< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Már lehet kérni az ingyenes védőoltást – megérkeztek az influenza elleni oltóanyagok

| Mobile | RSS

Már lehet kérni az ingyenes védőoltást – megérkeztek az influenza elleni oltóanyagok

2018. október 19. | hozzászólás | Közélet

Már lehet kérni az ingyenes védőoltást – megérkeztek az influenza elleni oltóanyagok

Csongrád megye – Az első háziorvosoknál már ott vannak az ingyenes influenza elleni oltóanyagok, így meg tudják kezdeni azok beadását. Csongrád megyében közel 55 ezer adag áll rendelkezésre. Az idei készítmény kétharmadában megváltozott a tavalyihoz képest.
Megérkeztek az influenza elleni oltóanyagok Csongrád megyébe: az első háziorvosok csütörtökön már át is vették a készítményeket, melyekhez az arra jogosult betegeik térítésmentesen juthatnak hozzá. Összesen 54 ezer adag 3Fluart, a 3 éven aluli gyerekek részére pedig 150 adag Vaxigrip Tetra oltóanyag áll nálunk rendelkezésre.

Bosnyákovits Tünde megyei tiszti főorvos elmondta, tavaly 34 ezer 109-en kérték az ingyenes influenza elleni oltást, ami az előző évhez képest 15 százalékos érdeklődésnövekedést jelentett. Hozzátette: mindenkinek azt javasolja, hogy életében legalább egyszer oltassa be magát, mert ha az oltóanyag csak részben is azonos komponensű volt, mint a vírus, mely az adott szezonban támad, a súlyos szövődmények már ezzel is kivédhetők.

A háziorvosok tegnap kezdhették el átvenni az ingyenes oltóanyagot. Fotó: Frank Yvette
A háziorvosok tegnap kezdhették el átvenni az ingyenes oltóanyagot.
Fotó: Frank Yvette

Az influenza jelenleg az egyetlen olyan kórokozó, mely világjárványokat képes okozni. A vírus nagyon gyorsan mutálódik, így gyakorlatilag megjósolhatatlan, mikor milyen fajtája fertőz majd. Megelőzésének egyetlen hatékony eszköze a védőoltás, mely inaktivált, tehát nem élő vírust tartalmaz. Az idei oltóanyagban a háromból két komponenst megváltoztattak a tavalyihoz képest, a déli féltekén pedig már ezt használták fél éve. Ott végül gyenge volt az influenzajárvány, ez azonban nem garantálja, hogy nálunk is az lesz majd.

A védőoltást ajánlott beadatnia minden 60 évesnél idősebb személynek, továbbá életkortól függetlenül a krónikus légzőszervi betegségben vagy szív- és érrendszeri betegségben szenvedőknek, cukorbetegeknek, krónikus máj- és vesebetegeknek, illetve daganatos vagy más betegség miatt csökkent védekezőképességű személyeknek, náluk ugyanis nagyobb eséllyel alakulhat ki akár halálos kimenetelű szövődmény is.

fecsego.eu/DM
Leave a Reply 49 megnézve, 1 alkalommal mai nap |