< Böngészés > Főoldal / Fecsegő hírek / Blog article: A Terror Házánál fog beszédet tartani Orbán Viktor október 23-án

| Mobile | RSS

A Terror Házánál fog beszédet tartani Orbán Viktor október 23-án

2018. október 12. | hozzászólás | Fecsegő hírek

A Terror Házánál fog beszédet tartani Orbán Viktor október 23-án

Október 23-án Orbán Viktor miniszterelnök a Terror Háza Múzeumnál mond beszédet 15 órától – nyilatkozta Kovács Zoltán kormányszóvivő az MTI-nek. A kormányszóvivő tájékoztatása szerint a kétnapos ünnepségsorozat október 22-én 14 órakor az 1956-os műegyetemi emlékműnél, a Nemzeti Örökség Intézetével együttműködésben szervezett megemlékezéssel kezdődik. Köszöntőt mond Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára.

A résztvevők innen átvonulnak a hagyományos műegyetemi ünnepségre, ahol 15 órakor beszédet mond Boross Péter volt miniszterelnök, Józsa János, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem rektora és Halzl József, a Rákóczi Szövetség elnöke, volt műegyetemi diák. Az ünnepség után fél ötkor fáklyás felvonulás indul az egykori egyetemi hallgatók útvonalán a Műegyetemtől a Bem József térre, ahol Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter mond beszédet. A menethez – idén először – három ponton is lehet csatlakozni: a Várkert Bazárnál, a Clark Ádám téren és a Batthyány téren lehet bekapcsolódni a történelmet megidéző vonulásba. 18 órától fényfestéssel zárul az este, a Külgazdasági és Külügyminisztérium épületén jelennek meg a vizuális elemek.

Kovács Zoltán elmondta: október 23-án 9 órakor katonai tiszteletadás mellett felvonják Magyarország lobogóját a Kossuth téren. 10 órától ingyenesen látogatható az Országház. 15 órától Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond a Terror Háza Múzeumnál. 20 órától a Magyar Szimfonikus Zenekar és az Anna and the Barbies ad koncertet a Millenáris B csarnokában. Az esemény ingyenesen látogatható, a jegyeket az Eventim hálózatán keresztül lehet igényelni a Szabadság koncertre.  Kitért arra is, hogy a kiemelt programok mellett több elemmel gazdagodott az ünnep. Az Időkapuk elnevezésű interaktív játék október 23. és november 4. között a középiskolásoknak segít jobban megismerni az 1956-os forradalom és szabadságharc legfontosabb pillanatait. A kiterjesztett valóság applikáció letöltésével a fiatalok 1956 októberében találhatják magukat és átélhetik azokat az eseményeket, amelyek meghatározták sok ember sorsát.

Nosztalgia-villamosok indulnak a 4-6-os és a 47-49-es villamosok útvonalán október 22. és november 4. között. Egy-egy ikonikus helyszínen, megállóban korabeli ruhába öltözött fiatalok – úgynevezett rikkancsok – szerepükhöz hűen ajánlják és osztogatják a Terror Háza Múzeum által válogatott archív hírekből összeállított pár oldalas újságot a járókelőknek, míg a forradalom eseményeihez köthető állomásokon rövid hangalámondással tudhatnak meg fontos információkat 1956-ról az utazók – mondta a kormányszóvivő.

fecsego.eu/168 óra
Leave a Reply 79 megnézve, 1 alkalommal mai nap |