallási mozgalomként dübörög tovább, és ez a vég igazából egy új kezdet, ami után sokkal nagyobbra nőhetnek, mint az elmúlt három és fél évben.

Isten királysága dübörög, és nem lehet megállítani! – mondta. Bár a miniszterelnök fia konkrétan nem beszélt az átalakulás további formájából, a 24.hu cikke szerint valószínűleg jogi személlyé, azaz vallási egyesületté válhat az egyre bővülő taglétszámú és már több helyi gyülekezettel rendelkező mozgalom.

Középen, mellényben Orbán Gáspár

Fotó: Felház/Facebook

A vallási egyesület a 2011 óta hatályos egyházügyi törvény szerint nem egyenrangú a bevett egyházakkal, mert utóbbiak a normatív állami támogatások mellett nem csak az általuk fenntartott civil szervezetek után kaphatják meg a személyi jövedelemadó, magánszemélyek által felajánlható 1 százalékát, hanem külön, az egyházaknak felajánlható 1 százalékot is megszerezhetik.

Mivel azonban a törvény szerint vallási egyesületként is alapítható egyház – amelyet az Országgyűlésnek kell elismernie -, a Felház így nagy lépést tehet a felekezetté válás felé.

Felház gazdasági hátterét – az adományok kezelését vagy az imaestek helyszínének bérlését – jelenleg a KUL Alapítvány biztosítja. A civil szervezet 2017-ben összesen 34,3 millió forint adományt kapott magánszemélyektől és vállalatoktól, mint a CIB Bank, a Hídépítő Zrt.-t, a Strabag Zrt.-t, a Swietelsky Zrt.-t vagy a T-Mobile.

A Felház mögötti alapítvány rendszeres támogatója volt az állami tulajdonú Szerencsejáték Zrt. is, amely 2011-ben és 2012-ben évi 1 millió, 2013-ban 2 millió, 2014-ben pedig 3,5 millió forintot adott a szervezetnek. A dokumentumok szernt azonban a támogatás megszűnt, miután 2015-ben a Felház és a KUL elkezdett együttműködni.

fecsego.eu/168 óra

Leave a Reply 45 megnézve, 1 alkalommal mai nap |