< Böngészés > Főoldal / EU Sajtószoba, Fecsegő hírek / Blog article: Elindult a hetes cikk szerinti eljárás Magyarország ellen)) La procédure au titre de l’article 7 a été engagée contre la Hongrie

| Mobile | RSS

Elindult a hetes cikk szerinti eljárás Magyarország ellen)) La procédure au titre de l’article 7 a été engagée contre la Hongrie

Elindult a hetes cikk szerinti eljárás Magyarország ellen

Írásos vélemény benyújtására kérték fel a magyar kormányt az uniós tagállamok illetékes minisztereinek keddi tanácsülésén az alapszerződés hetes cikke szerinti eljárás keretében.Gernot Blümel uniós ügyekért felelős osztrák miniszter arról tájékoztatta a kollégáit, hogy az EU soros elnöksége miként kívánja lefolytatni az Európai Parlament (EP) által kezdeményezett jogállamisági eljárást.

A luxembourgi ülést követő sajtótájékoztatóján elmondta, írásos vélemény benyújtására kérték fel a magyar kormányt, amelybe annak képviselője bele is egyezett, a bizottságot pedig arra, hogy nyújtson tényszerű áttekintést a kifogásolt ügyekben folyamatban lévő jogsértési eljárásokról. (Az ülés témái. A sajtótájékoztatót itt találja.)

Blümel közölte: lépésről lépésre akarnak haladni, mivel ez az első olyan alkalom, hogy az EP indította meg a hetes cikk szerinti eljárást, így ez még ismeretlen terület.

“Az osztrák elnökség számára rendkívül fontos a lehető legkorrektebb, legvilágosabb értékelés”

– fogalmazott.

Hozzátette, egyelőre nem tudják, mikor kerülhet majd sor a magyar kormány első hivatalos meghallgatására a tagállamok kormányainak tanácsában, erről a beérkezett dokumentumok elemzését követően fognak dönti.

A folyamat hosszú ideig is elhúzódhat. Később akár többször is sor kerül majd a magyar kormány álláspontjának ismertetésére.

A hetes cikk szerinti eljárást az Európai Parlament kezdeményezte szeptember 12-én, a testület szerint ugyanis Magyarországon fennáll a veszélye az uniós értékek súlyos és rendszerszintű sérülésének. Következő lépésként a miniszterek tanácsa négyötödös többséggel dönt majd arról, hogy valós-e ez a veszély.

Az Országgyűlés kedden megszavazta a Magyarország szuverenitásának megvédéséről és az országgal szembeni rágalmak visszautasításáról szóló, a Sargentini-jelentés elleni határozatot, amely felszólítja a kormányt, hogy utasítsa vissza a valótlan vádakat, és jogi úton is lépjen fel a “csalással elfogadott” jelentéssel szemben.

A miniszterek továbbá felkérték az Európai Bizottságot, a Magyarországgal szemben megindított kötelezettségszegési eljárások bemutatására.

A mai ülésen téma volt Lengyelország ügye is, amely ellen a Bizottság kezdeményezett eljárást hasonló – a jogállamiság lebontása – indokkal.  Az eljárásban már kétszer meghallgatták a varsói kormányt.

Ezzel kapcsolatban Frans Timmermans alelnök leszögezte: nem javult, sőt tovább romlott a helyzet a legutóbbi tanácsülés óta, különös csalódottságot kelt, hogy ugyan az Európai Bíróság elé került az ügy, a lengyel hatóságok nem állították le, hanem kifejezetten felgyorsították a legfelsőbb bírósági reform végrehajtását.

Folytatni kell a párbeszédet, mindig meg kell adni Varsónak a lehetőséget az álláspontja ismertetésére, és remélhetőleg valamikor sikerül is megoldást találni és biztosítani a jogállamiság alapelveinek tiszteletben tartását. Hozzáfűzte azonban, jelenleg nem túl derűlátó, mivel a helyzet súlyos aggodalomra ad okot több téren is.

Franciaország és Németország közös nyilatkozattal készült, amelyben aggodalmukat fejezték ki amiatt, hogy múlt héten új legfelsőbb bírósági tagokat nevezett ki a lengyel államfő, nem várva meg az Európai Bíróság ítéletét. Mint aláhúzták, a lépés “súlyos veszélyt” jelent a bírói függetlenségre, ami kihatással van az EU-s bel- és igazságügyi együttműködésre is. (MTI)

fecsego.eu/444.hu

La procédure au titre de l’article 7 a été engagée contre la Hongrie

Le gouvernement hongrois a été invité à soumettre mardi un avis écrit au Conseil des ministres des États membres de l’UE, dans le cadre de l’article 7 du traité.

Le ministre autrichien aux Affaires européennes, Gernot Blümel, a expliqué à ses collègues comment la présidence de l’UE souhaitait poursuivre le processus de prééminence du droit lancé par le Parlement européen.

Lors d’une conférence de presse tenue à la suite de la réunion à Luxembourg, il a demandé au gouvernement hongrois de présenter un avis écrit auquel son représentant souscrivait et que le comité devrait fournir un aperçu factuel de la procédure d’infraction dans les cas dénoncés. (Le sujet de la réunion. Vous trouverez la conférence de presse ici.)

M. Blümel a déclaré: ils souhaitent avancer pas à pas, car c’est la première fois que le PE lance la procédure des 7e articles, domaine inconnu.

“Il est extrêmement important que la présidence autrichienne rende possible une évaluation aussi précise et claire que possible”

il a dit.

Il a ajouté qu’ils ne savaient pas quand la première audience officielle du gouvernement hongrois aurait lieu dans les conseils des gouvernements des États membres et déciderait ensuite de l’analyse des documents reçus.

Ce processus peut prendre beaucoup de temps. Plus tard, la position du gouvernement hongrois sera répétée plusieurs fois.

La procédure au titre de l’article 7 a été ouverte par le Parlement européen le 12 septembre, selon le groupe spécial, en raison du risque d’atteinte grave et systémique aux valeurs de l’Union en Hongrie. Dans une prochaine étape, le Conseil des ministres décidera à la majorité des quatre cinquièmes si ce danger est réel.

L’Assemblée nationale a voté mardi une résolution contre le rapport Sargentini sur la défense de la souveraineté de la Hongrie et le rejet des reproches contre le pays, appelant le gouvernement à rejeter les fausses accusations et à agir légalement contre le sens “frauduleux”.

Les ministres ont également invité la Commission européenne à engager une procédure d’infraction à l’encontre de la Hongrie.

Lors de la réunion d’aujourd’hui, la question de la Pologne a également été abordée, à l’encontre de laquelle la Commission a engagé une procédure similaire – la démocratisation de l’état de droit – pour des raisons. Le gouvernement de Varsovie a été entendu deux fois dans le processus.

À cet égard, Frans Timmermans, vice-président, a déclaré que la situation ne s’était pas améliorée et qu’elle s’était détériorée depuis le dernier Conseil. Il est particulièrement décevant que, bien que l’affaire ait été portée devant la Cour de justice des Communautés européennes, les autorités polonaises ne l’aient pas arrêtée, mais aient explicitement accéléré la réforme de la Cour suprême.

Poursuivre le dialogue, Varsovie devrait toujours avoir la possibilité de présenter sa position et, espérons-le, de trouver une nouvelle fois des solutions et de garantir le respect des principes de la primauté du droit. Il a toutefois ajouté qu’il n’était pas très optimiste pour le moment, car la situation suscite de vives inquiétudes dans de nombreux domaines.

La France et l’Allemagne ont fait une déclaration commune dans laquelle ils s’inquiétaient de ce que le nouveau président suprême polonais ait nommé de nouveaux juges à la Cour suprême, sans attendre l’arrêt de la Cour de justice des Communautés européennes. Comme cela a été souligné, cette mesure constitue une “menace sérieuse” pour l’indépendance du pouvoir judiciaire, qui a également des implications pour la coopération de l’UE en matière de justice et d’affaires intérieures. (MTI)

fecsego.eu/444.hu

Leave a Reply 125 megnézve, 1 alkalommal mai nap |