< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Túl drága a szociális tűzifa – de a műfüves focipálya legalább elkészült

| Mobile | RSS

Túl drága a szociális tűzifa – de a műfüves focipálya legalább elkészült

2018. október 19. | hozzászólás | Közélet

Túl drága a szociális tűzifa – de a műfüves focipálya legalább elkészült

Hétből hat borsodi település kap szociális tüzelőanyag támogatást. Tiszacsege kényszerből tűzifa helyett szenet vásárolt a rászorulóknak, ellenben hamarosan átadják a város új műfüves focipályáját.

Borsod-Abaúj-Zemplén megye 358 települése közül 298 kapott szociális tüzelőanyag- (tűzifa-) támogatást – derül ki a Belügyminisztérium által a kormányportálon közzétett listából. Összesen 2320, ötezer főnél kevesebb lakosú önkormányzat 3,9 milliárd forintot kapott tűzifa vásárlására. A legtöbbet a 10 százalékos munkanélküliséggel sújtott Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Baktalórántháza: 13,2 millió forintot, de Demecser is 11,5 millió forintnak örülhet.

Nagy trükköt talált ki a kormány – ennek nem biztos, hogy sokan örülnek

Tavaly a Hajdú-Bihar megyei Tiszacsege kapta a legtöbb támogatást, 15,6 millió forintot, ellenben most csak 9,3 millió forint érkezik az önkormányzathoz. “Kényszerből úgy döntöttünk, hogy most nem tűzifát, hanem szenet kérünk. Tavaly 7 millió forintba került a szállítási költség, amit most nem tudnánk kifizetni. Nagyon nehéz munka volt a mély fekvésű erdőből felhozni a fát, még katonai terepjáróval sem sikerült, csak áprilisra végeztünk a munkával” – mondta a Napi.hu-nak Szilágyi Sándor polgármester.

Mintegy 350-400 ember (többnyire nyugdíjasok) között osztják szét a tüzelőanyagot rászorultsági alapon. Másnak is lehet örülni a településen: hamarosan átadják a város műfüves focipályáját. “Csodájára járunk” – lelkendezett a polgármester.

Borsod-Abaúj-Zemplén után Baranya megyében van a legtöbb szegény falu, 268 település részesül a támogatásban. A lista végén Csongrád és Komárom-Esztergom megye található 45, illetve 37 szociálisan rászoruló településsel. Még a leggazdagabb megyék közé tartozó Győr-Moson-Sopron megyéből is 98 település szerepel a Belügyminisztérium kifizetési listáján, köztük például a 1,5 százalékos munkanélküliséggel büszkélkedő Pannonhalma is kapott 3 millió forintot erre a célra.

Egyre drágább a tűzifa

Pogácsás Tibor, a tárca önkormányzati államtitkára a napokban elmondta, hogy a támogatásra ötezer lakosúnál kisebb települések pályázhattak, mert ezeken a településeken jellemzően több az idős lakos, és a települések saját bevétele is kisebb az átlagosnál. Az elbírálásnál előnyben részesítették azokat a pályázatokat, amelyek 25 köbméter tűzifánál vagy 100 mázsa barnakőszénnél kevesebbet igényeltek. Az ennél nagyobb igényeknél figyelembe vették a támogatás nagyságánál a közfoglalkoztatottak és idősek arányát, de minden pályázó kapott pénzt.

A támogatásból 189 ezer erdei köbméter keménylombos tűzifát, 8490 erdei köbméter lágylombos tűzifát és 165 ezer mázsa barnakőszenet vásárolhatnak az önkormányzatok. Évente 180 ezer család jut támogatáshoz, az önkormányzatoknak saját rendeletben kell szabályozniuk, hogy a tüzelőanyagot milyen módon osztják szét. A tűzifát, illetve szenet legkésőbb február 15-éig kell kiszállítani. A KSH szeptemberi adatai szerint a háztartási energia 1,5 százalékkal drágult egy év alatt, ezen belül a tűzifa ára 12,1 százalékkal. A Magán Erdőtulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetségének elnöke, Mocz András pedig arról beszélt a napokban: tovább küzdenek azért is, hogy a tűzifa 27 százalékos áfáját 5 százalékra mérsékeljék.

30 ezer forintos bírság

“A bevezetett szigorú szabályoknak és a több oldalról megvalósuló ellenőrzéseknek köszönhetően az elmúlt évben csökkent az illegális fakitermelés és kereskedelem” – közölte a Napi.hu-val az Agrárminisztérium. Az erdészeti hatósági bírságtétel az illegális fakitermelésre kitermelt bruttó köbméterenként akár 30 ezer forint, és ha a fakitermelés miatt jelentős mértékű környezeti kár keletkezik, akkor a falopás mellett természetkárosítás bűncselekménye miatt további eljárás is indul.

A kép forrás: Napi.hu/Szász Péter

fecsego.eu/napi gazdaság

Leave a Reply 130 megnézve, 1 alkalommal mai nap |