< Böngészés > Főoldal / EU Sajtószoba, Fecsegő hírek / Blog article: Merkel: az EU már most többsebességű//Merkel: l’UE è ora più veloce

| Mobile | RSS

Merkel: az EU már most többsebességű//Merkel: l’UE è ora più veloce

Merkel: az EU már most többsebességű

Az Európai Unió már most is többsebességű, nem várhat állandóan arra, amíg az együttműködésbe mind a 27 tagállam bekapcsolódik – jelentette ki Angela Merkel német kancellár pénteken Prágában az Andrej Babis cseh miniszterelnökkel tartott közös sajtótájékoztatón.

Merkel: az EU már most többsebességű

A kancellár szerint azonban minden tagállam előtt nyitva kell hagyni a lehetőséget, hogy bekapcsolódjon a közös munkába.

Andrej Babis a sajtótájékoztatón azt hangsúlyozta, hogy Csehország európai irányultságú ország, és rendkívül érdekelt abban, hogy az Európai Unió jól működjön. Nem ért azonban egyet azzal, hogy az Európai Uniót a visegrádi négyekre (Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia) és a huszonhetek többi tagállamára osszák.

Angela Merkel egy kérdésre válaszolva Emmanuel Macron francia államfő azon kijelentésére reagált, miszerint az EU egyetlen tagállama sem kaphat lehetőséget arra, hogy blokkolja a többi tagállamot, amelyek a szervezet fejlesztésének felgyorsítását szeretnék.

“Már most többsebességű Európánk van. Például Csehország még nem rendelkezik euróval, de Szlovákiában már bevezették. Támogatom azt a nézetet, hogy állandóan nem várhatunk arra, amíg mind a 27 tagállam együtt fog működni. A fontos az, hogy az együttműködés minden területen nyitott legyen. Nem létezhet semmiféle zárt csoport” – fejtette ki véleményét Merkel újságírók előtt.

A négy visegrádi ország  számos kérdésben közösen lép fel az Európai Unióban, és véleménye gyakran eltér a nyugati uniós tagállamokétól – emlékeztetett a CTK.

Andrej Babis úgy vélte: nem helyes az Európai Uniót V4-re és a többiekre osztani. A cseh miniszterelnök nem ért egyet azzal a gyakran elhangzó állítással, hogy a visegrádiak “valahol másutt vannak”, mint az EU többi tagállama. Rámutatott: amennyiben kritikusan viszonyul az európai költségvetéshez, az nem jelenti azt, hogy a közös Európa ellen van.

“Nekünk érdekünk, hogy Európa jól működjön, ne legyen megosztva, és a problémákat közösen oldjuk meg. A felosztás V4-re és a többiekre nem helyes, és szerintem nem is igaz” – szögezte le Babis.

A cseh miniszterelnök annak a meggyőződésének adott hangot, hogy az Európai Uniónak jelenleg elsősorban a schengeni övezet kérdését kellene megoldania, ahová fel kellene vennie Horvátországot és Bulgáriát is.

Angela Merkel Csehszlovákia megalakulásának centenáriuma alkalmával tett rövid látogatást Prágában.

fecsego.eu/atv.hu

Merkel: l’UE è ora più veloce

L’Unione europea è già ad una velocità più elevata e non può aspettare che tutti i 27 Stati membri cooperino, ha affermato il cancelliere tedesco Angela Merkel venerdì in una conferenza stampa congiunta con Andrej Babis, primo ministro ceco.
Merkel: l’UE è ora più veloce

Secondo il cancelliere, tuttavia, a ciascuno Stato membro dovrebbe essere data l’opportunità di poter svolgere un lavoro comune.

Nella conferenza stampa, Andrej Babis ha sottolineato che la Repubblica Ceca è un paese orientato all’Europa ed è estremamente interessato al buon lavoro dell’Unione Europea. Tuttavia, non concorda sul fatto che l’Unione europea è divisa in quattro paesi Visegrád (Repubblica ceca, Polonia, Ungheria, Slovacchia) e altri Stati membri del ventunesimo.

Angela Merkel ha risposto in risposta a una dichiarazione del presidente francese Emmanuel Macron secondo cui nessuno Stato membro dell’UE avrebbe l’opportunità di bloccare altri Stati membri che accelererebbero lo sviluppo dell’organizzazione.

Ad esempio, la Repubblica ceca non ha ancora ottenuto l’euro, ma è stata introdotta in Slovacchia e sostengo l’idea che non possiamo aspettare che tutti e 27 gli Stati membri lavorino insieme. Non ci può essere alcun gruppo chiuso “, ha detto prima dei giornalisti della Merkel.

I quattro paesi Visegrád sono coinvolti congiuntamente in una serie di questioni nell’Unione europea, e le loro opinioni sono spesso diverse da quelle degli Stati membri dell’Europa occidentale – ha ricordato il CTK.

Andrej Babis ritiene che non sia giusto dividere l’Unione europea in V4 e il resto. Il primo ministro ceco non è d’accordo con la dichiarazione che dice spesso che i Visegrad sono “altrove” rispetto agli altri Stati membri dell’UE. Ha sottolineato che se critica il bilancio europeo, ciò non significa che sia contrario all’Europa comune.

“Abbiamo un interesse per l’Europa che funziona bene, non la condivido e risolviamo i problemi insieme.La suddivisione in V4 e il resto non è corretta, e penso che non sia vero”, ha detto Babis.

Il primo ministro ceco ha espresso la convinzione che l’Unione europea dovrebbe ora affrontare principalmente la questione dello spazio Schengen, che dovrebbe mettere anche la Croazia e la Bulgaria.

Angela Merkel fece una breve visita a Praga durante il centenario della fondazione della Cecoslovacchia.

fecsego.eu/atv.hu

 

Leave a Reply 67 megnézve, 1 alkalommal mai nap |