< Böngészés > Főoldal / EU Sajtószoba, Fecsegő hírek / Blog article: Mi lesz velünk, ha bukjuk az uniós pénzeket?( Que va-t-il nous arriver si nous perdons de l’argent de l’UE?

| Mobile | RSS

Mi lesz velünk, ha bukjuk az uniós pénzeket?( Que va-t-il nous arriver si nous perdons de l’argent de l’UE?

Mi lesz velünk, ha bukjuk az uniós pénzeket?

Magyarország jóval kevesebb pénzt kaphat a következő európai uniós hétéves költségvetéséből, mint eddig bármikor. A csökkenésnek alapvetően három oka van: a Brexit, a magyar gazdaság növekedése és ellenérdekelt tagországok. Emellett van egy negyedik ok is: az eddigi támogatások egy részének szabálytalan felhasználása. A Hetek cikke.

Két év múlva zárul a második olyan hétéves pénzügyi ciklus, amiben hazánk is jelentős támogatást kap az Európai Unió közös költségvetéséből. A legtöbb pénz az első időszakban, 2007 és 2014 között érkezett. A most is zajló ciklusban ez némileg csökkent, ám 2014 és 2020 között így is összesen 34 milliárd euró támogatást kapunk Brüsszeltől. Mindeközben hétmilliárd eurót fizetünk be az unió költségvetésébe,

a nettó nyereség tehát mintegy 27 milliárd euró, közel kilencezer milliárd forint, vagyis évente közel 1300 milliárd.

GDP-arányosan ebben a hétéves ciklusban évente a magyar GDP 3,1 százalékát kapjuk meg az uniótól. Vértes András közgazdász egy múlt heti uniós költségvetési konferencián azt mondta, a következő ciklusra már megszületett az ajánlat: a magyar GDP 1,7 százaléka. Ha tényleg így lesz, az azt jelenti, hogy alig kapunk többet a jelenlegi összeg felénél. Más elemzők szerint ilyen drasztikus csökkenés nem várható, abban azonban konszenzus látszik kialakulni a gazdasági szakemberek között, hogy 24-25 százalékos csökkentés szinte borítékolható. Ami jelentős veszteség: a jövő évi magyar költségvetés kiadási oldala nagyjából 20 ezer milliárd forint, nagyon nem mindegy tehát, hogy ehhez az összeghez Brüsszel 1300 milliárddal járul hozzá vagy „csak” ezermilliárddal, esetleg még kevesebbel, mondjuk 800 milliárddal.

A megszorítás egyik oka, hogy a Brexit miatt mintegy 10 százalékkal csökken az elosztható teljes pénz mennyisége, az EU-ból távozó Nagy-Britannia ugyanis az egyik legnagyobb befizető volt. A hazánkat (is) érintő vágás másik oka, hogy a régiótól elvonni tervezett 37 milliárd euró egy részét a komoly gondokkal küzdő görög, spanyol, portugál és olasz gazdaságba irányítaná az Európai Unió. Mindezt azzal indokolják, hogy a közép-kelet-európai régió eddig aránytalanul sokat profitált az uniós fejlesztési programokból, miközben a déli államokban – a világgazdasági válság hatására – komoly társadalmi feszültségek keletkeztek.

Három operatív programot felfüggesztenek?

A G7 portál közben úgy értesült, hogy Brüsszel gyakorlatilag felfüggesztette három magyar operatív program kifizetéseit. A gazdasági portál úgy tudja: az Európai Bizottság (EB) figyelmeztető levelet küldött a magyar kormánynak és nem fogad be számlákat.

Márpedig ha ez így marad és a kormány nem tud megegyezni az EB-vel, akkor a betervezett uniós pénzek híján elszállhat a magyar költségvetési hiány.

A felfüggesztés a portál szerint a gazdaságfejlesztési és innovációs (GINOP), a környezeti és energiahatékonysági (KEHOP), illetve a terület- és településfejlesztési operatív programot (TOP) érinti. A G7 a Bizottságtól úgy értesült, hogy bár a három programot hivatalosan nem függesztették fel, addig nem fogadnak be számlákat, ameddig a magyar kormány nem reagál az Elios-üggyel és a még az MSZP-SZDSZ időszakhoz kötődő 4-es metróval kapcsolatos bizottsági észrevételekre.

Brüsszel megnyugtatását segítheti, hogy a legfőbb ügyész szerdán éppen az EU-pénzek szabálytalan felhasználása miatt kérte Simonka György fideszes képviselő mentelmi jogának felfüggesztését.

A Központi Nyomozó Főügyészség bűnszervezetben elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás és más bűncselekmények miatt nyomoz az ügyben. A gyanú szerint Simonka György másokkal összehangoltan jogtalan vagyoni haszonhoz jutott az Európai Mezőgazdasági Garancia Alapból, valamint a tagállami költségvetésből a termelői szervezetek beruházásaihoz, eszközbeszerzéseihez igénybe vehető, vissza nem térítendő támogatások jogellenes megszerzésével. A beruházásokkal okozott vagyoni hátrány meghaladja az 1,4 milliárd forintot.

A konkrét ügyeknél nagyobb gond, hogy az eddig elnyert és felhasznált összegek ellenére érdemben nem sikerült felzárkóznunk az Európai Unió fejlett gazdaságaihoz, sőt, több, korábban mögöttünk álló régiós ország is megelőzött bennünket. A Világgazdasági Fórum 2016-os versenyképességi rangsorában Magyarország a 144 vizsgált ország között a 63. helyen állt, miközben 2001-ben még a 29., 2006-ban pedig a 38. volt.

A teljes cikket a Hetek című közéleti hetilap legfrissebb számában olvashatja.

fecsego.eu/atv.hu / Hetek

Que va-t-il nous arriver si nous perdons de l’argent de l’UE?

La Hongrie peut obtenir beaucoup moins d’argent de son prochain budget de l’UE que jamais. Le déclin est fondamentalement triple: Brex, la croissance de l’économie hongroise et les États membres opposés. Il y a aussi une quatrième raison: une utilisation irrégulière de certaines des subventions jusqu’à présent. Article de la semaine.

Deux ans plus tard, s’achèvera le deuxième cycle financier de sept ans au cours duquel notre pays recevra un soutien substantiel du budget commun de l’Union européenne. La plupart des fonds sont arrivés au cours de la première période entre 2007 et 2014. Ce cycle a été quelque peu réduit au cours du cycle actuel, mais entre 2014 et 2020, un total de 34 milliards d’euros sera financé par Bruxelles. Entre temps, nous payons 7 milliards d’euros au budget de l’UE,

le bénéfice net est d’environ 27 milliards d’euros, près de neuf cent mille milliards de forints, soit près de 1300 milliards par an.

En pourcentage du PIB, au cours de ce cycle de sept ans, l’UE représente 3,1% du PIB hongrois par an. András Vértes, économiste lors d’une conférence sur le budget de l’UE la semaine dernière, a déclaré que l’offre pour le prochain cycle était de 1,7% du PIB hongrois. Si tel est le cas, cela signifie que nous pouvons difficilement obtenir plus de la moitié du montant actuel. Selon d’autres analystes, on ne s’attend pas à une telle baisse, mais les professionnels de l’économie semblent s’entendre pour dire qu’une réduction de 24 à 25% est presque totale. Ce qui est une perte majeure: le budget hongrois du budget de l’année à venir représente environ 20 000 milliards de forints, alors peu importe que ce montant soit versé à 1300 milliards à Bruxelles ou “seulement” à des milliards, voire moins, soit 800 milliards.

L’une des raisons de cette restriction est qu’en raison du Brexit, le montant total des fonds pouvant être aliénés est d’environ 10%, le Royaume-Uni quittant l’UE étant l’un des plus gros contributeurs. Une autre raison de l’abattage de notre (nos) pays est que les 37 milliards d’euros qu’il est prévu de retirer de la région seraient dirigés vers les économies grecque, espagnole, portugaise et italienne confrontées à de graves problèmes dans l’Union européenne. Cela est justifié par le fait que la région de l’Europe centrale et orientale bénéficie jusqu’ici de manière disproportionnée des programmes de développement de l’UE, tandis que dans les États du Sud, de graves tensions sociales ont surgi à la suite de la crise économique mondiale.

Trois programmes opérationnels sont suspendus?

Lors du portail du G7, il a été appris que Bruxelles suspendait pratiquement les paiements pour trois programmes opérationnels hongrois. Le portail économique sait que la Commission européenne (CE) a envoyé une lettre d’avertissement au gouvernement hongrois et n’accepte aucune facture.

Si tel est le cas et si le gouvernement ne peut pas accepter EB, alors le manque d’argent prévu de l’UE pourrait résulter du déficit du budget hongrois.

Selon le portail, la suspension concerne le développement économique et l’innovation (GINOP), le rendement environnemental et énergétique (KEHOP) et le programme opérationnel de développement régional et régional (TOP). Le G7 a appris de la Commission que, même si les trois programmes n’étaient pas officiellement suspendus, aucun compte ne serait accepté tant que le gouvernement hongrois n’aurait pas répondu aux commentaires de la Commission sur l’affaire Elios et le 4ème métro reliant la période MSZP-SZDSZ.

Bruxelles peut être rassurée sur le fait que le procureur général a demandé mercredi la suspension de l’immunité d’un représentant du Fidesz, Simonka, en raison d’une utilisation irrégulière de l’argent de l’UE.

Le bureau central des enquêtes et les enquêtes enquêtent sur l’affaire au sein d’une organisation criminelle particulièrement importante en matière de fraude financière et d’autres infractions pénalisantes. On soupçonne György Simonka d’avoir obtenu un gain financier anodin du Fonds européen de garantie pour l’agriculture et de l’acquisition illégitime de subventions non remboursables du budget de l’État membre pour les investissements et l’achat d’équipements par les organisations de producteurs. Le désavantage financier causé par les investissements dépasse 1,4 milliard de forints.

C’est un problème plus grave que les cas concrets qui, malgré les sommes gagnées et utilisées jusqu’à présent, nous n’avons pas réussi à rattraper les économies avancées de l’Union européenne, et même de nombreux pays anciennement arriérés nous ont précédés. Dans le classement 2016 du Forum économique mondial sur la compétitivité, la Hongrie se classait au 63ème rang sur 144 pays, contre 38ème aux 29e et 28e places en 2001.

Vous pouvez lire l’article complet dans le dernier numéro de l’hebdomadaire Weekly Weekly.

fecsego.eu/atv.hu / Semaines

 

Leave a Reply 47 megnézve, 1 alkalommal mai nap |