< Böngészés > Főoldal / EU Sajtószoba, Fecsegő hírek / Blog article: Tusk nagyon keményen beszólt Orbánnak, Merkel mosolyogva tapsolt///. No podemos estar de acuerdo con el argumento de que la defensa efectiva de la frontera europea, de nuestro territorio e identidad, significa desafiar las reglas de la democracia liberal.

| Mobile | RSS

Tusk nagyon keményen beszólt Orbánnak, Merkel mosolyogva tapsolt///. No podemos estar de acuerdo con el argumento de que la defensa efectiva de la frontera europea, de nuestro territorio e identidad, significa desafiar las reglas de la democracia liberal.

Tusk nagyon keményen beszólt Orbánnak, Merkel mosolyogva tapsolt

 SZERZŐ: ÁGOSTON ZOLTÁN

A Fidesz pártcsaládjának, a kereszténydemokrata Európai Néppártnak (EPP) ma zárul a kétnapos helsinki kongresszusa, amelyen a pártcsalád több vezető politikusa is beszédet mond. Felszólalt Donald Tusk volt lengyel kormányfő, az Európai Tanács elnöke is, aki gyakorlatilag az egész beszédét a kongresszuson szintén felszólaló és éppen őt hallgató  Orbán Viktor politikája elleni kiállásra építette fel. A politikus azt mondta:

  • Nem érthetünk egyet azzal az érvvel, hogy a határaink, a területünk és az identitásunk védelme azt jelenti, hogy megszeghetjük a liberális demokrácia játékszabályait.

Donald Tusk

@eucopresident

We cannot agree with an argument that the effective protection of the European border, of our territory and identity, means to defy the rules of liberal democracy.

  • Ha nem tartod tiszteletben a jogállamiságot és a független igazságszolgáltatást, nem lehetsz kereszténydemokrata.
  • Ha az állam hatalmát az egyéni szabadságjogok fölé helyezed, nem lehetsz kereszténydemokrata
  • Ha Vlagyimir Putyint támogatod, az agresszort az áldozattal szemben, nem lehestsz kereszténydemokrata
  • Ha demokrácia nyugati modelljét az a keleti autokrácia modelljével váltanád fel, nem lehetsz kereszténydemokrata

– követelte a politikus, hogy az EPP tartson ki az alapvető értékei mellett, szerinte ugyanis ezeknek az értékeknek a tiszteletben tartása nélkül a néppárti győzelemnek semmi értelme a 2019. május 26-29-i EP-választásokon. Ami a Vlagyimir Putyinról szóló megjegyzést illeti, Donald Tusk nyilván az orosz elnök és a magyar kormányfő szívélyes viszonyára utalt, és tett egy gesztust Petro Porosenko ukrán elnöknek. A Krím félsziget 2014-es annektálásával Oroszország gyakorlatilag önkényesen kihasított egy darabot Ukrajna területéből.

Donald Tusk pártja, a jelenleg ellenzékben lévő Polgári Platform ugyanúgy az Európai Néppárt tagja,a mint a Fidesz, vagy az a németországi Kereszténydemokrata Unió, amelynek a képviselőjeként Angela Merkel német kancellár Orbán Viktor mellett ülve tapsolta meg az Európai Tanács elnökének a beszédét. Tapsolt a két csúcsjelölt, Alexander Stubb volt finn miniszterelnök, és Manfred Weber, az EPP európai parlamenti frakcióvezetője is.

Fotó: MTI/AP/Markku Ulander

Az állam- és kormányfőket tömörítő Európai Tanács a jövő hétfői külügyminiszteri értekezletén napirendre veszi magyar jogállamiság helyzetét.

fecsego.eu/168 óra

Tusk habló muy duro a Orban, Merkel sonrió y aplaudió.
AUTOR: ZOLTÁN ÁGOSTON

El Partido del Partido de Fidesz, el Partido Popular Europeo Demócrata Cristiano (PPE), está hoy cerrado por su Congreso de Helsinki de dos días, donde hablan muchos de los principales políticos de la familia del partido. Donald Tusk también fue el primer ministro polaco, el presidente del Consejo Europeo, quien construyó prácticamente todo su discurso en el llamado del congresista a la política de Viktor Orban. El político dijo:

No podemos estar de acuerdo con el argumento de que proteger nuestras fronteras, nuestro territorio y nuestra identidad significa que podemos romper las reglas de la democracia liberal.

Donald Tusk

✔ @ eucopresident

No podemos estar de acuerdo con el argumento de que la defensa efectiva de la frontera europea, de nuestro territorio e identidad, significa desafiar las reglas de la democracia liberal.

11:55 – 2018 nov. octavo

Si no respeta el estado de derecho y el poder judicial independiente, no puede ser un demócrata cristiano.
Si pones el poder del estado sobre las libertades individuales, no puedes ser un demócrata cristiano.
Si apoyas a Vladimir Putin, el agresor contra la víctima, no serás víctima de los demócratas cristianos.
Si cambias el modelo occidental de democracia con el modelo de autocracia oriental, no puedes ser un demócrata cristiano.
– el político exigió que el EPP se adhiriera a sus valores fundamentales, ya que el fracaso del EPP no tendría sentido en las elecciones al PE del 26 al 29 de mayo de 2019 sin respetar estos valores. En cuanto al comentario sobre Vladimir Putin, Donald Tusk evidentemente se refirió a la cordial relación entre el presidente ruso y el primer ministro húngaro e hizo un gesto al presidente ucraniano, Petro Porosenko. Al anexar Crimea en 2014, Rusia ha eliminado virtualmente de manera arbitraria un pedazo de Ucrania.

El partido de Donald Tusk, la Plataforma Cívica de la oposición, así como un miembro del Partido Popular Europeo, como Fidesz, o la Unión Demócrata Cristiana en Alemania, a la que asistió la canciller alemana Angela Merkel, Orbán Viktor, al discurso del Presidente del Consejo Europeo. Los dos primeros ministros finlandeses, Alexander Stubb, y Manfred Weber, líder del Parlamento Europeo en el PPE, fueron secuestrados.

Foto: MTI / AP / Markku Ulander
El Consejo Europeo de Jefes de Estado y de Gobierno debatirá la situación del estado de derecho húngaro el próximo lunes en la reunión de Ministros de Asuntos Exteriores.

fecsego.eu/168 horas

Leave a Reply 75 megnézve, 1 alkalommal mai nap |