Trócsányi László igazságügyi miniszter panelbeszélgetésen vett részt a World Policy Conference globális nemzetközi fórumon, Rabatban 2018. október 26-án pénteken. A beszélgetés keretében Jean-François Copé, Meaux polgármestere, korábbi miniszter, Jim Hoagland a Washington Post szerkesztője és Bogdan Klich lengyel szenátor a migráció és multikulturalizmus kérdéséről vitázott.

Trócsányi László hangsúlyozta, hogy a migrációt meg kell különböztetni a menekültügytől, a menekültekre nemzetközi normák vonatkoznak, addig a bevándorlás tekintetében minden ország szabadon dönt. Ma az európai országok többsége azonban nem tesz különbséget a fogalmak között. Magyarország nemzetközi kötelezettségeit teljesíti, akkor is amikor az Európai Unió külső határát védelmezi.

Magyarország igazságügyi minisztere a szolidaritás kapcsán kifejtette, hogy Közép-Európa más fajta felelősséget érez, mint a Nyugat-Európai államok, amely sajátos történelmi fejlődésének köszönhető. Fontos a kontextus megfelelő értelmezése, Magyarország nem erőltette politikáját demokrácia-exporton keresztül más államokra, nem vett részt semmilyen formában a gyarmatosításban.

Trócsányi László visszautasította a populizmussal kapcsolatos nézeteket, jelezvén, hogy Európában szokássá vált, hogy amennyiben valaki nem fogadja el az európai mainstream gondolatvilágát, akkor megkaphatja a populista jelzőt.

Jelenleg az Európai Unió külső határainak védelmezése az egyik terítéken lévő kérdés. A Schengeni együttműködés megőrzése az európai államok közös felelőssége – hangsúlyozta a miniszter.

Trócsányi László a konferencia margóján megbeszélést folytatott Jean Francois Copéval valamint Thierry de Montbriand-al, a Francia Nemzetközi Kapcsolatok Intézetének igazgatójával.

(Igazságügyi Minisztérium)