< Böngészés > Főoldal / EU Sajtószoba, Közélet / Blog article: Példátlan az EU-ban a magyar egyetemek elleni támadás((L’attaque des universités hongroises dans l’UE est sans précédent

| Mobile | RSS

Példátlan az EU-ban a magyar egyetemek elleni támadás((L’attaque des universités hongroises dans l’UE est sans précédent

2018. október 28. | hozzászólás | EU Sajtószoba, Közélet

Példátlan az EU-ban a magyar egyetemek elleni támadás

2018. október 27. 18:49 – szerző: MTI
forrás:168óra

Elítélte a felsőoktatási autonómia és az akadémiai szabadság elleni magyarországi támadásokat az Európai Egyetemek Szövetsége (EUA), mondván, ezek példátlanok az Európai Unióban.

Friss közleményében az EUA megdöbbenésének adott hangot a legfrissebb magyarországi fejleményekkel kapcsolatban. Elsősorban a Közép-európai Egyetem (CEU) ügyével foglalkoztak, de kitértek a társadalmi nemek tanulmányával foglalkozó szak akkreditációjának megvonására és a menekültek oktatási programjaira vonatkozó különadóra is.

Mint írták, bár a CEU teljesítette a magyar hatóságok által a felsőoktatási törvény tavalyi módosításával támasztott feltételeket, a kormány egyre csak halogatja a budapesti működést továbbra is lehetővé tévő megállapodás aláírását, rákényszerítve ezzel az intézményt a költözésre.

Az Európai Egyetemek Szövetsége felszólította a kabinetet annak figyelembevételére, hogy „a politikai beavatkozástól és nyomástól való szabadság elengedhetetlen feltétele annak, hogy az egyetemek betölthessék fontos társadalmi szerepüket”.

„A magyar kormány lépései nem pusztán az ország megítélését rontják, de aggasztó kihatással vannak a kutatásra és a felsőoktatásra Magyarországon és Európában” – hangsúlyozták.

A CEU csütörtökön bejelentette, hogy az amerikai akkreditációjú mester- és doktori programok új hallgatói már a bécsi kampuszon kezdik majd meg a tanulmányaikat, amennyiben december elsejéig nem sikerül megoldást találni az egyetem körül kialakult helyzetre.

Az EUA a kontinens legnagyobb felsőoktatási szervezete, amely 48 ország több mint 800 intézményét tömöríti, a legnagyobb magyar egyetemek mellett a CEU is tagja.

L’attaque des universités hongroises dans l’UE est sans précédent

27 octobre 2018 18h49 – auteur: MTI
Source: 168óra

Il a condamné les attaques contre l’autonomie hongroise et la liberté universitaire hongroises contre l’Association européenne des universités (EUA), affirmant qu’elles sont sans précédent dans l’Union européenne.

Dans sa récente déclaration, EUA a été choquée par les derniers développements en Hongrie. Ils ont principalement traité le cas de la Central European University (CEU), mais ont également évoqué la taxe spéciale sur l’accréditation des programmes d’accréditation des relations entre les sexes et d’éducation des réfugiés.

Comme indiqué précédemment, bien que le CEU ait rempli les conditions imposées par les autorités hongroises pour modifier la loi sur l’enseignement supérieur l’année dernière, le gouvernement reporte simplement la signature d’un accord autorisant encore l’opération à Budapest, obligeant ainsi l’institution à déménager.

La Confédération des universités européennes a appelé le Cabinet à prendre en compte le fait que “l’absence de toute ingérence et pression politique est une condition indispensable pour que les universités remplissent leur important rôle social”.

“Les mesures prises par le gouvernement hongrois vont non seulement saper la perception du pays, mais également avoir un impact préoccupant sur la recherche et l’enseignement supérieur en Hongrie et en Europe”, ont-ils souligné.

La CEU a annoncé jeudi que les nouveaux étudiants des programmes de maîtrise et de doctorat accrédités des États-Unis commenceraient leurs études sur le campus de Vienne si, à la fin du mois de décembre, il n’y avait toujours pas de solution à la situation autour de l’université.

L’EUA est la plus grande organisation universitaire du continent, comprenant plus de 800 institutions dans 48 pays, et le CEU est la plus grande université hongroise.

 

Leave a Reply 89 megnézve, 1 alkalommal mai nap |