< Böngészés > Főoldal / Bíróság/Ügyészség/Szegedi Ítélőtábla, Közélet / Blog article: S A J T Ó K Ö Z L E M É N Y Autókereskedők letartóztatását indítványozta a főügyészség

| Mobile | RSS

S A J T Ó K Ö Z L E M É N Y Autókereskedők letartóztatását indítványozta a főügyészség

CSONGRÁD MEGYEI FŐÜGYÉSZSÉG
6720 Szeged, Stefánia sétány 10. • 6701 Szeged, Pf.: 432.

S A J T Ó K Ö Z L E M É N Y
Autókereskedők letartóztatását indítványozta a főügyészség

A Csongrád Megyei Főügyészség indítványt tett a nyomozási bíró felé, hogy rendelje el annak a férfinak és nőnek a letartóztatását, akik egy autókereskedés keretében működve okoztak vagyoni hátrányt az állami költségvetésnek.

A gyanú szerint a gyanúsítottak ügyvezetése alatt álló gazdasági társaság 2013. január 1. napjától folytatott gépjármű-kereskedelmi tevékenységet, melynek körében az Európai Unióból, tipikusan Németországból szereztek be használt gépjárműveket és értékesítették azokat magánszemélyek részére belföldön. A cég vállalta a teljes ügyintézést, így az autók kiválasztását követően annak külföldi beszerzését, hazahozatalát, honosítását, magyarországi forgalomba helyezését és a regisztrációval kapcsolatos ügyintézést. A használt gépkocsikat 0 %-os áfával, nettó áron vásárolták meg, majd ezt követően az első belföldi értékesítést terhelő általános forgalmi adót elmulasztották bevallani és megfizetni, tekintettel arra, hogy a belföldi értékesítések során az un. különbözet szerinti adózást, mint speciális adózási formát alkalmazták annak ellenére, hogy ennek feltételei nem álltak fenn. A gépjármű-kereskedelem során a gyanúsítottak cseh honosságú gazdasági társaságok felé állítottak ki valótlan tartalmú értékesítésről szóló számlákat annak érdekében, hogy az általános forgalmi adó megfizetése alól mentesüljenek. A 2013. és 2017. év közötti időszakban a gyanúsítottak az állami költségvetésnek mintegy 600.000.000.-Ft vagyoni hátrányt okoztak.

A társtettességben elkövetett különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette, valamint a hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt indult eljárásban a főügyészség a szökés, elrejtőzés veszélye, valamint az eljárás meghiúsításának ténye és veszélye okán tett indítványt a letartóztatás egy hónapra történő elrendelésére.

Az ügyészi indítványról a Szegedi Járásbíróság nyomozási bírója a mai napon fog dönteni.

Szeged, 2018. október 18.

Dr. Kopasz Zsolt
főügyész

Leave a Reply 95 megnézve, 1 alkalommal mai nap |