< Böngészés > Főoldal / Bíróság/Ügyészség/Szegedi Ítélőtábla, Közélet / Blog article: KÁBÍTÓSZER BIRTOKLÁSÁNAK BŰNTETTE BÁCS-KISKUN MEGYÉBEN (ELŐZETES)

| Mobile | RSS

KÁBÍTÓSZER BIRTOKLÁSÁNAK BŰNTETTE BÁCS-KISKUN MEGYÉBEN (ELŐZETES)

KÁBÍTÓSZER BIRTOKLÁSÁNAK BŰNTETTE BÁCS-KISKUN MEGYÉBEN (ELŐZETES)

Tárgyalás időpontja:
2018. október 30. kedd, 09:00
Összegzés:

Különösen jelentős mennyiségű kábítószerre elkövetett kábítószer birtoklásának bűntettében mondta ki bűnösnek a Kecskeméti Törvényszék 2018. május 3-án S. Z. vádlottat, és ezért őt a bíróság 10 év fegyházra és 7 év közügyektől eltiltásra ítélte. Kimondta: a vádlott legkorábban a szabadságvesztés büntetés kétharmad részének letöltést követő napon bocsátható feltételes szabadságra.

Az ítélet ellen az ügyész (megváltoztatva az eredetileg súlyosításra irányuló fellebbezést), valamint a vádlott és védője is a büntetés enyhítését kérve nyújtott be fellebbezést, így került az ügy a Szegedi Ítélőtáblára.

xxx

Az I. fokú ítélet szerint a vádlott 2016 májusában szívességi használóként beköltözött egy ismerőse csengődi ingatlanába, majd ezt követően forgalomba hozatali szándékkal, anyagi haszonszerzés céljából cannabis indica kábítószernövényt kezdett el termeszteni. A vádlott ezt a növényt Ausztriában beszerzett vetőmaggal termesztette úgy, hogy a magról kelt növényeket gondozta, majd a tanya területén lévő fóliasátorba kiültetve a gondozást tovább folytatta mindaddig, míg a növény termőre nem fordult.

A termőre fordult növényegyedekről a feldolgozásra érett részeket (ágvégeket, virágzatot) leszüretelte, majd a feldolgozást megkezdte úgy, hogy a leszüretelt növényi végeket a tanyaépületében több helyen szárította.

A nyomozó hatóság 2016 júliusában házkutatást tartott a tanyán, és ekkor a fóliasátorban lefoglaltak 212 tő, mintegy egyharmad részben részlegesen leszüretelt cannabis indica növényegyedet, valamint a termesztéshez és a szüreteléshez szükséges tárgyakat. A tanya épületében összesen 9,75 kiló szárítás alatt lévő zöld növényi származékot (ágvégződéseket, levélzetet), valamint a marihuána feldolgozásához használatos eszközöket találtak a rendőrök.

A lefoglalt kábítószernövények, illetve leszüretelt részeik kannabiszra jellemző kannabionid vegyületeket – köztük delta-9-THC-t tartalmaztak. A teljes ültetvény, valamint a lefoglalt növényi részek totál-THC-tartalma összesen minimálisan 2.580 gramm volt. A lefoglalt kábítószernövény egyedszáma a jelentős mennyiség alsó határát 2,12-szeres mértékben, hatóanyagtartalma a különösen jelentős mennyiség alsó határát legalább 2,15-szörös mértékben meghaladta.

A házkutatást követő vizsgálat során kiderült, hogy a vádlott a kannabiszt fogyasztotta is.

Eljáró bíróság:
Leave a Reply 84 megnézve, 1 alkalommal mai nap |