< Böngészés > Főoldal / Bíróság/Ügyészség/Szegedi Ítélőtábla, Közélet / Blog article: S A J T Ó K Ö Z L E M É N Y Vádemelés a kábítószert csempésző buszsofőrrel szemben

| Mobile | RSS

S A J T Ó K Ö Z L E M É N Y Vádemelés a kábítószert csempésző buszsofőrrel szemben

CSONGRÁD MEGYEI FŐÜGYÉSZSÉG
6720 Szeged, Stefánia sétány 10. • 6701 Szeged, Pf.: 432.

S A J T Ó K Ö Z L E M É N Y
Vádemelés a kábítószert csempésző buszsofőrrel szemben

A Csongrád Megyei Főügyészség vádat emelt azzal a macedón férfival szemben, aki tavaly decemberben egy Szerbiából Svájcba menetrend szerint utasokat szállító busz sofőrjeként próbált meg kábítószert csempészni Magyarország területére.

A vádirat szerint a vádlott alig egy hónapja dolgozott egy a Szerbiából, Koszovóból, Macedóniából Németországba, Belgiumba és Svájcba menetrend szerinti járatokat üzemeltető társaság sofőrjeként. Alig egy hónappal a munkába állását követően 2017. novemberében a társaság egy buszát Koszovóba vitte, ahol Prizren városában egy szerelőműhelyben olyan átalakítást hajtottak végre a járművön, amelynek következtében alkalmassá vált kábítószeres csomagok elrejtésére és szállítására. Az átalakítás során az utastéri padlólemezt a folyosó és a széksorok alatt teljes hosszában megemelték oly módon, hogy az utasüléseket kiszerelték, a padlózatot eltávolították és arra egy dobozszerű emelvényt helyeztek el, végezetül minden eltávolított alkatrészt és elemet visszahelyeztek és hegesztettek.

Az így kialakított rejtekhelyre a vádlott tudtával 2017. év novemberében kábítószert tartalmazó csomagokat helyeztek el azzal a céllal, hogy azt a vádlott juttassa el Svájcba.

A vádlott a szerb honosságú autóbusz sofőrjeként 2017. december 9. napján 22 órakor jelentkezett belépésre Szerbia irányából Magyarország területére a Röszke autópálya határátkelőhelyen. Az elsődleges vámvizsgálat során a sofőrök nemleges nyilatkozatot tettek, melyet követően tételes vizsgálatra került sor, ugyanis az egyik eljáró pénzügyőr marihuana szagára figyelt fel a busz utasterében. A tételes vámvizsgálat során a jobb és bal oldali üléssor, valamint a folyosórész alatt kialakított részekben megtalálásra és lefoglalásra került 109 csomag, mindösszesen közel 60 kg össztömegű marihuana, valamint 2 dobozban mintegy 1,2 kg heroin.

A vádlott által vezetett busszal Magyarország területére csempészni szándékozott kábítószer tiszta hatóanyagtartalma meghaladja a különösen jelentős mennyiség alsó határát, annak mintegy hatszorosa.

A Csongrád Megyei Főügyészség a vádlottal szemben különösen jelentős mennyiségű kábítószerre elkövetett kábítószer birtoklásának bűntette miatt emelt vádat.

A vádemeléskor letartóztatásban lévő vádlott bűnösségének kérdésében a Szegedi Törvényszék fog dönteni.

Szeged, 2018. november 5.

Dr. Kopasz Zsolt
főügyész

Leave a Reply 72 megnézve, 1 alkalommal mai nap |