< Böngészés > Főoldal / EU Sajtószoba, Fecsegő hírek / Blog article: Fidesz-siker Helsinkiben: Kivették a “liberális demokráciát”, de mi lesz az ára?/// Le succès du Fidesz à Helsinki: la “démocratie libérale” a été supprimée, mais quel sera le prix?

| Mobile | RSS

Fidesz-siker Helsinkiben: Kivették a “liberális demokráciát”, de mi lesz az ára?/// Le succès du Fidesz à Helsinki: la “démocratie libérale” a été supprimée, mais quel sera le prix?

Fidesz-siker Helsinkiben: Kivették a “liberális demokráciát”, de mi lesz az ára?

Kikerült a “liberális demokrácia” kitétel Helsinkiben, az Európai Néppárt közös nyilatkozattervezetéből a Fidesz kérésére. Ezt fideszes sikernek tartják, de kérdés: mi lesz ennek az ára, hogyan reagálnak majd a Néppárt liberálisai a változtatásra.

Fidesz-siker Helsinkiben: Kivették a "liberális demokráciát", de mi lesz az ára?

Nemsokára szavaznak Helsinkiben az Európai Néppárt kongresszusán egy tervezett közös nyilatkozatról. A dokumentum már a Fidesz számára is elfogadható, mert a határozat tervezetéből kikerült a “liberális demokrácia” kitétel és a kereszténydemokrácia értékei szerepelnek majd.

Deutsch Tamás a PestiSracok.hu Helsinkiben lévő tudósítójának azt mondta: ez egy Néppárton belüli kereszténydemokrata fordulat, így nyugodt szívvel támogatják a közös nyilatkozatot.

Az atv.hunak nyilatkozó Schöpflin György ezt egyértelműen Fidesz-sikernek nevezte. Egy másik forrásunk viszont felvetette: “vajon mi lesz ennek az ára”? Nem tudni hogyan fogadják a változtatást a liberális néppárti képviselők.

A ma reggeli cikkünkben megírtuk, hogy a határozattervezet a következőket tartalmazta:

„A kereszténydemokraták a második világháború után élen jártak az európai liberális demokrácia létrehozásában, mely a zsidó-keresztény értékeken és kereszténydemokrata eszméken alapult. A liberális demokrácia a jogállamiságot, a többpártrendszert, a független médiával megtámogatott erős civil társadalmat, vallásszabadságot, szólás- és gyülekezési szabadságot hirdette. Manapság ezeket az alapértékeket és elveket példátlan kihívások érik”. Ebből a szakaszból törölték a liberális demokráciát.

A dokumentum a másik oldalról ugyanakkor elítéli a populizmust, a nacionalista szélsőségeket, a félreinformálást, a diszkriminációt és a jogállamiságot érő fenyegetéseket. A vasfüggöny leomlása óta ez a legnagyobb kockázat az európai szabadság és demokrácia számára. A populizmus és a nacionalizmus nem békíthető ki az alapértékekkel – deklarálják. A javaslat név szerint nem említ egyetlen pártot, a Fideszt sem, de bekezdések szólnak a civil szervezetekről, a humanitárius ügyekről, a korrupcióról, mely súlyos fenyegetés a jogállamiságra. A független igazságszolgáltatás melletti kiállással összefüggésben pedig azt írják: „Az igazságosságot nem lehet összekeverni a többség diktatúrájával”.

„Attól viszont tartózkodniuk kell egyes tagállami kormányoknak, hogy hogy összeesküvés-elméleteket gyártsanak az EU-val szemben, és támadják az Európai Bizottságot, az Európai Parlamentet vagy az európai együttműködést” – tartalmazza a nyilatkozattervezet, de semmilyen szankcióról nincs benne.

fecsego.eu/atv

Le succès du Fidesz à Helsinki: la “démocratie libérale” a été supprimée, mais quel sera le prix?

La démocratie libérale à Helsinki a été retirée du projet commun du Parti populaire européen à la demande du Fidesz. Ceci est considéré comme un succès de fidélité, mais c’est une question: quel sera ce prix, comment les libéraux du Parti populaire réagiront-ils au changement.
Le succès du Fidesz à Helsinki: la “démocratie libérale” a été supprimée, mais quel sera le prix?

Bientôt, ils voteront pour une déclaration commune à Helsinki lors du congrès du Parti populaire européen. Le document est déjà acceptable pour le Fidesz car le projet de résolution exclut les valeurs de “démocratie libérale” et de démocratie chrétienne.

Tamás Deutsch a déclaré à la correspondante de PestiSracok.com à Helsinki: Il s’agit d’un tour démocrate-chrétien au sein d’un parti populaire. Ils soutiennent donc cette déclaration commune avec un cœur calme.

György Schöpflin, qui a déclaré cela à l’ATV, a clairement appelé ce succès du Fidesz. Notre autre source, en revanche, a soulevé “quel est le prix de cela”? Nous ne savons pas comment les libéraux démocrates accueillent favorablement ce changement.

Dans notre journal du matin, nous avons écrit que le projet de décision contenait les éléments suivants:

“Après la Seconde Guerre mondiale, les démocrates-chrétiens ont joué un rôle de premier plan dans la création d’une démocratie libérale européenne fondée sur les valeurs judéo-chrétiennes et les idéaux de la démocratie chrétienne. La démocratie libérale a promu la primauté du droit, le système multipartite, une société civile forte, la liberté de religion, la liberté d’expression et de réunion appuyée par des médias indépendants. Aujourd’hui, ces valeurs et ces principes sont sans précédent. ” La démocratie libérale a été annulée à partir de ce stade.

Par ailleurs, le document condamne les menaces qui pèsent sur le populisme, l’extrémisme nationaliste, les fausses déclarations, la discrimination et la primauté du droit. Depuis l’effondrement du rideau de fer, il s’agit du plus grand risque pour la liberté et la démocratie en Europe. Le populisme et le nationalisme ne peuvent être réconciliés avec les valeurs fondamentales, déclarent-ils. La proposition ne désigne pas un seul parti, le Fidesz, mais des paragraphes sur les ONG, les affaires humanitaires et la corruption menacent gravement l’état de droit. Dans le contexte d’un pouvoir judiciaire indépendant, ils disent: “La justice ne peut être confondue avec la dictature de la majorité”.

“Ils doivent toutefois s’abstenir d’attaquer les théories du complot contre l’UE et d’attaquer la Commission européenne, le Parlement européen ou la coopération européenne”, indique le projet de déclaration, mais aucune sanction n’est prévue.

fecsego.eu/atv

Leave a Reply 57 megnézve, 1 alkalommal mai nap |