< Böngészés > Főoldal / Közélet / Blog article: 1,7 milliárdért keresett patológusokat a Bajcsy-Zsilinszky Kórház, ez sem volt elég

| Mobile | RSS

1,7 milliárdért keresett patológusokat a Bajcsy-Zsilinszky Kórház, ez sem volt elég

2018. október 31. | hozzászólás | Közélet
Forensic medical specialist Michael Birkholz, photographed at the pathology of the Josef Hospital in Delmenhorst, Germany, 27 June 2017. The shocking homicide series of nurse Niels H. left many patients unsettled. In order to recognise mistakes sooner, the hospital in Delmenhorst introduced an independent autopsy. Photo: Carmen Jaspersen/dpa

1,7 milliárdért keresett patológusokat a Bajcsy-Zsilinszky Kórház, ez sem volt elég

Mélyen összefonódott az állami egészségügy és a magánszolgáltatói szféra. Számos kórház külsős vállalkozásokon keresztül igyekszik enyhíteni a szakemberhiányt. Az eladósodott kórházak így egyre nagyobb költségekbe verik magukat, de nincs más választásuk: a közalkalmazotti bértábla nem kínál versenyképes fizetést az orvosoknak.

Égető a kórházakban a munkaerőhiány, így az intézmények most már milliárdokért bíznak meg külsős cégeket egyes feladatok ellátásával. Ahogy megírtuk:

  • a Péterfy Kórház-Rendelőintézet Országos Traumatológiai Intézet több mint 1 milliárd forintért bérel szakembereket egy építési vállalkozásként indult cégtől, hogy ne nőjenek tovább a várólisták.
  • A ceglédi kórház is külső segítséghez folyamodott: négy évre 1,2 milliárd forintért szerződtek egy céggel. A kiszervezésnek látszó akcióról azonban kiderült, hogy a külsős cég a kórház vezetőihez köthető, és a „vállalkozók” egyben a kórház főállású dolgozói.

Ezeknél is nagyobb szerződésre készül a Bajcsy-Zsilinszky Kórház és Rendelőintézet. Idén márciusban hirdetett közbeszerzési eljárást teljes körű patológiai szolgáltatások (kórbonctani, szövettani és cytológiai) ellátására, a vizsgálatokhoz szükséges összes anyag, vegyszer, szakmai és egyéb fogyóanyag beszerzésére, raktározására. A kórház kikötötte, hogy a nyertesnek ki kell bérelnie a szolgáltatáshoz szükséges, az intézmény területén lévő, 323 négyzetméteres helyiséget és fel kell szerelnie azt új eszközökkel.

A kiszervezés nem új keletű, a patológiai osztályt már most is egy külsős cég, az Onkopatológiai Diagnosztikai Kft. működteti. Az osztályt Prof. Dr. Sápi Zoltán vezetiaki a cég egyik tulajdonosa is egyben, a másik tulajdonos pedig Prof. Dr. Matolcsy András, a Semmelweis Egyetem, I. sz. Patológiai és Kísérleti Rákkutató Intézet igazgatója. Az Onkopatológiai Diagnosztikai Kft. 2010 óta dolgozik a Bajcsy-Zsilinszky Kórháznak, és a nyilvános adatok szerint évi 196,3 millió forintért vállalta el a közreműködői feladatokat.

A kórház most először írt ki közbeszerzést patológiai feladatokra, ez rögtön meg is feneklett. A munkára két cég adott ajánlatot: a jelenleg is a kórház patológiáját üzemeltető, a kórházban telephellyel rendelkező Onkopatológiai Diagnosztikai Kft. és a Neuropathologia Referencia Centrum Kft. Utóbbit 2014-ben jegyezték be, de azóta egyetlen forint bevételt sem könyvelt el és egyetlen alkalmazottja sincs.

Ahhoz képest, hogy a Neuropathologia Referencia Centrum Kft. tetszhalott állapotban van, az Onkopatológiai Diagnosztikai Kft.-hez hasonlóan olyan magas árajánlatot adott, hogy az meghaladta a kórház rendelkezésére álló, 1 milliárd 741 millió forintos fedezeti összeget. A közbeszerzést így az ajánlatok bírálata és értékelése nélkül eredménytelennek nyilvánították.

A Bajcsy-Zsilinszky Kórházban a kiszervezés nemcsak a patológiát érinti, több külső szereplővel is együttműködik. Egyéni vállalkozóként megbízott szakorvosok és kisebb, például radiológiai és kardiológiai szakellátást végző vállalkozások mellett évi 125,2 millió forintért bízták mega Nagybányai Humán Egészségügyi Szolgáltató Kft.-t neonatológiai (újszülöttekkel foglalkozó gyermekorvosi) feladatokkal. Tavaly pedig

több mint 6,7 milliárd forintos szerződést kötöttek  a Kraft HD Zrt.-vel, ami 2028-ig végez CT, MRI és DEXA (csontsűrűség) vizsgálatokat az intézménynek.

A magánegészségügyet ki is paterolják, meg nem is

A kormány álláspontja viszonylag egyértelmű, legalábbis Rétvári Bence szavai alapján. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára szombaton, a dr. Batthyány László Orvoskör Közhasznú Egyesület konferenciáján arról beszélt, hogy a kormány célja az állami és a magán egészségügyi rendszer minél egyértelműbb szétválasztása. Az államtitkár nyilvánvalóan arra gondolt, hogy egyazon helyen ne legyen állami és magánellátás, de az nem világos, hogyan viszonyulnak az olyan magánmegoldásokhoz, amit például a Péterfy Kórház és a Bajcsy-Zsilinszky Kórház is alkalmaz.

Ezeket a szükségmegoldásokat vélhetően nagyon nehéz lenne kiiktatni: a kórházak a közalkalmazotti fizetésért már alig-alig találnak szakorvosokat. Az állami szféra a minimális kormányzati korrekciók ellenére sem tud versenyképes fizetést kínálni az orvosoknak, így a kórházaknak nincs más választásuk, mint megkerülve a közalkalmazotti bértáblát, a piacról bérelni munkaerőt.

Románia elhúzott

Romániában szintén komoly probléma az orvosok külföldre vagy a magánegészségügybe vándorlása: ők a bérfeszültségeket nem apró lépésekkel enyhítették. Márciustól a román egészségügyi alkalmazottak már a 2022-es szintű fizetést kapják meg. Így például egy főorvos korábbi fizetése csaknem négyszeresét, nettó több mint 600 ezer forintot kaphat kézhez havonta. Lia Olguta Vasilescu román munkaügyi miniszter a béremelést követően úgy nyilatkozott: tavaly 40 százalékkal kevesebb orvos hagyta el az országot, mint 2016-ban, mert tudták, hogy az egységes bértörvény hatályba lépése után tisztességes fizetésük lesz.

Frissítés: reagált az ÁEEK

Kérdéseinket elküldtük az Állami Egészségügyi Eszközkezelő Központnak (ÁEEK), válaszuk cikkünk megjelenése után érkezett meg. Szerettük volna megtudni, hogy mi indokolta, hogy külső válalkozásra bízták a kórház patológiai osztályát, illetve hogy mi lesz az osztály sorsa az eredménytelen közbeszerzés után, erre azonban nem reagáltak.

Viszont közölték:

A Bajcsy-Zsilinszky Kórház és Rendelőintézet patológiai osztályát az Onkopatológiai Diagnosztika Kft. magas minőségben, 2010 óta változatlan feltételekkel működteti. A vállalkozás 2 szakorvost, 3 rezidenst, és 20 fő szakembert alkalmaz, melyhez még 4 szakorvos áll rendelkezésre a feladatok maradéktalan ellátásához. Ezzel komplex módon biztosítani tudjuk a nemzetközi színvonalú szolgáltatást mind szakmailag, mind diagnosztikai átfutási időben.

Kiemelt kép:  Carmen Jaspersen/dpa

Leave a Reply 453 megnézve, 1 alkalommal mai nap |