< Böngészés > Főoldal / Sport / Blog article: Bokszbotrány: hiányzó valuta, több száz milliós kiegyenlítetlen számla, hűtlen kezelés gyanúja

| Mobile | RSS

Bokszbotrány: hiányzó valuta, több száz milliós kiegyenlítetlen számla, hűtlen kezelés gyanúja

2018. november 8. | hozzászólás | Sport
Budapest, 2018. augusztus 21.
A győztes Barbosu Konstantin Tibor (b) a marokkói Jaszin el-Uarz elleni mérkőzés végén az ifjúsági korú ökölvívók budapesti világbajnokság férfi 69 kilogrammos súlycsoport selejtezőjében a Duna Arénában 2018. augusztus 21-én.
MTI Fotó: Illyés Tibor

Bokszbotrány: hiányzó valuta, több száz milliós kiegyenlítetlen számla, hűtlen kezelés gyanúja

Elképesztő történetek sora olvasható ki a Magyar Ökölvívó Szövetség szervezte ifjúsági világbajnokság pénzügyi hátterét elemző dokumentumokból. Bűncselekmény gyanúját is felveti a jelentéstervezet, amelyben meghökkentő részletek derülnek ki készpénzben fizetett nevezési díjakról, 210 milliónyi kifizetetlen számláról, külsős szereplők kontrollálatlan pénzköltéséről.

Megalapozottan feltehető, hogy

csalás és hűtlen kezelés bűntette valósult meg.

Ez áll a Magyar Ökölvívó Szövetség ellenőrzési bizottságának lapunk birtokába került jelentéstervezetében, amelyben a nyári, Duna Arénában rendezett ifjúsági világbajnokság 348 millió forintos veszteségéhez vezető okokat vizsgálták.

A testület október elején kapott felhatalmazást a rendezvény pénzügyi hátterének feltárására, amikor – miként a 24.hu elsőként megírta – a szövetség már csődközeli helyzetben volt. A hattagú grémium által készített szövegből kiderül, hogy korábban a Hannák és Társa Könyvvizsgáló Kft. végezte az ifi vb átvilágítását. Az előzetes könyvvizsgálói ellenőrzésből a jelentéstervezet szerint egészen elképesztő részletekre derül fény.

Az például az ökölvívás különleges, olykor „vadkeleti” jelzővel leírt világába vezet el, hogy sok ország szövetsége  – a szervezők  kérése ellenére – készpénzben fizette a nevezési díjat. Ám az átvételkor a szervezők nem írtak pénztárbevételi bizonylatot, a befizetőkkel nem írattak alá dokumentumot az átvételről, minek nyomán a bankok egyszerűen nem vették át a szövetségtől az ismeretlen eredetű valutát, így a szöveg szerint 150 millió forintnyi valuta állt a pénztárban, s ebből egymillió forintnyi „a mai napig hiányzik”. A Magyar Ökölvívó Szövetség azt írta kérdésünkre:

 A 150 millió Ft valuta banktechnikai okokból volt a MÖSZ-nél, az 1 millió forintnyi valutára vonatkozóan, nem került megállapításra hiány.

Ennél alighanem súlyosabb ügy az esemény pénzügyi mérlege: 578 millió bevételre jut 926 millió forint kiadás, ebből következik a 348 millió forint veszteség. Ám ennek a mínusznak csak egy részét tudták pénzügyi átcsoportosításokkal kifizetni, így

maradt hozzávetőleg 210 millió forint kiegyenlítetlen szállítói tartozás. 

A MÖSZ elismerte, hogy ez így van. A szövegben továbbá az áll:

A pénzügyi előírások legelemibb ismereteit vette semmibe a rendezvény szervezési apparátusa, amikor nem vette tudomásul és nem jelezte a várható költségtúllépést, melynek hatása lecsapódott az engedély és fedezet nélküli számlabefogadásban.

Ezt egészítik ki olyan megállapítások, minthogy a vállalkozói megbízások alkalmával kikerülték a közbeszerzésekre vonatkozó előírásokat, a szerződéseket részben utólag készítették el. A MÖSZ szerint ugyanakkor nem írtak utólag szerződéseket, egyebekben pedig

közbeszerzési szakemberrel folytatott egyeztetéseket követően kerültek meghatározásra a kérdéskörre kapcsolatos intézkedések.

Budapest, 2017. április 19.
Erdei Zsolt elnök (b) és ifj. Balzsay Károly, a magyar válogatott szövetségi kapitánya a Magyar Ökölvívó Szakszövetség sajtóreggelijén a fővárosi Vigadó Éttreremben 2017. április 19-én.
MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Erdei Zsolt Fotó: Szigetváry Zsolt /MTI

A szövetség elnöksége által megbízott ellenőrző bizottság pedig úgy ítélte meg, hogy a könyvvizsgálói tájékoztató a valós helyzetet mutatja, teljes felkészületlenség jellemezte az esemény pénzügyi hátterének előkészítését, miközben a hatás- és felelősségi körök tisztázásának hiánya megteremtette a „kontrollálatlan pénzköltés” lehetőséget, a közpénzzel való visszaélés esélyét. A testület lehetséges felelősöket is megnevez: az elnököt, a főtitkárt és a gazdasági igazgatót. A szövetség elnöke, a világbajnok, olimpiai bronzérmes Erdei Zsolt korábban interjút adottlapunknak az ügyben. Az akkor rendelkezésünkre álló információk alapján a legfontosabb kérdés az volt, miért Budapesten rendezték a versenyt, miközben Győrben olcsóbb lett volna.

Hogy mennyivel, az csak most derült ki a szövetség – szintén lapunk birtokában lévő – elemzéséből. A szövegben azt írják, hogy a tárgyalások eredménytelenek voltak Győrrel, ezért kellett Budapestre hozni a rendezvényt. Borkai Zsolt korábbi MOB-elnök, győri polgármester erről a 24.hu-nak azt mondta,  a város támogatásként ingyen adta volna a helyet, annyit kértek csak, hogy a város képviselője, mint minden helyi rendezvény esetében, szeretne bent lenni a szervezőbizottságban. Meglehet, ezen akadtak el a tárgyalások. Ami nem meglepő annak fényében, hogy az ellenőrző vizsgálat szerint a szervezőbizottság lényegében nem működött, és ezért történhetett, hogy a szövetséghez nem kötődő emberek is kötelezettségeket vállalhattak a MÖSZ nevében, azaz költhettek kontroll nélkül.

Budapest, 2017. április 10.
Borkai Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke sajtótájékoztatót tart a szervezet fővárosi székházában 2017. április 10-én. Április 24-re rendkívüli, alapszabály-módosító közgyűlést hív össze a MOB felügyelő bizottsága.
MTI Fotó: Soós Lajos
Borókai Zsolt Fotó: Soós Lajos /MTI

A számok jól mutatják mennyi közpénz ment a helyszínváltásra: szeptemberben, Győrben 180 millió forintba került volna a szállás-ellátás, Budapesten augusztusban ezt majd 500 millió forintból oldották meg,

és a médiára előirányzott költségek is felkúsztak 49 millióról 63 millióra.

Egy tétellel érdemes külön foglalkozni. A helyszínre Győrben 62 milliót fordítottak volna, noha Borkai állítása szerint ugye ingyen adták volna azt. Ezzel szemben a budapesti helyszín 96 millióba került. Erre a szövetség azt a magyarázatot adja, hogy a kormány április határozatában rögzítette, a Bp2017 Kft.-nek közreműködnie kell az esemény lebonyolításában. Erdei pedig az idézett interjúban így fogalmaz:

Balogh Sándor elnökségi tag (a Bp2017. Nonprofit Kft. gazdasági igazgatója – a szerk.) ekkor jelentkezett, hogy csináljuk meg a Duna Arénában a versenyt. Az elnökségnek döntenie kellett és egyhangú igen szavazattal elfogadta Balogh indítványát. Ezért azzal kapcsolatban, hogy Budapesten rendeztük a vb-t, azt kell mondjam: mosom kezeimet.

Balogh tehát –Erdei szerint – elnökségi tagként javasolta azt a létesítményt, amelynek üzemeltetéséért részben ő felel, hiszen a működtető cég gazdasági igazgatója. Balogh ráadásul tagja annak az ellenőrző bizottságnak is, amely súlyos megállapításokat tett a vb pénzügyi veszteségeiről. Megkérdeztük arról, nem tartja-e ezeket összeférhetetlennek, így felelt:

Nem. Kormányhatározat szólt arról, hogy a Bp2017 Kft.-nek rész kell vennie a szervezésben. Hozzá kell tennem, hogy más sportágak szövetségeivel ellentétben, a bokszszövetség nem bízta ránk az egész esemény megszervezését, melyet az eredeti költségvetés szerint 297 millióból vállalt volna a Bp2017 Kft., csupán egyes feladatokkal bízott meg minket. Ezeket legjobb tudásunk szerint végeztük el, és az általunk elvállalt feladatok egyike sem lépte túl az EMMI által jóváhagyott eredeti költségvetés az adott feladathoz rendelt összegét.

A hiány elemzéséről szóló szövetségi dokumentum érdekessége az is, hogy 22 oldalból 15 a médiaköltéssel foglalkozik, olyan mélységben analizálva a tételt, hogy milyen szuperlassításos kézi kamerát használtak a szorítós akciók megmutatására, hogy egy hangmérnök mellett két hangasszisztensre, 2 árnyalásért felelős videótechnikusra volt szükség, miként arról is mindent megtudunk, ki felel a visszajátszás animációs effektjeiért. Ezzel szemben a mínusz 320 milliót jelentő szállásköltség-különbözetnek bő két oldalt szentelnek.

A szövetség arra a kérdésünkre, hogy elfogadja-e a vizsgálatokban foglalt megállapításokat, azt felelte, teljes egészében nem tudja elfogadni egyik jelentésben foglaltakat sem, „tényszerűen cáfolni tudja a vitatott állításokat”.

Egyebekben úgy értesültünk, az elnökség arra kérte Erdeit, juttassa el a vizsgálat eredményét az ügyészségnek, hogy a hatóság dönthessen arról, történt-e bűncselekmény a vb szervezésekor. A MÖSZ azt írta kérdésünkre: az ügyben történt ügyészségi bejelentés.

Kiemelt kép: Illyés Tibor /MTI

fecsego.eu/hír24

Leave a Reply 137 megnézve, 1 alkalommal mai nap |