< Böngészés > Főoldal / EU Sajtószoba, Fecsegő hírek / Blog article: Ferge Zsuzsa: Orbán csomagja durvább, mint Bokrosé

| Mobile | RSS

Ferge Zsuzsa: Orbán csomagja durvább, mint Bokrosé

Fotó:  Bielik István / 24.hu

Ferge Zsuzsa: Orbán csomagja durvább, mint Bokrosé

Az akadémikus szerint 4 millió magyar szegénységben, 10 millió szorongásban él.

Népszavának Ferge Zsuzsa azt mondja, az adópolitika mindent elárul a kormány szociálpolitikájáról. Míg máshol a központi forrásokból az egyenlőtlenségeket csökkentenék, nálunk inkább növelnék. Nincs más magyarázat rá, hogy gazdag és szegény egyféle adókulccsal adózik.

A progresszív adózást, amely legalább nagy vonalakban a jövedelemhez igazította a befizetendő adó mértékét, a Fidesz szüntette meg. Idáig a Bokros-csomag megszorításai se mentek el a kilencvenes évek közepén.

A családi pótlék összege tíz éve változatlan, de nőnek a családi adókedvezmények, amelyeket viszont csak a magas jövedelműek tudnak igénybe venni.

Perverz újraelosztás

A Széchenyi-díjas akadémikus a módszert azért nevezte el így, mert a piac, állami segítség nélkül is, képes növelni az egyenlőtlenséget. Elvileg lenne létjogosultsága a középosztály megerősítésének, de nálunk mameluk (szolgai) réteget hoznak létre, nem függetlent. A költségvetés egészéhez képest régebben magasak voltak a jóléti kiadások, de már az EU átlaga alatt vagyunk. A professzor arra nem emlékezett, hogy három és fél éve egy általa is aláírt felhívásban arra figyelmeztettek,

a szociális feszültségek a robbanásig fokozódnak, a nyomorban élők és a lecsúszó középosztály tömegei radikális megoldások híveivé szegődnek.

Ostoba szolgák kellenek

A társadalmi robbanás elmaradt, a rendkívül jó manipuláció miatt. Napjainkban a propaganda azt igyekszik elhitetni az emberekkel, hogy „ez minden világok legjobbika”. A manipuláció mindenütt ott van, de nálunk tökélyre fejlesztették, az iskolarendszer a minél ostobább generációk kinevelésére törekszik.

Azt szokták mondani, hogy a tudás hatalom. Én teszem hozzá: a nem tudás viszont kiszolgáltatottság. Ezért van napirenden a Magyar Tudomány Akadémia szétverése is.

Azt reméli, ez nem fog sikerülni a Sargentini-jelentés elfogadása után. Az egyetlen szóval sem az országot, a magyar embereket bírálta, hanem az Orbán-kormányt, amiért lebontotta a jogállamot,  amelynek a szociális jogok érvényesülése is része.

Az állam a szegénységet bünteti

Ferge Zsuzsa emlékeztet rá, a 2010 óta az elfogadott törvények több mint fele gyengítette valamiként a jogot, miközben az állam büntető jellege folyamatosan erősödött.

Teljesen unikális módon létrejött a szegénységen bosszút álló állam.

A Fidesz által bevezetett közmunkának nem igazán volt pozitív eleme, a segélyhez képest ugyan némileg több lett a jövedelem, de a rengeteg pénzből fenntartott rendszerből csak a közmunkások 10 százaléka jutott be a nyílt munkaerőpiacra, miközben a közmunka

ebben a formájában kiszolgáltatottságot, feudális függést teremtett, kéregetőket hozott létre szabad munkavállalók helyett.

4 millió magyar él szegénységben

A munkaerőhiány miatt új helyzet van. Mivel mintegy félmillióan elhagyták az országot, a kivándorlás után elindult az országon belüli vándorlás, ami bizonyos értelemben javulás, de ez sem a kormány szociálpolitikájának dicsérete. Az sem, hogy mára  segélyezés megszűnt, csökkent vagy bizonytalanná vált.

Amikor Orbán Viktor kijelentette, hogy Magyarország nem lesz a segélyek országa, még nem tudtuk pontosan, mire gondol. Kiderült: ezt nem úgy kell érteni, hogy senki sem szorul majd segélyre, hanem úgy, hogy nem lesz segély.

A szegénységről nincsenek fontos, releváns adatok, de az a kép rajzolódik ki, hogy

Magyarországon közel 4 millió ember él szegénységben, ezen belül 1,3 millió mélyszegénységben.

David B. Cornstein amerikai nagykövettel ellentétben ő találkozik elégedetlen, és főleg szorongó emberekkel. Szerinte

az országban mindenki szorong. Még a hatalmon lévők is.

Félnek nyilatkozni, tudják, elég egy rossz szó, elvesztik az állásukat, körön kívül találják magukat. A félelmük nem megalapozatlan.

Fotó: Bielik István / 24.hu

fecsego.eu/hír

Leave a Reply 156 megnézve, 1 alkalommal mai nap |