< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: Gyerekek között szaladgálnak a patkányok a IX. kerületben

| Mobile | RSS

Gyerekek között szaladgálnak a patkányok a IX. kerületben

2018. október 20. | hozzászólás | Közélet

Gyerekek között szaladgálnak a patkányok a IX. kerületben

A játszótéren a gyerekek között szaladgálnak a patkányok a IX. kerületi József Attila lakótelepen. Erről a környék lakói számoltak be Híradónknak. Az irtást végző cég elismerte, hogy valóban megnőtt a rágcsálók száma, de megbirkóznak a feladattal. A munkát korábban ellátó cég vezetője szerint a patkányirtásra kiírt közbeszerzési pályázat nyertese nem alkalmas a feladatra, mert korábban csak szúnyogirtással foglalkozott. A főpolgármesteri hivatal szerint az új cég minden feltételnek megfelelt.

Napsütéses időben megtelik gyerekekkel a IX. kerületi József Attila lakótelep játszótere. A helyiek szerint az elmúlt időszakban hívatlan vendégek is ellepték a környéket.


„A gyerekem többször is látott patkányokat a játszótéren. Volt olyan, hogy a gyerekek között szaladt el, úgyhogy szerintem borzasztó”

– mondta Híradónknak egy helyi lakos. Egy másik a környéken élő nő is azt mondta, látott már patkányokat a lakótelep játszóterén. „Van egy árok, ahol víz van, annak a szélén többször is láttam patkányt” – mondta a nő, aki szerint 10-15 centis patkányokkal is találkozni.

A XI. kerületbe lakossági bejelentésre érkeztek a patkányirtást ellátó cég munkatársai. Nyáron 3 hétig senki nem irtotta a rágcsálókat Budapesten, ez a konzorcium június óta látja el a feladatát. Azt mondják, most nagyjából másfélszer annyi egyed van, mint egy évvel ezelőtt, de megbirkóznak a feladattal.

A Kártevőirtók Országos Szövetségének elnöke az ATV Start című műsorában beszélt a kialakult helyzetről, és a közbeszerzési pályázat nyerteséről.

„Ez egy vadonatúj, újonnan alakult konzorcium. Négy vidéki taggal. Szegedről, Kecskemétről, Miskolcról jöttek, tehát budapesti helyismerettel sajnos nem rendelkeznek és döntően két cég ebből csak szúnyogirtással foglalkozott” – mondta Bajomi Dániel.

A konzorcium vezetője viszont cáfolta az állítást, Reisinger Mátyás szerint a pályázatban patkányirtásra vonatkozó referencia munkákat is benyújtottak.

„A kártevőirtó cégek nagy része rovar-, rágcsáló irtással foglalkozik és nem kimondottan csak rovarirtással és csak patkányirtással, hanem meglehetősen vegyes a paletta” – fogalmazott az ügyvezető. Hozzátette: a konzorcium minden egyes tagja rendelkezik mind patkányirtás, mind szúnyogirtási referenciákkal, illetve gyakorlattal.

A cégvezető szerint az utóbbi időszakban lecsökkent a fővárosi vízfelhasználás. A csatornahálózatban élő állatoknak így nagyobb az életterük. A patkányok elszaporodását jó alkalmazkodóképességük és ravaszságuk is segíti.

A patkányok csak nagyon óvatosan közelítik meg az ismeretlen táplálékot. Az is előfordul, hogy a patkány család kevésbé értékes egyedével kóstoltatják meg az étket. Ha túléli, akkor a többi egyed, köztük a vemhesek is esznek belőle.

fecsego.eu/atv.hu

Leave a Reply 129 megnézve, 1 alkalommal mai nap |